Arvostelu

Maailman vihamielinen suhtautuminen pientä ja vielä paikkaansa etsivää ihmistä kohtaan tulee selväksi.

Olemme Suomessa. Jollain suurella yläasteella, millä on tarkkailuluokka. Luokan itsepäinen ja menetelmiensä vuoksi karsastettu opettaja Pappa (Reponen) yrittää parhaansa mukaan sopeuttaa näitä rikkinäisten perheiden lapsia yhteiskuntaan. Luokan värikkääseen ja uhoavaan oppilaskuntaan kuuluvat mm. Jussi (Niemelä), Pete (Holmström) ja Lissu (Outinen) useiden muiden uskottavien henkilöiden kanssa.

Tapahtumaketju saa alkunsa jo syntymässä, mutta käytännössä juurettomuus pääsee valloilleen vasta kokoontumispaikan joutuessa katepillarin alle. Siitä eteenpäin ollaan jatkuvassa vuoristoradassa, jonka päätepisteessä odottaa nokkakolari yhteiskunnan ja tuskallisen kasvamisen välillä.

Tapio Suomisen ohjaama Täältä tullaan elämä! huokuu hurjaa energiaa. Se ei ole teknisesti kaunis elokuva, mutta pienien yksityiskohtien, ilmeikkäiden henkilöiden ja osoittelemattoman kerronnan avulla sopeutumattomista ja ongelmien riivaamista nuorista tulee eläviä ja inhimillisiä hahmoja, joissa on uhon lisäksi suurta hellyyttä.

Näyttelijät ovat erinomaisia rooleissaan ja samalla äärimmäisen realistisia. Mitään ylitse ampuvaa suoritusta ei ole ja koko maailman vihamielinen suhtautuminen pientä ja vielä paikkaansa etsivää ihmistä kohtaan tulee selväksi. Tällaisen elokuvan vaarana onkin esittää henkilönsä typerinä moukkina, mutta taidokas kerronta luo myös mielikuvan henkisesti täysin normaalista ihmisestä.

Täältä tullaan elämä! näyttää ikäiseltään, mutta sen teemat ja henkilöhahmot ovat ikuisia esimerkkejä. Ainoa heikkous tässä nuorisoklassikossa on hienoinen amatöörimäisyys, mutta se antaa elokuvalle uhmakasta ja elävää sävyä.

nimimerkki: Jurpo

Pisteet: rating 90,000

Jurpo
Tähtääjä, 1378 arvostelua
Arvosteltu: 09.02.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota arvosana 4,31
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota
Samurai Rebellion
Samurai Rebellion arvosana 4,42
Samurai Rebellion
Seitsemäs sinetti
Seitsemäs sinetti arvosana 3,97
Seitsemäs sinetti
Ilmestyskirja. Nyt
Ilmestyskirja. Nyt arvosana 4,30
Ilmestyskirja. Nyt

Elokuvan tiedot

Täältä tullaan elämä!
Täältä tullaan elämä! arvosana 3,75
Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
1980
Pituus:
118 min
K16
Ohjaajat:
Tapio Suominen
Käsikirjoittajat:
Pekka Aine, Yrjö-Juhani Renvall
Pääosanäyttelijät:
Esa Niemelä, Kati Outinen, Ola Johansson, Pertti V. Reponen, Rolf Labbart, Tony Holmström
Maat:
Suomi
Kielet:
suomi