Arvostelu

Escape Plan on todella hyvin onnistunut elokuva, jossa nähdään viimein Stallonen ja Schwarzenegger yhdessä! Toimiva juoni ja muutamat käänteet tekevät Escape Planista todellisen yllättäjän

Vuosi 2013 tullaan muistamaan aina toimintaelokuvafanien keskuudessa, sillä Escape Plan tarjoaa jotain sellaista, mitä ei vielä parikymmentä vuotta sitten pidetty mitenkään mahdollisena. Escape Plan yhdistää kaksi menneiden vuosikymmenien kovinta toimintatähteä, tai kuten nykyään voisi sanoa, toimintapappaa, sillä Escape Planin pääosissa nähdään vihdoin ja viimein Arnold Schwarzenegger ja Sylvester Stallone. Toki Schwarzenegger teki pienen roolin Stallonen The Expendablesissa ja hieman isomman roolin toisessa The Expendables elokuvassa, mutta miesten suhde on ollut kaikkea muuta kuin ruusuilla tanssimista. Miehet ovat piikitelleet toisia jo 80-luvulta lähtien ja herrojen elokuvissa on nähty viittauksia toisiinsa, kuten esimerkiksi Stallonen Tango & Cash ja Demolition Man elokuvissa ja Schwarzeneggerin Last Action Hero ja Twins elokuvissa. Papat ovat kuitenkin haudanneet sotakirveensä jo vuosia sitten, joten monien fanien haaveissa oli nähdä kaksi toimintaelokuvien uranuurtajaa tositoimissa yhdessä.

Ray Breslin (Stallone), entinen syyttäjä, omaa erikoisen ammatin. Mies omistaa yhdessä liikepartnerinsa kanssa turva-alan yrityksen, joka on erikoistunut vankiloiden turvallisuustekijöihin. Vieläpä melko omaperäisellä tavalla, sillä Breslin paljastaa vankiloiden heikkoudet ja turvallisuusriskit pakenemalla vankilasta, jonne hänet on "tuomittu". Taustalla on miehen halu taata se, että vankilaan tuomitut todella pysyvät siellä. Breslin on alansa rautainen ammattilainen, jopa niin rautainen, että mies on tehtaillut kirjankin vankiloiden heikkouksista. Elämä näyttää hymyilevän vielä enemmän, kun CIA tarjoaa miehelle miljoonapestiä uuden huipputurvallisen vankilan heikkouksien selvittämisestä. Kaikki ei mene kuitenkaan aivan nappiin ja Breslin kidnapataan. Herätessään mies kokee karun yllätyksen - hänet on suljettu huippusalaiseen vankilaan, josta ei ole pakokeinoa. Ray Breslinistä on tullut tavallinen vanki - ei pakokeinoa, ei apuvoimia ja ympärillä vain sadistiset vartijat ja vankitoverit.

Ray Breslin on vaikeassa tilanteessa, sillä hän on uutena vankina toinen toistaan vaarallisempia vankeja sisältävässä huipputurvallisessa vankilassa, mutta pakokeino pitäisi silti löytää. Tässä vaiheessa mukaan astuu toinen seniorivanki, Emil Rottmayer (Schwarzenegger), jonka kanssa Breslin päättää paeta vankilasta. Ongelmia on kuitenkin useita, sillä vankien välit ovat huonot ja vankilanjohtaja Hobbes pyrkii murtamaan vankinsa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ja tietenkin se, että vankilasta pitäisi olla lähes mahdoton paeta...

Escape Plan on oikeasti varsin hyvä elokuva. Sen perusjuoni on tarpeeksi hyvä ja se kantaa hienosti koko elokuvan keston ajan. Muutamat juonenkäänteet lisäävät mielenkiintoa ja elokuva pitää todella hyvin otteessaan koko sen keston ajan. Escape Plan onnistuu pitämään sopivan jännityksen yllä koko elokuvan ajan, sillä jo alusta lähtien tunnelma on kohdillaan ja katsoja tiiviisti kiinni penkissään. Stallone on viime vuosina keskittynyt The Expendables elokuviin, joissa juoni ei välttämättä ole ollut se kirkkain johtotähti, vaan enemmän on keskitytty one-linereiden viljelyyn ja yleiseen machoiluun. Miehen Bullet to the Head kuitenkin oli hieman selkeämpi paluu toimintaelokuvien pariin. Arnold Schwarzenegger teki kuvernööriajan jälkeen paluun The Last Stand elokuvallaan, joka oli ihan hyvätasoinen comeback, vaikkakin juoni kärsi paikoittain ideoiden puutteesta. Escape Plan on juoneltaan huomattavasti parempi kuin mikään miesten viimevuosien elokuvista ja elokuvan juoni on ehdottomasti todella positiivinen yllätys, sillä esimerkiksi alun kohtausten aikana katsoja on jopa hieman hämillään tapahtuneesta.

Escape Plan on Schwarzeneggerin todellinen comeback, sillä mies hoitaa roolinsa loistavasti. Pääseepä mies yhdessä kohtauksessa jopa puhumaan äidinkieltään ja aiheuttaa pieniä hymähdyksiä hienolla ääntämisellään. Muutenkin Schwarzeneggerin rooli on hieman näkyvämpi kuin Stallonen, sillä Schwarzenegger pääsee viljelemään muutamia loistokkaita one-linereita - You hit like a vegetarian! ja Have a nice day... asshole! aiheuttavat vähintään pientä karjumista katsojassa. Escape Plan onnistuu tässä hienosti, sillä one-linereita on vain muutama, jolloin niiden tehokin on parempi. Arnold Schwarzenegger hoitaa roolinsa todella hienosti ja nyt mies voi todella sanoa "I'm back.

Stallonen rooli jää ehkä jopa odettua pienemmäksi, vaikkakin Breslin selkeästi onkin toinen päähahmo. Schwarzeneggerin one-linerit ja elokuvan kruunaava konekiväärikohtaus takaavat sen, että Arnoldin rooli jää huomattavasti paremmin katsojan mieleen. Stallone tekee kuitenkin varman ja laadukkaan suorituksen, vaikka mielellään olisi miehellekin muutaman kovan one-linerin suonut tasapuolisuuden vuoksi. Jim Cazaviel, joka on viime vuosina tähdittänyt Person of Interest sarjaa, nähdään sadistisen vankilanjohtajan roolissa. Cazaviel suoriutuu roolista todella hienosti, sillä vaikka katsoja helposti yhdistääkin miehen Person of Interestin hyvällä asialla olevaan John Reeseen, on Cazaviel todella vakuuttava vankilanjohtajana. Vinnie Jones, tuo entinen jalkapallokenttien kauhu, kylvää tuhoaan väkivaltaisena vanginvartijana.

Lopulta on helppo sanoa, että Escape Plan on todella onnistunut elokuva, joka viihdyttää hyvin. Papat ei ehkä jaksa enää heilua yhtä paljon, mutta juonen hyvyys tukee toimintakohtauksia varsin hyvin ja elokuvassa on tarpeeksi toimintaa, mutta myös hyvä perusjuoni. Escape Plan on ehdottomasti todella positiivinen yllätys ja todella hieno elokuva kahdelta legendaariselta toimintatähdeltä. Elokuvaa voi varauksetta suositella toimintaelokuvien ystäville, sillä vaikka Arnoldista ja Stallonen ei tykkäisikään niin paljoa, on Escape Plan kaikilla mittareilla mitattuna todella onnistunut toimintaelokuva. Boom!

Pisteet: rating 80,000

Secreterial
Käyttäjä, 78 arvostelua
Arvosteltu: 16.01.2014
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Kenraali
Kenraali arvosana 4,10
Kenraali
Peli on menetetty
Peli on menetetty arvosana 4,04
Peli on menetetty
Julma maa
Julma maa arvosana 4,06
Julma maa
The Prestige
The Prestige arvosana 4,20
The Prestige

Elokuvan tiedot

Escape Plan
Escape Plan arvosana 3,45
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2013
Pituus:
115 min
Ohjaajat:
Mikael Håfström
Käsikirjoittajat:
Jason Keller, Miles Chapman
Pääosanäyttelijät:
50 Cent, Amy Ryan, Arnold Schwarzenegger, Faran Tahir, Jim Caviezel, Sam Neill, Sylvester Stallone, Vincent D'onofrio, Vinnie Jones
Maat:
USA
Kielet:
englanti, saksa, arabia