Arvostelu

Kokonaiskuva jää ehdottomasti plussan puolelle dialogin ajoittaisesta raskaudesta huolimatta.

Kaksi vanhaa kouluystävää tapaa toisensa motellihuoneessa. Toinen kaveruksista on ryhdistäytynyt villien kouluvuosien jälkeen ja saanut jalkansa elokuvateollisuuden ovenväliin. Toinen sen sijaan myy elannokseen huumeita ja viettää suomalaistyylistä renttuelämää. Ystävät puivat motellihuoneessa elämäänsä ja kun puhe kääntyy kouluaikaiseen ihastukseen Amyyn, on jännittävä kolmiodraama pian valmis.

Tape on siitä todella poikkeuksellinen elokuva, että kaikki tapahtumat sijoittuvat yhteen ainoaan motellihuoneeseen ja leffassa on ainoastaan 3 henkilöhahmoa. Tape sisältää puolentoista tunnin ajan taukoamatonta dialogia eikä mitään muuta. Käsikirjoitus olisi sopinut siten paljon paremmin teatterinäytökseksi kuin leffakässäriksi, mutta meneehän tämä näinkin.

Jatkuva dialogi sekä yksi ja sama tapahtumapaikka saavat aikaan sen, että elokuva on ajoittain varsin raskasta katsottavaa. Asetelma muodostuu kuitenkin mielenkiintoiseksi ja leffaan luodaan pikkuhiljaa herkullinen psykologinen jännitysnäytelmä. Pieni motellihuoneenrähjä on katsojankin kannalta pidemmän päälle ahdistava kulissi, mikä on omiaan vain lisäämään samaistumista henkilöhahmojen tunnelmiin. Jatkuva kamerankääntely henkilöiden puhumisen tahdissa ei sen sijaan ainakaan minun kohdallani toiminut, vaikka ihan mielenkiintoinen kokeilu olikin.

Yksi Tapen ehdottomasti parhaita puolia on sen ennalta-arvaamattomuus. Katsoja ei tunne leffan hahmoja muuta kuin dialogissa ilmenevien seikkojen kautta. Lisäksi koskaan ei voi olla varma valehteleeko joku vai puhuuko totta. Oikeastaan vielä elokuvan päättymisen jälkeenkin hahmojen luonteista voi tehdä monta tulkintaa.

Tape on yllättävän mielenkiintoiseksi osoittautuva pikkuleffa, jonka kokonaiskuva jää ehdottomasti plussan puolelle dialogin ajoittaisesta raskaudesta huolimatta.

Pisteet: rating 60,000


Vieras Arvosteltu: 04.01.2004
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Sukellusvene U-96
Sukellusvene U-96 arvosana 4,36
Sukellusvene U-96
Kunnian polut
Kunnian polut arvosana 4,03
Kunnian polut
Jäniksen vuosi
Jäniksen vuosi arvosana 3,95
Jäniksen vuosi
Dolls
Dolls arvosana 4,30
Dolls

Elokuvan tiedot

Tape
Tape arvosana 4,20
Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
2001
Pituus:
86 min
Ohjaajat:
Richard Linklater
Käsikirjoittajat:
Stephen Belber
Pääosanäyttelijät:
Ethan Hawke, Robert Sean Leonard, Uma Thurman
Maat:
USA
Kielet:
englanti