Arvostelu

Aikaiseksi on saatu varsin oiva ja ruudintäytteinen toimintafarssi.

Luojan kiitos! Uusi sotaparodia on saapunut elokuvateattereihin, eikä nimi onneksi ole War Movie. Tuo elokuva on nimittäin Ben Stillerin tähdittämä, ohjaama, sekä käsikirjoittama Tropic Thunder. Onkohan Benkulla ollut hieman liikaa hommaa leffan teossa? No, aikaiseksi on silti saatu varsin oiva ja ruudintäytteinen toimintafarssi, jossa itserakkaat Hollywood-tähdet joutuvat elämänsä tulikokeeseen.

Tugg Speedman (Ben Stiller) on mahtaileva toimintatähti jo kuuteen osaan venyneessä Scorcher-toimintaleffasarjassaan. Hän on myös saanut negatiivista palautetta uusimmasta elokuvastaan Simple Jack, jossa hän esittää vajaaälyistä landepaukkua.

Jeff Portnoy (Jack Black) on huumeriippuvainen koomikko, jonka ”suosio” perustuu hänen omaan elokuvasarjaansa Läskit, jossa hän esittää itse jokaista Läskien perheen jäsentä, piereskellen jatkuvasti (tulee ihan mieleen Eddie Murphyn Pähkähullu professori).

Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) on Oscar-patsaita metsästävä australialainen metodinäyttelijä, joka eläytyy jokaiseen rooliinsa sataprosenttisesti.

Alpa Chino (Brandon T. Jackson) on huippusuosittu hiphop-stara, jonka ympärillä hyörii toinen toistaan kauniimpia naisia. Chino markkinoi omaa energiajuomaansa Booty Sweat, jonka nimestä voi jo päätellä millä taajuudella stara liikkuu.

Tropic Thunder -nimistä Vietnam-elokuvaa aletaan kuvata, ja kun edellä mainitut näyttelijät ovat mukana, ei kommelluksitta selvitä. Elokuvan budjetti ylittyy roimasti suuren kohtauksen epäonnistuessa. Elokuvan ohjaaja Damien Cockburn (Steve Coogan) on vaarassa saada potkut, kunnes keksii tavan kuvata leffan loppuun. Itseään täynnä olevat näyttelijät lähetetään keskelle viidakkoa aitoihin olosuhteisiin, jotta näyttelystä tulisi todentuntuisempaa. Valitettavasti metsän siimeksessä lymyävät huumerikolliset pistävät pojat koville, heidän luullessaan koko jutun olevan elokuvaa.

Tropic Thunder ei ollut niin hyvä kuin odotin, mutta silti se on varsin onnistunut sotakomedia. Viittaukset muihin sotaleffoihin jäävät melko hellävaraisiksi, mikä on hyvä juttu. Elokuvan alkukohtauksessa saavat goren ystävätkin sitä mitä tilasivat. Tropic Thunderin alussa näytettävät feikkitrailerit jokaisen näyttelijän elokuvista ovat hupaisia.

Nimekkäitä näyttelijöitä Tropic Thunderilla on vaikka muille jakaa. Ben Stillerin rooli on peruskamaa, eikä herra onnistu olemaan edes kovin hauska. Monessa huippuhyvässä komediassa, kuten Tenacious D:ssä, Be Kind Rewindissa ja School of Rockissa naurattanut Jack Black tekee vieroitusoireista kärsivänä bimbona ehkä yhden uransa heikoimmista rooleista, vaikka onnistuu hän olemaan välillä ihan hauskakin. Ehdottomasti elokuvan parhaimman roolin vetäisee Robert Downey Jr., joka osoitti pystyvänsä astumaan toimintasankarin saappaisiin jo elokuvassa Iron Man. Downey Jr. esittää näyttelijää, joka pigmentoi ihonsa näytelläkseen tummaihoista sotilasta. Hahmo on kerrassaan hulvaton, johon Downey Jr. tuo oman lisäyksensä. Hahmossa tulevat hyvin esille valkoisten stereotypiat mustista. Elokuvassa nähdään myös monia hyviä sivuosan esittäjiä, kuten Matthew McConaghey, mainiosta Hot Rodista tutut Bill Hader ja Danny R. McBride, sekä Tom Cruise, jota en tunnistanut kuin vasta leffan puolivälissä. Kaikessa hulluudessaan loistava tulkinta Cruiselta, joka on totuttu näkemään astetta vakavammissa rooleissa. Tämä tosiaan muokkaa kuvaa hänestä.

Leffan huumori naljailee itserakkaille Hollywood-tähdille, jotka tässä leffassa laitetaankin likaisiin hommiin. Lähes kaikki vitsit eivät ole hauskoja, mutta monesti elokuvan aikana saa nauraa. Ilman Tropic Thunderin ehdottomia valopilkkuja, Robert Downey Junioria ja Tom Cruisea, olisi elokuva jopa paljon huonompi. Kannattaa käydä katsomassa jo pelkästään näiden kahden loistavien roolisuoritusten tähden. Ai niin, Tropic Thunderissa oli varmaan yksi harvoista kerroista, kun yleisö taputti leffan loputtua.

Pisteet: rating 70,000

Mowgli
Tykittäjä, 119 arvostelua
Arvosteltu: 02.10.2008
Katsottu: Teatterissa

Ben Stiller onnistuu kerrassaan loistavasti. Kaikista muista ei voi sanoa samaa.

Ben Stiller onnistuu kerrassaan loistavasti. Kaikista muista ei voi sanoa samaa.

Pallopoika 23.02.2011

rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Tuhon enkeli
Tuhon enkeli arvosana 4,32
Tuhon enkeli
The Killer
The Killer arvosana 4,30
The Killer
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli arvosana 4,21
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli
Seittien linna
Seittien linna arvosana 4,10
Seittien linna

Elokuvan tiedot

Tropic Thunder
Tropic Thunder arvosana 3,34