Arvostelu

Keskitasoa hieman parempi kauhutrilleri, joka sopii mainiosti perjantai-illan viihteeksi.

Ohjaaja Ji-Woon Kim ohjasi vuonna 2003 kotimaassaan Etelä-Koreassa kauhuelokuvan Pahan yhteys (A Tale of Two Sisters). Se edustaa helposti 2000-luvun parhaimpia ja tehokkaimpia kauhuelokuvia, joka ei perustunut verellä mässäillyyn tai tavanomaiseen säikyttelyyn, vaan todella tehokkaaseen psykologiseen kuvaukseen ihmisenmielestä pelon keskellä. Kuten muutaman viime vuoden aikana, ei Pahan yhteyskään välttynyt uusintaversiolta, vaan uraansa aloittelevat Guardin veljekset Charles ja Thomas ottivat projektin omiin nimiinsä. Ensimmäisten trailereiden tulessa esille tapaus ei aluksi pahemmin suuria odotuksia nostanut puhumattakaan siitä, että tällä kertaa The Uninvitediksi nimetty teos vältti teatterikierroksen Suomessa kokonaan. Nyt on The Uninvited takastettu, ja lopputuloksena se on huomattavasti parempi elokuva, kuin mitä siltä odotin.

Nuori tyttö Anna (Browning) on viettänyt muutaman kuukauden mielisairaalassa toipumassa äitinsä (Massar) traagisen kuoleman vuoksi, kunnes tulee eteen kotiutuminen. Vastassa on iso-sisko Alex (Kebbel), isä Steven (Stathairn) ja tämän uusin kihlattu Rachel Summers (Banks), joka paljastuu pian sisarusten äidin sairaanhoitajaksi. Anna alkaa kuulla jo ensimmäisenä iltana outoja ääniä kodistaan, mutta muut pitävät sitä vain jälkiseurauksena äidin menettämiselle. Pian sisarukset alkavat tuta melko outoa käytöstä uudelta äitipuoleltaan, joka ei siedä menneiden asioiden muistamista kodissaan. Sisarukset pääsevät selville, että heidän kodissaan on meneillään jotain hyvin outoa.

The Uninvited on kohtalaisen toimiva uusintaversio Pahan yhteydestä, mutta aivan yhtä tehokas ei The Uninvited ole. The Uninvitedin tarina liikkuu pitkälti Pahan yhteyden vanavedessä, mutta käsikirjoittajat Craig Rosenberg, Doug Miro ja Carlo Bernard ovat kuitenkin muuttaneet alkuperäisestä tarinasta melko paljon. Mukana on uusia kohtauksia, ja täten kyseessä ei ole täysin identtinen uusintaversio.

The Uninvited pohtii melko lohduttomasti lähimmäisen menetystä, kun äidin kuolema tuottaa Annalle melkoista tuskaa, mutta toiset perheenjäsenet selviävät siitä vähemmällä. Toisaalta The Uninvited kuvaa myös kahden sisaruksen välistä suhdetta toisiinsa ja isäänsä varsin toimivasti.

The Uninvited sekoittaa keskenään psykologista trilleriä ja perinteistä kauhuelokuvaa hyvin moiteettomasti ja varsinaisia säikäytyksiäkin on mukana sopivasti - ei liikaa. Nopeat painajaisnäyt eivät tosin ole yhtä karmivia kuin alkuperäisessä versiossa, mutta kyllä nekin pulssia mukavasti nostattavat. The Uninvited on muuten rauhallistempoinen kauhuelokuva, jota korostaa erinomaisesti kuvaaja Dan Landinin hieno ja rauhallinen kuvaus. CGI-efektejä käytetään yllättävän maltillisesti. The Uninvitedin lopetus onnistuu olemaan sopivan hämmentävä ja hieman erilainen kuin alkuperäisessä versiossa.

Emily Browning suoriutuu yllättävän toimivasti Annan roolista, sillä Brownning pisti itsensä täysillä likoon rankkaan roolinsa. Arielle Kebbell puolestaan jää hieman yhdentekeväksi hahmoksi toisena siskona, joka seuraa vain sivusta miten nuorempi sisko yrittää toipua äidin kuolemasta. Mainioista sivurooleistaan tunnettu David Starthairn tekee pätevän roolin isänä, joka ei aluksi huomaa, minkälaista henkien taistoa hänen kodissaan käydään. Elisabeth Banks on vähällä varastaa koko show'n kierona äitipuolena, joka pyörittää tätä perhettä miten sattuu, oman mielensä mukaan.

Kokonaisuutena The Uninvited on keskitasoa hieman parempi kauhutrilleri, joka sopii mainiosti perjantai-illan kauhuviihteeksi, sillä näiden sisarusten mysteerin parissa on annos kylmää kyytiä. Vaihtoehtoista loppua ei myöskään kannata missata.

Pisteet: rating 70,000

andy
Tähtääjä, 450 arvostelua
Arvosteltu: 01.10.2009
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Uhrilampaat
Uhrilampaat arvosana 4,22
Uhrilampaat
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession
The Lighthouse
The Lighthouse arvosana 4,11
The Lighthouse
Inception
Inception arvosana 4,14
Inception

Elokuvan tiedot

The Uninvited
The Uninvited arvosana 3,17
Genret:
Trilleri,
Valmistusvuosi:
2009
Pituus:
87 min
Ohjaajat:
Charles Guard, Thomas Guard
Käsikirjoittajat:
Craig Rosenberg, Doug Miro
Pääosanäyttelijät:
Arielle Kebbel, David Strathairn, Elizabeth Banks, Emily Browning, Maya Massar
Maat:
USA, Kanada, Saksa
Kielet:
englanti