Arvostelu

Pappi lukkari talonpoika vakooja on taatusti yksi valmistusvuotensa yliarvostetuimpia elokuvia vailla mitään hienouksia ja trillerinä sieltä kuivimmasta päästä.

Kylmä sota on vauhdissa ja eläkkeellä oleva George Smiley (Gary Oldman) palaa takaisin töihin tiedustelupalveluun etsiäkseen sinne soluttautunutta myyrää.

Pappi lukkari talonpoika vakooja sai ilmestyessään varsin hyvän vastaanoton ja Iltalehden kriitikko ennätti kutsua sitä "maailman parhaaksi vakoilutrilleriksi". Elokuvan lähtökohdat ovatkin varsin mielenkiintoiset, mutta heti alun jälkeen onnistuu elokuva osoittautumaan suureksi pettymykseksi. Se on yksinkertainen tarina vanhasta konkarista, joka palaa takaisin vanhoihin hommiin. Elokuva jääkin eräänlaiseksi paikoilleen jämähtäneeksi tutkiskeluksi, eikä siinä millään tavalla oikein tavoiteta kylmän sodan aikaista pelon ja ahdistuksen ilmapiiriä. Toisin kuin vaikkapa sellainen suurteos kuin Mantsurian kandidaatti, ei Pappi lukkari talonpoika vakooja sisällä mitään järin suurta ja yllättävää. Esimerkiksi poliittisten kiemuroiden selvittäminen jää tyystin sivuun, eivätkä näyttelijät vakuuta odotusten mukaisesti. Gary Oldman kuljeskelee väsähtäneen näköisesti paikasta toiseen ja kyselee erilaisilta henkilöiltä tylsiä kysymyksiä ilman, että ilmassa leijuisi minkäänlaisia uhkakuvia syysilman lisäksi. Siinä ei mielestäni ole mitään kovinkaan hienoa, saati sitten jännittävää tai humoristista.

Myös juoni on melko selkeä ja ohut, eikä viritä kovinkaan suurta mielenkiintoa, koska sitä ei osata hyödyntää kunnolla. Yksikään elokuvan hahmo ei jää mieleen millään lailla kiinnostavana, eikä näyttelijöiden välillä tunnu vallitsevan minkäänlaista kemiaa. Jännitysmomentteja ei tunnu olevan olemassakaan. Missä on herkullinen dialogi, taidokas kuvakerronta ja tunnelma?

Elokuva ei niinkään saavuta synkkyyteen pyrkivää tunnelmaa, vaan sen sijaan se on pikemminkin hiljainen ja mitäänsanomaton, värittömäksi pölypalloksi ilmaan haihtuva teos, josta ei jää mitään mieleen. Se on ylipitkä, huonosti rakennettu ja rytmitetty, eikä siitä puske ulos minkään tasoista dynamiikkaa. Musiikki on kyllä ihan hyvää, mutta sitäkään ei käytetä onnistuneesti tunnelmanluojana. Pääasiassa elokuva koostuu näyttelijöiden välisistä hitaista keskusteluista, eivätkä ne vie teosta eteenpäin laisinkaan nautittavalla tavalla.

Yksi Pappi lukkari talonpoika vakoojan suuria ongelmia on sen laiskasti hutaistu käsikirjoitus. Sen vuoksi tarinasta jää puuttumaan syvyysulottuvuus, joka johtaa siihen, etteivät vakuuttavimmatkaan näyttelijät pääse loistamaan ansionsa mukaan. Pappi lukkari talonpoika vakooja on taatusti yksi valmistusvuotensa yliarvostetuimpia elokuvia vailla mitään hienouksia ja trillerinä sieltä kuivimmasta päästä. Siinä ei piile myöskään sellaisia yksityiskohtia tai vivahteita, jotka saisivat sen näyttämään yhtään rosoista ulkokuortaan paremmalta ja hallitummalta kokonaisuudelta. Ohjaaja Tomas Alfredson on haukannut itselleen liian ison palan purtavakseen ja hänen otteensa lipsuu heti elokuvan alkuminuuteilta lähtien yhä vain huonompaan suuntaan.

Pisteet: rating 20,000

James_Bond
Käyttäjä, 70 arvostelua
Arvosteltu: 08.02.2013
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story
Fight Club
Fight Club arvosana 4,21
Fight Club
Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession

Elokuvan tiedot

Pappi lukkari talonpoika vakooja
Pappi lukkari talonpoika vakooja arvosana 3,12

Pappi lukkari talonpoika vakooja (2011)

Alkuperäinen nimi: Tinker Tailor Soldier Spy

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2011
Pituus:
127 min
K15
Tunnetaan myös nimillä:
Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja
Ohjaajat:
Tomas Alfredson
Käsikirjoittajat:
Bridget O'Connor, John le Carré, Peter Straughan
Pääosanäyttelijät:
Benedict Cumberbatch, Ciarán Hinds, Colin Firth, Gary Oldman, John Hurt, Mark Strong, Toby Jones, Tom Hardy
Maat:
Iso-Britannia, Saksa, Ranska
Kielet:
englanti