Arvostelu

Synkkä ja ahdistava ohjaus on silti leffan valttikortti.

Jumalan selän takana Texasissa on tapahtunut outoja kannibalismiin ja saatanan palvontaan viittaavia haudanryöstöjä. Muutamat nuoret lähtevät pyörimään näille seuduille ja katsomaan että heidän esi-isiensä haudat ovat kunnossa. Matkalla kyytiin hyppää outo liftari joka viiltää pyörätuoli-invalidi Frankia ja näin liftari heebo potkitaan pihalle. Autoon heebo sentään jättää veriset jälkensä. Nuoret leiriintyvät synkkään taloon mutta naapuristossa asuu vielä synkempiä ihmisiä joilla ei ole hyvät mielessä. Nuoret tutustuvat taloon yksi kerrallaan ja he myös kuolevat yksin kerrallaan.

Texasin moottorisahamurhaaja oli niitä leffoja joita oli "kovaa" olla nähnyt, koska se oli Suomessa kiellettyjen listalla, tästä ehkä oma kiinnostukseni heräsin kyseistä kulttiklassikkoa kohtaan. Voi herätä kummastus miksi ihmeessä leffa oli Suomessa kielletty, tässähän on verta todella vähän, eikä sisuskaluillakaan mässäillä nyt murhien yksityiskohtaisesta näyttämisestä puhumattakaan.

Moottorisahamurhaaja kukistaa verimässäilyt synkällä ja suorastaan sairaalla tunnelmalla. Huone joka on täynnä luita ja pakastearkut ruumiita ei voi kun ihmetellä mitä helvettiä täällä on meneillä ja ennen kuin se selviää, tulee vasarasta päähän. Myös leffan nimi voi hämätä sahailua leffassa on aika niukasti eikä kyse ole todellakaan mistään yksinäisestä moottorisahaa käyttävästä, hiljaisesta teinikauhu-leffamurhaajasta, vaan kokonaisesta kannibaaliperheestä. Budjetti näkyy kuvanlaadussa (tai sitten VHS-videossani) ja on välillä turhankin suttuista mutta synkimmässäkin pilvessä on kultareunus ja tässä suttuisessa kuvassa kultareunus on paikoitellen tunnelmaa luova kuvanlaatu, joka on suttuinen.

Näyttelijät ovat ihan OK ja kässärikin pysyy hyvin hanskassa eikä sorru ylilyönteihin. Tobe Hooperin synkkä ja ahdistava ohjaus on silti leffan valttikortti, jota ilman elokuva olisi varmasti tusinatavaraa.

Tobe Hooper ei ole enään pystynyt tekemään mitään yhtä upeaa ja mahtavaa kuin Texasin moottorisahamurhaaja ja onkin leimaantunut yhden hyvän leffan ohjaajaksi. Leffa on sentään klassikko ja parhaita leffoja joissa moottorisahalla pelottelu ei riitä, vaan sitä käytetään väkiluvun harventamiseen. Tätäkin klassikkoa kuten monia muitakin (Halloween, Manaaja) raiskattiin sitten kämäsillä jatko-osilla joista ei ole mitään vastusta aidolle ja alkuperäiselle, mahtavalla, Suomessa kielletylle, k-18 leffalle: Texasin moottorisahamurhaaja.

nimimerkki: Criiticco

Pisteet: rating 100,000

Criiticco
Käyttäjä, 60 arvostelua
Arvosteltu: 09.02.2003
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

Eyes Wide Shut
Eyes Wide Shut arvosana 3,87
Eyes Wide Shut
Seitsemän
Seitsemän arvosana 4,19
Seitsemän
Mississippi palaa
Mississippi palaa arvosana 3,93
Mississippi palaa
The Prestige
The Prestige arvosana 4,20
The Prestige

Elokuvan tiedot

Texasin moottorisahamurhat
Texasin moottorisahamurhat arvosana 3,91

Texasin moottorisahamurhat (1974)

Alkuperäinen nimi: The Texas Chain Saw Massacre

Genret:
Trilleri,
Valmistusvuosi:
1974
Pituus:
83 min
Tunnetaan myös nimillä:
Das Kettensägenmassaker, Moottorisahamurhaaja, Stalking Leatherface, The Texas Chainsaw Massacre
Ohjaajat:
Tobe Hooper
Käsikirjoittajat:
Kim Henkel, Tobe Hooper
Pääosanäyttelijät:
Allen Danziger, Marilyn Burns, Paul A. Partain, William Vail
Maat:
USA
Kielet:
englanti