Arvostelu

Pelkkää ajantapoksi tarkoitettua viihdettä, jota ei kannata katsoa turhan tosissaan.

Martin Riggs (Mel Gibson) ja Roger Murtaugh (Danny Glover) muodostavat lyömättömän kyttäkaksikon, jolle roistojen piekseminen ja rikosten selvittäminen ovat päivittäistä hommaa. Murtaugh on kuitenkin vetäytymässä eläkkeelle, ja hänellä on enää viikko poliisin hommia edessä. Viikosta tuleekin paljon vauhdikkaampi ja vaarallisempi kuin Murtaugh, Riggs ja katsoja aluksi kuvittelivatkaan. Murtaugh ja Riggs saavat vastaansa nykyisin asekauppiaana toimivan ex-kytän, Jack Travisin (Stuart Wilson), joka suunnittelee vaarallisen tehokkaan (ja tottakai laittoman) aseen markkinointia.

Tappava ase aloitti vuonna 1987 kuuluisan toimintaelokuvasarjan ja jatkoi samalla 80-luvulle tyypillistä buddy-elokuvien perhettä. Elokuvan ensimmäinen jatko-osa, Tappava ase 2, on ykkösosaa vauhdikkaampi ja humoristisempi, mutta kolmonen jatkaa täysin samoilla linjoilla kuin kakkonen, eikä se edes yritä tuoda leffasarjaan uusia piirteitä. Räiskettä ja mäiskettä harrastetaan edelleenkin yhtä paljon kuin ennenkin, mutta onneksi miljöö on sentään sopivan vaihtelevaa. Huumoria elokuvassa on paljon, muttei sellaista mikä naurattaisi. Ainoastaan Gibsonin ovelat kommentit ja huomautukset pistävät suupielet kattoon.

Gloverin hahmo, joka vaikutti jo ykkösessä melko särmättömältä, on täysin samanlainen kuin edellisissä osissa, eikä siitä jaksa sen vuoksi kovinkaan paljon innostua. Todella hyvin hän kuitenkin osaa tulkita vanhentumisen aiheuttamasta stressistä kärsivää poliisia. Riggsin vakavia mielenterveysongelmia ei kuvata enää yhtä tarkasti, mutta kyllä hepun sekopäisyydestä ollaan sentään joitakin merkkejä jätetty. Gibsonin ja Gloverin välinen dialogi on nasevaa, mutta paikoin aika ontolta tuntuvaa. Rene Russo, joka siis esittää Riggsin rakastettua, tuo muuten miehiseen näyttelijäkaartiin sellaista voimakasta, naismaista napakkuutta. Joe Pescin esittämä Leo Getz on tässä osassa melko unohdettu hahmo, vaikka miehen tukkakin on värjätty blondiksi. Pescin suunsoitto on ihan piristävää kuunneltavaa, muttei se säväytä ihan samalla tavalla kuin Tappava ase 2:ssa.

Ammuskelukohtauksia piisaa, ja suurin osa niistä onkin toteutettu hienosti, mutta Tappava ase 3 huipentuu juonen kannalta täysin tarpeettomaksi, pituudensa takia jopa tylsänpuoleiseksi käyväksi päättömäksi paukutteluksi. Tosin eipä se paljon haittaa - koko elokuvahan on pelkkää ajantapoksi tarkoitettua viihdettä, jota ei kannata katsoa turhan tosissaan.

Pisteet: rating 50,000

MiiCa
Käyttäjä, 78 arvostelua
Arvosteltu: 22.02.2009
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Mies vailla menneisyyttä
Mies vailla menneisyyttä arvosana 3,76
Mies vailla menneisyyttä
Mississippi palaa
Mississippi palaa arvosana 3,93
Mississippi palaa
Alaston satama
Alaston satama arvosana 4,05
Alaston satama
American History X
American History X arvosana 4,27
American History X

Elokuvan tiedot

Tappava ase 3
Tappava ase 3 arvosana 3,47

Tappava ase 3 (1992)

Alkuperäinen nimi: Lethal Weapon 3

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1992
Pituus:
115 min
Ohjaajat:
Richard Donner
Käsikirjoittajat:
Jeffrey Boam, Robert Mark Kamen, Shane Black
Pääosanäyttelijät:
Damon Hines, Danny Glover, Darlene Love, Ebonie Smith, Joe Pesci, Mel Gibson, Rene Russo, Steve Kahan, Stuart Wilson, Traci Wolfe
Maat:
USA
Kielet:
englanti