Arvostelu

"Loistava esimerkki siitä, miten vanhaa kaavaa käyttämällä pystytään tekemään hyviä uusia elokuvia."


Kerta kaikkiaan jäätävä kauhuraina! Ennakkoon en osannut odottaa elokuvalta paljoakaan, sillä viimeaikoina heikomman puoleiseksi jääneitä kauhuelokuvia on riittänyt ja hyvät ovat loistaneet poissaolollaan. The Uninvited kuitenkin repäisee mukaan intensiiviseen tunnelmaansa alusta alkaen ja pitää katsojan koukussa lopputeksteihin saakka.

The Uninvited kertoo tytöstä nimeltä Anna (Emily Browning), joka on menettänyt äitinsä traagisessa tulipalo-onnettomuudessa ja on toipumassa menetyksestään psykiatrien ammattitaitoisessa hoivassa. Anna näkee erikoisia unia tuosta kohtalokkaasta illasta ja siitä kuinka illan tapahtumat etenivät riehakkaista rantabileistä sammuttamattomiin liekkeihin. Lääkärit ovat kuitenkin vakuuttuneita Annan suruprosessin edistyvyydestä ja teinityttö saa paluulipun kotiinsa, jossa asiat eivät ole niin kuin hänen lähtiessään...

Näin jälkeenpäin kun miettii elokuvan hyviä puolia, on niitä vaikea määritellä, sillä loppujen lopuksi kyseessä on hyvin perinteinen mörkökauhuelokuva. The Uninvited ei ole mikään kauhuelokuvien edellä kävijä, eikä se keksi, eikä tuo genreeseen mitään uutta, mutta pelaa kyllä vanhoilla hyväksi todetuilla aineksilla todella hyvin. Vääntyneitä ruumisnaamoja, zombilapsia ja boo-effektejä tykitetään katsojalle tiuhaan tahtiin ja leffan tiivistunnelmaisuus ja intensiivisyys pysyy koko ajan huipussaan. Heti ensimmäisestä kohtauksesta lähtien katsojalle viestitetään, että nyt kannattaa olla varuillaan koko ajan, sillä suvantovaiheita ei todellakaan ole luvassa. Tämä elokuva on loistava esimerkki siitä, että myös vanhaa kaavaa käyttämällä pystytään tekemään hyviä uusia elokuvia ja loppuun tehty twisti nosti kokonaisarvon jopa neljään tähteen.

Doug Miro ja Craig Rosenberg onnistuivat käsikirjoituksessa loistavasti. Katsoja ohjataan juuri sinne minne on tarkoituskin ja juonta kehitellään eteenpäin hyvin pienin, mutta määrätietoisin askelin ja loppukin on oikein hyvä. Kerronta on sujuvaa ja tiivistä, eikä katsoja ehdi leffan aikana miettimään huomisen päivän askareita. Ohjaajat Charles ja Thomas Guard eivät tuo kokonaisuuteen mitään omaperäistä, vaan miehet pysyvät kaidalla keskitiellä ja tässä tapauksessa se näyttäisi lopputuloksen kannalta juuri oikealta ratkaisulta. Ei ohjaajia voi mitenkään suoranaisesti lähteä hehkuttamaan, mutta kiitettävästi he pitivät teoksen johdot käsissään.

Pääroolin vetävä Emily Browning on ainakin minulle täysin tuntematon nimi ja kasvo, mutta tyttö vetää leffan kunnialla läpi. Hän ei sorru ylinäyttelyyn, kuten useimmat teinikollegansa, vaan suoriutuu tehtävästään tasapainoisesti. Browning olisi mielenkiintoinen nähdä jossain vähän enemmän vaativassa elokuvassa ja laittaa neito todelliseen puntariin. Näyttäväkin hän on kaikessa söpöydessään. Vanhempaa sisarta, Alexia, näyttelevä Arielle Kebbel on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt näyttelemään lukuisissa TV-sarjoissa ja elokuvissa, ja on varmasti monille tuttukasvo. Kebbel on roolissaan oikein hyvä ja ansaitsee kehut. Elizabeth Banks suorastaan loistaa uusioperheen äitipuolena ja saa katsojassa pintaan juuri ne oikeat tunteet, mitkä on tarkoituskin. Perheen rauhallista isää näyttelevä David Strathairn on tunnettu lukuisista elokuvista (mm. Villi joki), mutta tässä hän on melko mitäänsanomattomassa roolissa, vetäen sen kuitenkin tyylillä.

The Uninvited onnistuu olemaan jännittävä, ajoittain pelottava ja säikäyttelyä kaipaavat katsojat saavat tämän myötä tuhdin annoksen sitä itseään. Kyseessä ei ole mikään perinteinen teinikauhuelokuva, vaan oikein viihdyttävä psykologinen trilleri, jota voi suositella kaikille genreeseen tykästyneille. Jokainen osa-alue toimii keskivertoa paremmin, mutta elokuvaa ei pysty sen kummemmin nostamaan genrestään esille, omaperäisyyden puutteen vuoksi.

Pisteet: rating 70,000

Boy From Shadows
Tykittäjä, 230 arvostelua
Arvosteltu: 03.11.2009
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Psyko
Psyko arvosana 4,22
Psyko
Fargo
Fargo arvosana 4,16
Fargo
Mulholland Drive
Mulholland Drive arvosana 4,03
Mulholland Drive
Reservoir Dogs
Reservoir Dogs arvosana 4,25
Reservoir Dogs

Elokuvan tiedot

The Uninvited
The Uninvited arvosana 3,17
Genret:
Trilleri,
Valmistusvuosi:
2009
Pituus:
87 min
Ohjaajat:
Charles Guard, Thomas Guard
Käsikirjoittajat:
Craig Rosenberg, Doug Miro
Pääosanäyttelijät:
Arielle Kebbel, David Strathairn, Elizabeth Banks, Emily Browning, Maya Massar
Maat:
USA, Kanada, Saksa
Kielet:
englanti