Arvostelu

Yön Ritari on välitön klassikko.

Batman Beginsin (2005) jatko-osa, on erittäin kohuttu ja odotettu Yön Ritari (2008). Kohuttu ehkäpä se takia, että koko elokuvahistorian parhaimman pahisroolin tehnyt Heath Ledger kuoli viime tammikuussa, noin puoli vuotta ennen Yön Ritarin ensi-iltaa. Odotettu, koska Yön Ritaria on kutsuttu välittömäksi klassikoksi.

Gotham Cityn ristiriitaista julkisuutta saava yön ritari, Batman (Christian Bale) alkaa kyllästyä lainsuojattoman kostajan rooliin, ja aikoo ripustaa naamion naulaan. Gotham Cityn todelliseksi sankariksi hän kaavailee innokasta uutta syyttäjää, Harvey Dentiä (Aaron Eckhart), joka ryhtyy Batmanin ja poliisipäälliköksi ylennetyn Jim Gordonin (Gary Oldman) avustuksella putsaamaan katuja vaarallisen mafian jäsenistä. Kun vaarallinen Jokeri (Heath Ledger) alkaa mellastaa Gotham Cityn kaduilla, tarvitaan enemmän kuin kolme arkielämän sankaria palauttamaan asiat oikeaan järjestykseen.

Brittiläinen Christopher Nolan kuuluu ehdottomasti 2000 – luvun lahjakkaimpiin ohjaajiin. Nolanin ja hänen Jonathan- veljensä yhdessä kirjoittama käsikirjoitus sisältää massiivisen ja mittavan juonen, joka näyttää elokuvamaailmalle uuden käsityksen syvällisyydestä ja ihmisten valintojen tärkeydestä. Itse käsikirjoitus on nerokas ja kaikille hahmoille annetaan sopivasti tilaa. Juoni ei matele hitaasti eteenpäin, mutta pitää kuitenkin katsojaa koko ajan jännityksessä. Yön Ritari kuvaa täydellisesti kaaosta, joka ottaa suuren kaupungin täysin valtaansa ja sekä myös sitä, että jokaisessa meissä on oletettu pimeä puoli. Yön Ritari myöskin vetää supersankari filmatisoinnit aivan uudelle tasolle.
Kaksi ja puoli tuntinen elokuva ei tunnu pitkältä, toisin kuin joku Sinkkuelämää, jonka tarina olisi mahtunut puolet pienempään aikaan. Penkissä istuessa Batmanin aikana, katsoja janoaa vain lisää, ei sillä väliä kuinka kauan leffa kestää.

Ilman Heath Ledgeriä, Yön Ritarin mestarillisuus saattaisi jäädä vain puoleen. Ledger tekee Jokerista aivan uudenlaisen, kammottavan version. Psykopaattinen Jokeri pelottaa kaikista rohkeimpiakin katsojia, koska hän on kovaksi keitetty mielipuoli. Väkivaltaisuutta sävähdyttää kammottava musta huumori, joka tekee itsetuhoisesta Jokerista vielä hirveämmän. Heath Ledgerin viimeiseksi ja parhaimmaksi roolisuoritukseksi jäänyt Jokeri antaa uuden merkityksen sanalle psykopaatti. Oscarin arvoinen suoritus.

Muut näyttelijät jäävät ehdottomasti Ledgerin varjoon. Christian Bale, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal, Michael Caine ja Morgan Freeman tekevät kaikki tasaisen hyvät suoritukset, joten Ledgerin suoritus tuntuu jopa hieman epäreilulta. Aaron Eckhart parantaa huimasti loppua kohden, kun Dent muuttuu kostonhalun myötä aika kammottavaksi. Christian Balen Batman jää armottomaksi Jokerin varjoon, joka on harmi, sillä ei Bale huono ole.

Yön Ritari on välitön klassikko. Se on selvä juttu jo tässä vaiheessa. 10 vuoden päästä elokuvaa katsotaan edelleen nenät solmussa ja Heath Ledgerin roolisuoritusta hehkutaan enemmän kuin mitään muuta.

Pisteet: rating 100,000

Veeraaa
Käyttäjä, 79 arvostelua
Arvosteltu: 26.08.2008
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Rita Hayworth - avain pakoon
Rita Hayworth - avain pakoon arvosana 4,54
Rita Hayworth - avain pakoon
Lilja 4-ever
Lilja 4-ever arvosana 4,22
Lilja 4-ever
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia arvosana 4,28
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia
Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,39
Vihreä maili

Elokuvan tiedot

Yön ritari
Yön ritari arvosana 4,25

Yön ritari (2008)

Alkuperäinen nimi: The Dark Knight

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2008
Pituus:
153 min
Ohjaajat:
Christopher Nolan
Käsikirjoittajat:
Christopher Nolan, David S. Goyer, Jonathan Nolan
Pääosanäyttelijät:
Aaron Eckhart, Christian Bale, Cillian Murphy, Gary Oldman, Heath Ledger, Maggie Gyllenhaal, Michael Caine, Morgan Freeman, Tommy 'Tiny' Lister Jr.
Maat:
USA
Kielet:
englanti, mandariinikiina