Arvostelu

Voi Jeesus! Eli jouluevankeliumi Sonyn mukaan.

Kyllä se vaan on kuulkaas niin, että jokaiseen kunnon jouluun ja muuhun isompaan juhlapyhään kuuluu aina vähintään yksi kunnon Jeesus-elokuva. Tällä kertaa sellaisen meille tarjoaa Sony Pictures Animation kumppaneineen eli käytännössä enemmän tai vähemmän sama poppoo, joka tuotti viimesyksyisen kammotuksen nimeltä Emoji-elokuva. Varmasti tällä kertaa aiemmista virheistä on otettu jo opiksi ja onhan tämä sentään hengellinen elokuva, joten varmasti tekijät panostivatkin tähän oikein tosissaan. Mikä voisi mennä pieleen?

Jouluevankeliumi Sonyn mukaan kuuluu seuraavasti: tarinan alussa Herran enkeli ilmestyy Marialle ja kertoi suuren ilosanoman.

- Herra on valinnut sinut tulevan messiaan äidiksi.
- Oh, Ok.
- Ok, moro.

Suurta ihmettä on todistamassa myös puhuva hiiri.

Puhuva hiiri.

Samaan aikaan toisaalla aasi – ei Shrekin Aasi eikä Don Bluthin The Small One – nimeltä Bo haluaa kuninkaallisen kulkueen johtoon ja karkaa omistajaltaan vain päätyäkseen kyyhkysaisaparinsa Daven kera Joosefin ja Marian kämpille, keskelle evankeliumin tapahtumia. Samaan aikaan kiero kuningas Herodes kuulee tulevasta juutalaisten kuninkaasta ja päättää lähettää salamurhaajansa hoitelemaan Sarah Connor... eikun Marian pois päiviltä. Puhuvien eläinten on yritettävä pelastaa Maria ja Jeesus-lapsi salamurhaajan kynsistä.

Kyseessä on toisin sanoen kristillinen lapsillle suunnattu komediaelokuva, jossa salamurhaaja yrittää murhata viimeisillään raskaana olevan naisen ja tämän vauvan. Miettikääpä sitä.

En tiedä mitä aineita The Starin tekijät olivat vetäneet kun tämän keksivät, mutta käsikirjoitus on niin pullollaan käsittämättömiä virheitä ja aukkoja ettei tähän pysty Jeesuskaan – jopa epäloogisuudet ovat äärimmäisen aukkoisia ja epäloogisia. Katsojalle esimerkiksi kerrotaan jo aivan alussa isonenäisen Herodeksen haluavan Marian ja Jeesuksen hengiltä, mutta keskivaiheille on lisätty vielä erillinen kohtaus, jossa katsojalle paljastetaan varmuuden vuoksi vielä toistamiseen Herodeksen aiemmat suunnitelmat ilman järkevää syytä. Myöhemmin Herdo vielä toteaa seuraavansa kolmea itämaan tietäjää Jeesuksen luo, mutta elokuvan loppuun mennessä tämäkin on jo unohdettu.

Mutta tuo on vielä pientä. Alussa messiaan hoitelemaan palkattu salamurhaaja ei edes tiedä ketä etsiä ja salamurhaajan koiratkin kuulevat Mariasta puhuvalta hiireltä. Mistä salamurhaaja tietää ketä etsiä, kenestä Mariasta on kyse ja missä kyseinen hahmo on tai minne on menossa ei luonnollisesti kerrota. Osaako salamurhaaja ehkä puhua eläinten kanssa? Entä miksi Joosef ja Maria vain lähtevät Beetlehemiin ja jättävät eläimet yksin karsinaansa? Entä mistä Bo tiesi mihin Joosef ja Maria olivat lähteneet? Entä miksi Bo sanoo elokuvan lopussa seuranneensa tähteä Beetlehemiin vaikkei koko juttua taidettu pientä sivuhuomiota kummemmin mainita aiemmin elokuvan aikana?

Mutta vieläkin pahenee. Lopussa aasi rukoilee Jumalaa – ja Jumala vastaa! En ole mikään teologian professori enkä pappi, mutta tässä taitaa mennä hengelliset opinkappaleet ihmisen erityisasemasta ja eläinten sieluttomuudesta pahemman kerran solmuun. Lapsille suunnattua elokuvaa katsellessa ei varmaan pitäisi miettiä näin syvällisiä, mutta koska kyseessä kuitenkin on nimenomaan kristillinen elokuva, ei tekijöiden alkuperäistekstistä ja "franchisesta" ottamia vapauksia voi noin vain sivuuttaakaan pelkällä olankohautuksella.

Jossain jumalattoman banaanitasavallan hikipajassa tuotetulta vaikuttava surkuhupaisa käsikirjoitus on sikäli kauhean sääli juttu, että tässä on joitain ihan onnistuneempiakin puolia, jotka jäävät auttamattomasti karmean tarinan ja kehnon dialogin peittoon. Ensimmäinen posiitivinen puoli on animaatio, joka halpuudestaan ja toisinaan erittäin rumasta designista huolimatta oli toisinaan ihan kelpo tavaraa. Toinen iloinen yllätys oli ääninäyttelyn taso, joka tekstin itsensä hirveydestä huolimatta oli pääosin erittäin tasokasta. Kolmanneksi pidin toisinaan tämän huumorista, etenkin keskivaiheilla mukaan tulevan lampaan ja Bon yhteisistä kohtauksista. Keskivaihe ja lopetus ovatkin parasta koko leffassa.

Antaisin tälle ehkä maksimissaan puolitoista tähteä, mutta Jumala ilmoitti että kaksi vähintään tai joudun ympärileikattavaksi. Olkoon siis kaksi.

Pisteet: rating 40,000

Brutus
Käyttäjä, 768 arvostelua
Arvosteltu: 23.08.2018
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Suuri pakoretki
Suuri pakoretki arvosana 4,25
Suuri pakoretki
Aguirre - Jumalan viha
Aguirre - Jumalan viha arvosana 4,03
Aguirre - Jumalan viha
Nykyaika
Nykyaika arvosana 4,19
Nykyaika
Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita arvosana 4,34
Seitsemän samuraita

Elokuvan tiedot

The Star
The Star arvosana 2,00
Genret:
Animaatio,
Valmistusvuosi:
2017
Pituus:
86 min
Ohjaajat:
Timothy Reckart
Käsikirjoittajat:
Carlos Kotkin, Simon Moore
Pääosanäyttelijät:
Aidy Bryant, Christopher Plummer (I), Gabriel Iglesias, Gina Rodriguez, Keegan Michael Key, Steven Yeun, Ving Rhames, Zachary Levi
Maat:
USA
Kielet:
englanti