Arvostelu

Muistuttaa tyyliltään suuresti Kieslowskin väritrilogiaa.

Philippan mies on juuri heittänyt lusikan nurkkaan huumeiden uhrina. Leskeksi jäänyt vaimo hakee kostoa, mutta koska poliisi ei vaivaudu pidättämään rikasta huumeidenmyyjää, päättää Philippa hoitaa ongelman päiviltä omakätisesti. Hän laittaa huumediilerin toimistoon pommin, mutta homma menee pieleen. Neljä viatonta sivullista kuolee, mutta huumediilerille ei käy kuinkaan. Philippa pidätetään ja hän on melkoisissa tunnontuskissa. Nuori poliisi Filippo (Ribisi) päättää auttaa häntä.

Taivas perustuu Krzysztof Kieslowskin käsikirjoitukseen, jota hän laati jo Väritrilogiansa aikana. Kieslowski suunnitteli alun perin trilogiaa, jonka muut osat olisivat olleet Helvetti ja Kiirastuli. Mutta Kieslowskin ennenaikainen kuolema sotki suunnitelmia ja käsikirjoitukset jäivät pölyyntymään useaksi vuodeksi. Tom Tykwer sai kuitenkin mahdollisuuden ohjata Taivaan. Vuonna 2005 bosnialainen elokuvaohjaaja Danis Tanovic, jonka tunnetuin työ lienee Ei kenenkään maa, ohjasi Helvetin. Kiirastulen filmatisoinnista minulla ei ole mitään tietoa, jos sellaista edes tehdään.

Mutta itse elokuvaan. Taivas muistuttaa tyyliltään suuresti Kieslowskin väritrilogiaa. Elokuva on jokseenkin synkkä ja käsittelee teemojaan hienosti. Taivas pohtii hienosti ihmisten vastuuta teoistaan ja katumusta. Tässä nähdään myös pintaraapaisua Italian poliisin korruptiosta. Elokuvan tunnelma pysyy todella hyvin kasassa. Myös Cate Blanchettin loistavat näyttelijänkyvyt auttavat elokuvan tunnelman luomisessa. Joku muu olisi voinut helposti pilata homman.

Mutta aivan ongelmaton ei Taivas ole. Sitähän sanotaan, että elokuva on niin hyvä kuin sen loppu. Tähän tuo sanonta sopii erinomaisesti. Ensimmäinen tunti antaisi aihetta jopa täysiin pisteisiin, mutta valitettavasti viimeinen puolituntinen pilaa mahdollisuudet sellaiseen. Loppuratkaisut ovat liian yksinkertaistettuja toimiakseen, eikä loppupuoli tunnu kunnolla aina edes istuvan leffaan. Loppukohtaus on sitten jo sellaista rautalangasta vääntämistä, että hirvittää. Olisin kaivannut siihen hieman avoimempaa ja taiteellisempaa ratkaisua. Tämä hieman rokottaa elokuvan pisteitä loppulaskennassa.

Hieno elokuva tämä on kehnosta lopustaan huolimatta, ja jos Kieslowskista muuten pitää, niin kannattaahan tämän katsoa. Kieslowski on tehnyt tähän ihan hyvän kässärin. Olisi ollut kiva nähdä tämä Kieslowskin tekemänä.

nimimerkki: Ville

Pisteet: rating 80,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 12.07.2007
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Jeanne d'Arcin kärsimys
Jeanne d'Arcin kärsimys arvosana 4,32
Jeanne d'Arcin kärsimys
Kummisetä
Kummisetä arvosana 4,34
Kummisetä
Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot
Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story

Elokuvan tiedot

Taivas
Taivas arvosana 3,08

Taivas (2002)

Alkuperäinen nimi: Heaven

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2002
Pituus:
96 min
Ohjaajat:
Tom Tykwer
Käsikirjoittajat:
Krzysztof Kieślowski, Krzysztof Piesiewicz
Pääosanäyttelijät:
Alberto Di Stasio, Alessandro Sperduti, Cate Blanchett, Giovanni Ribisi, Giovanni Vettorazzo, Mattia Sbragia, Remo Girone, Stefania Rocca
Maat:
Saksa, Italia, USA, Ranska, Iso-Britannia