Arvostelu

Viihdyttävän huikea sekametelisoppa hölmöllä tarinalla varustettuna.

Kiinan muuri tuo yksi maailman erikoisimmista rakennelmista vetää vuosittain melkoisen määrän turisteja ihmettelemään rakennelmaa. Visuaalisesti tyylikkäistä elokuvista Hero, Kultaisen kukan kirous, Lentävien tikarien talo ja Christian Balen tähdittämä The Flowers of War tunnettu ohjaaja Yimou Zhang vie hieman erilaiselle reissulle kiinan muurille ja melkein sen alkulähteille elokuvassa The Great Wall. Kyseinen elokuva on samalla yksi kiinan elokuvahistorian kalleimmista tuotannoista ja samalla ohjaaja Yimou Zhangin ensimmäinen kansainvälisempi elokuva. The Great Wall:in päärooliin valittu Matt Damon ehti jo pitkään ennen elokuvan ensi-iltaa nostaa pientä kitinää.

900-1000 Luvulla Kiinan dynastia hallitsee tiukalla otteella ja keksintö nimeltä ruuti on saanut liikkeelle enemmänkin porukkaa. William Garinin (Matt Damon) ja Pero Tovari (Pedro Pascal) ovat myös etsimässä mustaaruutia, mutta törmäävät sattumalta erikoiseen ötökkään josta kuitenkin selviävät. Pienten sattumien kautta kaksikko päätyy suurelle muurille jossa valtava sotayksikkö näyttää valmistautuvan suureen sotaan. Kenraali Shaon (Hanyu Zhang) ja komentaja Lin Mei (Tian Jing) kertovat että tietyn vuosikymmenten välissä mystinen pahuus herää ja haluaa tehdä ihmiskunnalle puhdistuksen. Pian Garin ja Pero tajuavat joutuneensa keskelle massiivista eloonjäämistaistelua.

The Great Wall on viihdyttävän näyttävä efektisirkus ja vielä mitä isommalta valkokankaalta katsottuna. Fantasia ja kauhuelementeillä ladattu sotaisa toimintaseikkailu näyttää hienolta ja ohjaaja Yimou Zhang pitää huolen että meno pysyy sopivan adrenaliinisena koko kestonsa ajan. Visuaalisesti The Great Wall saa melkein jokaisen asian näyttämään komealta aina pienistä aseista-suureen kiinan muuriin. Tällä kertaa 3D:tä hyödynnetään tarinan keskellä varsin kekseliäästi.

Itse elokuvan tarina onkin sitten jälleen melkoinen keitetty soppa, jota on ollut kirjoittamassa sellaisia nimiä kuten: Edward Zwick The Last Samurai, Tony Gilroy Michael Clayton ja Max Brooks World War Z, mutta herroilla on ilmeisesti ollut kovin pikkupoikamainen asenne kirjoittaesaan tarinaa The Great Wall elokuvalle, sillä tuskin tämän elokuvan käsikirjoituksella mitään palkintoja voiteta.

Taistelujaksot näyttävät kiinan muurin keskeltä kyllä huikeilta ja kyllä tehostemiehet ovat pistäneet CGI:tä palamaan oikein kunnolla. Historiallinen ajankuva on toteutettu erinomaisesti. Tarinan pahikset mystiset Taotie örvelit vyöryvät massoittain suoraan päin kiinan muuria surmaten ja tuhoten kaikki eteensä jäävät. Jossain keskusteluissa on hauskasti puhuttu hieman tyyliin Starship Troopers ja World War Z kohtaavat kiinan muurilla.

Matt Damon tekee huijari-palkkasotilaana perustoimivan jokamiehen roolin. Game of Thrones sarjasta tuttu Pedro Pascal pysyttelee Matt Damonin kelkassa. Hanyu Zhang ja Tian Jing keskeisinä armeijan johtohahmoina pärjäävät rooleissaan kohtuullisen toimivasti. Ohjaaja Yimou Zhangin ohjaamissa elokuvissa ennenkin esiintynyt Andy Lau on paikallinen strategisti Wang ja Willem Dafoe pyörähtää pienessä roolissa monta vuotta vankina olleena Ballardina.

Kokonaisuutena The Great Wall on viihdyttävän huikea sekametelisoppa hölmöllä tarinalla varustettuna. Puhdasta B-luokan hömppää, mutta viihdyttävää sellaista.

Pisteet: rating 70,000

andy
Tähtääjä, 423 arvostelua
Arvosteltu: 06.01.2017
Katsottu: Teatterissa 3D-näytöksenä

Saman kategorian TOP-leffoja

Kaasua, komisario Palmu!
Kaasua, komisario Palmu! arvosana 4,14
Kaasua, komisario Palmu!
Vaarallinen romanssi
Vaarallinen romanssi arvosana 4,14
Vaarallinen romanssi
Takaikkuna
Takaikkuna arvosana 4,22
Takaikkuna
The Departed
The Departed arvosana 4,12
The Departed

Elokuvan tiedot

The Great Wall
The Great Wall arvosana 2,48
Genret:
Trilleri
Valmistusvuosi:
2016
Pituus:
104 min
Ohjaajat:
Yimou Zhang
Käsikirjoittajat:
Carlo Bernard, Doug Miro, Max Brooks, Thomas Tull, Tony Gilroy
Pääosanäyttelijät:
Andy Lau, Jing Tian, Lu Han, Matt Damon, Pedro Pascal, Willem Dafoe
Maat:
USA, Kiina
Kielet:
englanti