Pistejakauma

0%

0%

0%

2%

7%

11%

25%

41%

7%

7%

Pisteytykset

rating 50,000

Titan90
Käyttäjä

rating 50,000

Vanhan raflistin Lars von Trieren uusin kokeilu sen suhteen, kuinka pahasti hän voi elokuvamaailman silmää tekevien mieltä pahoittaa näennäisellä epäsovinnaisuudellaan ja tabujen rikkomisellaan. Tällä kertaa von Trieren päähahmona on Jack, näennäisen tavallinen insinööri, jonka elämä siirtyy raiteiltaan, kun hän päätyy kiukkupuuskassaan tappamaan satunnaisen (ja äärimmäisen ärsyttävän) liftarin. Jack havaitsee nopeasti saavansa jotakin sairasta mielihyvää muiden tappamisesta ja kun vauhtiin on päästy, liikettä on vaikea pysäyttää. Niinpä Jackista kuoriutuukin todellinen kokeileva taiteilija, jonka ainoa eroavaisuus moneen nykytaiteilijaan on kuolleiden ja itse tapettujen ihmisten ruumiit. Muuten Jackilla oliskin varmaan jo ollut Kiasmassa näyttely.

Elokuva on yllätys yllätys kylvänyt melko pahaenteistä mainetta heti ilmaannuttuaan, ja kohtalaisen kovia kohtauksi eittämättä löytyykin. Päälimmäisenä tulee mieleen pienten lasten ampumiset, joita onneksi ei kovinkaan usein elokuvissa näe. Muutenkin Jackin teurastusta seurataan varsin yksityiskohtaisesti ja tämän kertoessaan tarinaansa jonkinlaiselle helvetin sanansaattajalle Vergelle, käy ilmi että kyseessä on vain tulivuoren huippu.Loppuen lopuksi The House That Jack Built sisältää kuitenkin melko vähän sellaista, mistä von Trier on erityisen tunnettu. Aihe tietenkin on aika omalaatuinen syventymisestä ja lähestymistavasta puhumattakaan. Kuitenkin muutaman kohtauksen poistamalla se voisi olla kuin mikä tahansa muu elokuva, joten ohjaajansa pahimpaan päähän ei tällä kertaa taideta päästä. Tietynlaista melankoliamaisuutta teoksessa kieltämättä on, mutta loppupeleissä ei päästä tekijänsä parhaimpien joukkoon.

The House That Jack Built jää melko keskinkertaiseksi teokseksi, joka ei onnistu sokkiarvollakaan kasvojaan tällä kertaa pesemään. Dillon toimii roolissa ihan mallikkaasti ja muutenkin näyttelijäpuoli on ihan kohdillaan. Jotenkin omalle kohdalle Vergen ja Jackin läpi elokuvan jatkuva filosofinen keskustelu tämän teoista menee itselle kuitenkin liian pahasti hermoon, eikä moinen tekotaiteellisuus oikein tahdo iskeä. Kokonaisuus kärsii myös jonkin verran liiallisesta pituudesta, sillä reilu kaksi ja puoli tuntia tuntuu melko pitkältä ajalta kyseisen elokuvan parissa. Kaikesta huolimatta täytyy nostaa von Trierelle hattua hänen yrityksestään ja vastavirtaisuudestaan monella saralla.

.

Jii89
Käyttäjä

rating 50,000

Key
Käyttäjä

rating 50,000

Elokuvan tiedot

The House That Jack Built
The House That Jack Built arvosana 3,72
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2018
Pituus:
155 min
Ohjaajat:
Lars von Trier
Käsikirjoittajat:
Lars von Trier
Pääosanäyttelijät:
Bruno Ganz, Jeremy Davies, Matt Dillon, Riley Keough, Siobhan Fallon Hogan, Sofie Gråbøl, Uma Thurman
Maat:
Tanska, Ranska, Saksa, Ruotsi
Kielet:
englanti