Pistejakauma

0%

0%

5%

0%

0%

10%

15%

20%

20%

30%

Pisteytykset

rating 90,000

Heinätonttu
Käyttäjä

rating 90,000

Balladi sotilaasta kertoo toisessa maailmansodassa taistelevasta nuoresta neuvostosotilaasta Aloyshasta, joka onnen kaupalla saa tuhottua pari vihollispanssarivaunua. Sankariteosta palkitaan antamalla hänelle lupa käväistä junalla kotikylässä korjaamassa kesken jäänyt katto äitimuorin pirttiin. Kotimatkalla hän sattuu tapaamaan tytön, johon hän tietysti rakastuu...

Tarina on varsin suorasukainen, mutta niin juonensa kuin ulkomuotonsakin puolesta kaunis elokuva koskettaa. Sodan jaloissa nöyrtyvät, toisiaan pyyteettä auttavat ihmiset lämmittävät mieltä mukavasti. Yksi elokuvan pääteemoista rakkauden ja valintojen lisäksi lieneekin sodan näkeminen ensisijaisesti inhimillisenä sekasortona aineellisen tappion sijaan, sotatilan estäessä nuorten rakkauden ja erottaessa perheenjäsenet toisistaan, ja osoittaen kuinka esimerkiksi kotona odottavien vaimojen moraali laskee miesten ollessa pitkiä aikoja poissa, mutta toisaalta myös näyttäen kuinka ihmisistä nousee parhaat puolet esiin sodan tehdessä ympäristöstä ikävän ja jokapäiväisestä elämästä huolien täyttämän.

Kaikenlainen voitetun sodan mahtipontinen ihannointi on unohdettu, ja teos keskittyy tarkastelemaan sodan seurauksia tavallisten ihmisten elämässä. Varsinaista sotaa käydäänkin vain vähän aikaa alussa, Aloyshan vaivalloinen kotiinpaluu vie käytännössä kaiken ajan lyhyehkön teoksen kestosta. Humaani tarina sisältää iloa ja surua, draama on vahvaa mutta herkkää. Aloyshan kipeä valinta kahden naisen välillä ja molempien menettäminen tekee katsojalle kipeää, erityisesti loppu on sydämensärkevä, äidin syleillessä poikaansa joka ei sodasta enää palaisi.

Maanläheiseen ja realistiseen ilmaisuun on sekoitettu sopivasti romantiikkaa, ja surullisten kohtauksien vastapainoksi löytyy myös hilpeämpiä kohtauksia. Rautatien ympäristön vaihtelevat maisemat kaupunkeineen ja maaseutuineen tarjoavat taustan mustavalkoisen elokuvan yksinkertaiselle mutta tyylikkäälle kameratyöskentelylle. Amatöörinäyttelijöidenkään suorituksissa ei ole mitään teennäistä.

D-McH
Käyttäjä

rating 90,000

Jautsi
Käyttäjä

rating 90,000

makehzzz
Käyttäjä

rating 90,000

Elokuvan tiedot

Vain neljä päivää
Vain neljä päivää arvosana 4,07

Vain neljä päivää (1959)

Alkuperäinen nimi: Баллада о солдате

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1959
Pituus:
89 min
K7
Tunnetaan myös nimillä:
Ballada o soldate, Balladi sotilaasta (tv), Ballad of a Soldier
Ohjaajat:
Grigori Tšuhrai
Käsikirjoittajat:
Grigori Tšuhrai, Valentin Ježov
Pääosanäyttelijät:
Aleksei Bahar, Antonina Maksimova, Elza Leždei, Gennadi Juhtin, Jekaterina Savinova, Jevgeni Jevstignejev, Jevgeni Urbanski, Lev Borisov, Nikolai Krjutškov, Nina Menšikova, Valentina Telegina, Vladimir Ivašov, Vladimir Kašpur, Vsevolod Sanajev, Žanna Prohorenko
Maat:
Neuvostoliitto
Kielet:
venäjä