Arvostelu

Ei mikään kevyt popkornipiirretty, vaan miltä tahansa kantilta katsoen vakavasti otettava, hieno sotadraama.

Toinen maailmansota oli rankkaa aikaa. Siitä on tehty myös läjittäin leffoja. Grave of the Fireflies on virkistävä ote aiheeseen. Ei pelkästään siksi, että kyseessä on Japanilainen animeleffa - se myöskin esittää sodan kahden Japanilaislapsen näkökulmasta.

Tämä tositapahtumiin pohjautuva kirjafilmatisointi tarjoaa ainakin aimo annoksen masennusta. Ensin Jenkkien ilmapommitus tekee Seitan ja Setsukon orvoiksi, ja he muuttavat asumaan ärsyttävän tätinsä luo. Ja meininki vaan huononee - pieniä välähdyksiä onnesta näkyy, mutta ne vain korostavat tuskaa. Onneksi raina ei takerru osoittamaan esimerkiksi Amerikkaa sormellaan, sota vain kuvataan yleisesti ottaen mielettömänä vääryytenä. Ja kyllä tekele osaa siltä kantilta ajatuksia herättääkin.

Piirrostyyli on karua käsinpiirretyn oloista, mutta animointi sulavaa ja lopputulos kuitenkin kauniin näköistä. Musiikkia käytetään hillitysti, mutta herkimmissä kohdin se sopii täydentämään fiilistä äärimmäisen hienosti. Ääninäyttely oli ainakin alkuperäisellä ääniraidalla tasokasta, jopa Setsukon lapsinäyttelijä kuulosti uskottavalta.

Tässäpä katsojalle ajateltavaa pitkäksi aikaa. Aluksi mielettömän synkistelyn takaa on vaikea nähdä mitään (tästä liiankin loputtomasta masentavuuden suosta ehkä pieni miinus), mutta sulateltuaan näkemäänsä sitä alkaa arvostaa. Grave of the Fireflies ei ole mikään kevyt popkornipiirretty, vaan miltä tahansa kantilta katsoen vakavasti otettava, hieno sotadraama. Huhhuh, sanon minä.

Pisteet: rating 80,000

Pingutyyppi
Ylläpitäjä, 247 arvostelua
Arvosteltu: 13.10.2003
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Iivana Julma
Iivana Julma arvosana 3,98
Iivana Julma
Alaston satama
Alaston satama arvosana 4,05
Alaston satama
Nykyaika
Nykyaika arvosana 4,19
Nykyaika
Scarface - arpinaama
Scarface - arpinaama arvosana 4,42
Scarface - arpinaama

Elokuvan tiedot

Tulikärpästen hauta
Tulikärpästen hauta arvosana 4,31

Tulikärpästen hauta (1988)

Alkuperäinen nimi: 火垂るの墓

Genret:
Anime,
Valmistusvuosi:
1988
Pituus:
93 min
Tunnetaan myös nimillä:
Grave of the Fireflies, Hotaru no Haka
Ohjaajat:
Isao Takahata
Käsikirjoittajat:
Akiyuki Nosaka, Isao Takahata
Pääosanäyttelijät:
Akemi Yamaguchi, Amy Jones, Ayano Shiraishi, J. Robert Spencer, Rhoda Chrosite, Tsutomu Tatsumi, Veronica Taylor, Yoshiko Shinohara
Maat:
Japani
Kielet:
japani