Pistejakauma

2%

0%

0%

0%

1%

2%

5%

23%

27%

39%

Pisteytykset

rating 60,000

nettikayttaja
Käyttäjä

rating 60,000

Spoiler alert! Sisältää osittain juonipaljastuksia.

Elokuva on monitasoinen tutkielma moraalista, oikeudenmukaisuudesta ja lainmukaisuudesta.

Amerikkalaisen oikeuskäytännön mukaan syytetyn tuomio tulee perustua vertaistensa päätökseen syyllisyydestä. Syytetty tulee katsoa syyttömäksi, mikäli valamiehellä on riittävä epäilys (reasonable doubt) syyttömyydestä.

Moraalinen ulottuvuus elokuvaan tulee ensisijaisesti Fondan esittämän hahmon mukana. Fondan valamieshahmo on luottamusta herättävä ja sosiaalisesti älykäs. Hämähäkkimäisesti hän pikku hiljaa kutoo epäilyksen verkkoa valamiesten mieliin. Katsojan tehtäväksi jää päätellä, onko hänet ja muut valamiehet vakuutettu (jopa manipuloitu) vai perustuuko kunkin päätös faktoihin. Mitäpä jos tilanne olisi käänteinen ja Fondan hahmo olisi hakemassa syyttävää päätöstä...

Käytännöllisesti katsoen koko elokuva esitetään yhdessä huoneessa. Katsoja onnistutaan kuitenkin liimaamaan paikalleen mainiolla kameratyöskentelyllä ja kuvakulmien vaihdoksilla. Eräs elokuvan kohokohdista on kohtaus, jossa pöydän äärellä yksi valamies toisensa jälkeen nousee pöydästä ja viimein pöytään jää enää voimakkaimmin syyllistä päätöstä ajava valamies.

Fondan viimeinen ilme laskeutuessaan oikeustalon portaita on monitulkintainen: onko hän onnistunut vapauttamaan syyttömän miehen vai onko hänen motiivinsa ollut vain henkilökohtainen?

Elokuvan pääasiallinen vahvuus kuitenkin löytyy valovoimaisista tähdistä, tuttuja mm. Psykosta ja Alastomasta satamasta.

HANSGI
Käyttäjä

rating 60,000

Herra Igor
Käyttäjä

rating 60,000

HERRAigorcock
Käyttäjä

rating 60,000

Keemeli
Käyttäjä

rating 60,000

***mörönkölli***
Käyttäjä

rating 60,000

Elokuvan tiedot

Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,40

Valamiesten ratkaisu (1957)

Alkuperäinen nimi: 12 Angry Men

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1957
Pituus:
96 min
Ohjaajat:
Sidney Lumet
Käsikirjoittajat:
Reginald Rose
Pääosanäyttelijät:
Ed Begley, Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam
Maat:
USA
Kielet:
englanti