Arvostelu

Lynchin ohjaus ja Badalmentin musiikki kruunaavat elokuvan täydellisyydellään.

Twin Peaks - Tuli kulje kanssani on David Lynchin Twin peaks (1990-1991) kulttisarjan jälkeen valmistunut esiosa, joka kertoo nuoresta lukiolaisesta tytöstä Laura Palmerista (Sheryl Lee) ja tämän viimeisistä elinpäivistään ennen raa´kaa murhaansa.

Elokuva alkaa nopealla kohtauksella, jossa näytetään kun Lauran ikäinen nuori tyttö Teresa Banks murhataan vuotta aikaisemmin. Tapaus näyttää olevan liian kova pähkinä paikalliselle virkaväellä, joten kaksi F.B.I. rikostutkijaa lähetetään ratkomaan tapausta. Erikoisen alun jälkeen alkaa tuttu Angelo Badalamentin säveltämä tunnusmusiikki soimaan taustalla ja näemme kun vielä elossa oleva Laura Palmer kävelee musiikin tahdissa kouluun. Silloin tiedämme että olemme saapuneet takaisin Twin Peaksiin, jossa komeat metsät kukoistavat ja kahvi on hyvää kuten aina.

Twin Peaks - Tuli kulje kanssani sai ensi-iltansa vuonna Cannesin elokuvafestivaaleilla 1992, mutta jäi palkinnotta. Ensi-ilta viikonloppunsa aikaan elokuva floppasi ja pahasti. Kriitikot haukkuivat elokuvan lyttyyn, eikä se saanut faneiltaan sen parempaa vastaanottoa. Itse en oikein tahdo ymmärtää elokuvan huonoa arvostelumenestystä, sillä minusta elokuva on mainio esiosa ja yksi parhaista Lynchin elokuvista.

Omasta mielestäni huonoa sanottavaa elokuvasta ei paljoa löydy, mutta Suurin vika on roolituksessa. Elokuvassa ei olekaan enää kaikki samat näyttelijät, jotka näyttelivät sarjassa. Esimerkiksi Lauran parhaalla ystävällä Donna Haywardilla on elokuvassa melko suuri rooli. Ikäväksi uutiseksi häntä ei näyttelekään enää sarjasta tuttu Lara Flynn Boyle, vaan sen sijaan tilalle on palkattu aivan mitäänsanomaton Moira Kelly, mutta kyllä sen vielä anteeksi antaa. Toinen harmillinen asia elokuvassa on sarjan keskeisissä rooleissa olleiden näyttelijöiden mm. Mädchen Amick, Peggy Lipton ja Kyle McLachlanin liian lyhyt ruutuaika, sillä nyt he näyttäytyvät vain pienissä sivosissa.

Muuten elokuvassa ei oikein mitään vikaa ole. Tunnelma on hyvin ahdistava ja näkyy että Lynch on nostanut pelottavuuden vielä astettaa korkeammalle, kuin sarjassa. Huumeet ja prostituutio ovat myös suuressa osassa elokuvaa ja Lauran arkea, joka kyllä näkyy elokuvan ikärajassa. Sitä pientä Lynchille tapaista mustaa huumoriakaan ei oiken enää ole ja ilman sitä elokuva on tietenkin synkempi, mutta ei yhtään sen huonompi. Lynchin ohjaus ja Badalmentin musiikki kruunaavat elokuvan täydellisyydellään.

Twin Peaks - Tuli kulje kanssani on aliarvostettu ja harmillisen pienelle huomiolle jäänyt elokuva, jossa lähes kaikki on kohdallaan. Täydellisen lopputuloksen kruunaa David Lynchin ohjaus ja Angelo Badalmentin musiikki. Nykyään elokuva on saanut jopa fanien hyväksynnän David Lynchin omaperäisessä tuotannossa.

" In a town like Twin Peaks no one is innocent "

Pisteet: rating 80,000

xenomorph
Käyttäjä, 8 arvostelua
Arvosteltu: 18.11.2012
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta arvosana 4,43
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Epäillyt
Epäillyt arvosana 4,13
Epäillyt
American Beauty
American Beauty arvosana 4,09
American Beauty
The Holy Mountain
The Holy Mountain arvosana 4,07
The Holy Mountain

Elokuvan tiedot

Twin Peaks - tuli kulje kanssani
Twin Peaks - tuli kulje kanssani arvosana 3,87

Twin Peaks - tuli kulje kanssani (1992)

Alkuperäinen nimi: Twin Peaks - Fire Walk with Me

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1992
Pituus:
135 min
Ohjaajat:
David Lynch
Käsikirjoittajat:
David Lynch, Mark Frost, Robert Engels
Pääosanäyttelijät:
Chris Isaak, Dana Ashbrook, David Bowie, David Lynch, Eric DaRe, Frank Silva, Heather Graham, James Marshall, Kiefer Sutherland, Kyle MacLachlan, Madchen Amick, Miguel Ferrer, Moira Kelly, Peggy Lipton, Phoebe Augustine, Ray Wise, Sheryl Lee
Maat:
Ranska, USA
Kielet:
englanti