Arvostelu

Unikeko on hauska ja kekseliäs komedia

Newyorkilaisen terveysruokakaupan omistaja Miles Monroe (Woody Allen) menee sairaalaan rakkovaivojensa takia, mutta kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan. Nimittäin tulevaisuudessa vuonna 2173 tiedemiehet herättävät hänet syväjäädytyksestä. Tiedemiehet kamppailevat alistavaa hallitusta vastaan ja toivovat saavansa Monroelta tarvittavia tietoja menneisyydestä. Päähenkilö kuitenkin eksyy ja harhailee epätavallisessa tulevaisuuden maailmassa ajautuen mitä eriskummallisimpiin tilanteisiin.

Unikeko on Chaplinmaista komiikkaa sekä hullunkurisia kohtauksia yhteen kokoava scifikomedia, mikä sisältää paljon hauskoja kohtauksia ja lukeutuu Allenin varhaisen uran merkkiteoksiin. Käsikirjoitus on loistava ja sisältää paljon aidosti hauskoja kohtauksia, eikä tekopyhiä vitsejä. Kässäri on selvästi tehty huolella ja jokaista kohtausta on ilo katsella. Unikeko on nopeatempoinen komedia, mikä ei jää paikoilleen syventämään tapahtumia. Draaman sijaan, toimii tuo komedian kohdalla vallan mainiosti, joten vauhtiahan tästä ei puutu. Kömpelön päähenkilön kommellukset ja kamppailu tulevaisuuden hallitsijoita vastaan on huvittavaa katseltavaa alusta loppuun, eikä kelloa tee mieli vilkaistakaan. Unikeko tekee huumoria niin seksistä kuin tiedemiehistäkin ja tarjoaa katsojille hyvän scifikomedian ohella mehevät naurut. Pituus on siis juuri sopiva, eikä tapahtumia voisi juuri lyhyemmin kertoa.

Uskottavat näyttelijäsuoritukset aina Woody Allenia ja Diane Keatonia myöten pitävät mielenkiinoon yllä "hitaimmissakin" kohtauksissa. Woody Allen esittää hölmistynyttä päähenkilöä persoonallisella tavallaan, mikä tekee elokuvasta mielenkiintoisemman. Diane Keaton puolestaan pitää pintansa sisukkaampana tulevaisuuden naishahmona vastapainoksi Allenin hölmistyneisyydelle. Ikäänkuin vanha aviopari seikkailisi fantasiamaailmassa. Heidän yhteen pelaava keskeinen kemiansa on myös yksi elokuvan helmiä. Näin tämä railakas tarina ei pääse ontuilemaan. Kokonaisuutena Unikeko sisältää vitsien lisäksi myös hupaisaa dialogia ja härskin seikkailukertomuksen. Woody Allenin erilaisia genrejä onnistuneesti yhteen tiivistävä elokuva on hupaisa tulkinta tulevaisuudesta. Se ei ole tylsä, eikä synkkä, vaan monin paikoin lapsekaskin huumori on aikuiseenkin makuun riittävän absurdi saadakseen nauruhermot kireälle.

Paitsi näyttelijänä, myös ohjaajana toimineen Allenin ohjaus on tasaisen sujuvaa, mutta ytimekästä. Hienosti toteutetut lavasteet sekä visiot futuristisesta todellisuudesta keksintöineen eivät ole vuosien saatossa vanhenneet, mutta kaikkihan tietävät, ettei Allenin näköistä maailmaa tule koskaan tuskin olemaankaan. Niin härski ja omituinen se on.

Leffa sekoittaa yhteen niin sci-fiä kuin komediaakin muodostaen toimivan ja viihdyttävän kokonaisuuden. Ripeätahtinen musiikki ja fyysinen näytteleminen lisäävät vain hauskuuden määrää. Tarina on yksinkertainen, mutta upeat lavasteet, puhdas huumori ja tasainen eteneminen muodostavat yhdessä mallikkaan scifikomedian. Kaikki eivät tästä välttämättä pidä sen omaperäisyyden vuoksi, mutta tästä on hyvä aloittaa. Woody Allenin kuulee usein vitsailevan härskillä huumorilla, mutta tässä sitä oli ihmeen vähän. Leffa sisältää hienovaraisesti toteutettuja lavasteita, hullunkurisia keksintöjä ja hyviä näyttelijäsuorituksia. Näin se tarjoaa omanlaisensa vision tulevaisuudesta kekseliään huumorin kera. Harva ohjaaja on pystynyt samaan ja jo siksi tämä on hyvin vaikuttava saavutus. Allekirjoittanut ei löytänyt leffasta lähes ainuttakaan negatiivista asiaa, lukuun ottamatta sitä, että välillä elokuva oli omaan makuuni liian härski. Tämä on ensimmäinen näkemäni Woody Allenin elokuva, joten jää nähtäväksi kuinka härskejä hänen muut leffansa ovat. Vielä kunnianosoitus puvustukselle ja maskeraaukselle, jotka korostavat valmiiksi yllättävän taidokasta ilmapiiriä. Mukana on mykkäelokuvista lainattuja komediajaksoja, mutta lopputulos on ohjaajansa näköinen. Suosittelen tätä piristykseksi tylsiin päiviin.

Pisteet: rating 80,000

James_Bond
Käyttäjä, 70 arvostelua
Arvosteltu: 16.12.2011
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Kenraali
Kenraali arvosana 4,11
Kenraali
Komisario Palmun erehdys
Komisario Palmun erehdys arvosana 4,22
Komisario Palmun erehdys
Melancholia
Melancholia arvosana 3,72
Melancholia
Piukat paikat
Piukat paikat arvosana 4,05
Piukat paikat

Elokuvan tiedot

Unikeko
Unikeko arvosana 3,49

Unikeko (1973)

Alkuperäinen nimi: Sleeper

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1973
Pituus:
88 min
Ohjaajat:
Woody Allen
Käsikirjoittajat:
Marshall Brickman, Woody Allen
Pääosanäyttelijät:
Bartlett Robinson, Chris Forbes, Diane Keaton, Don Keefer, John Beck, John McLiam, Mary Gregory, Woody Allen
Maat:
USA
Kielet:
englanti, jiddish