Arvostelu

Pirun hieno leffa ja kuuluu etenkin jokaisen westerndiggarin yleissivistykseen.

Kun puhutaan spagettiwesterneistä niin suurin osa ihmisistä muistaa melko varmasti Leonen ja hänen teoksensa. Mutta Leone ei suinkaan ollut ainoa. Toinen genren suurista nimistä oli Sergio Corbucci, jonka ansiolistaan kuuluvat muun muassa Django, Companeros ja nyt revikointivuorossa oleva The Great Silence.

Leffa sijoittuu Snow Hill -nimisen pikkukaupungin lumisiin maisemiin. Leffa pyörii kahden palkkionmetsästäjän Silencen (Trintignant) ja Tigreron (Kinski) ympärillä. Silence on leffan "hyvis", mykkä palkkatappaja, jolla on traumainen menneisyys ja armoton liipaisinsormi. "Pahiksen" osan hoitaa mainosti Kinski häikäilemättömänä Tigrerona, joka näyttää nauttivan porukan lahtaamisesta. Näiden välillä lakia yrittää epätoivoisesti ylläpitää Snow Hillin sheriffi (Wolf).

The Great Silence on kaikin puolin erilainen western. Jo tapahtumapaikka kertoo jotain. Tästä leffasta on vaikea bongata hikisiä silmäotoksia, ruudun ohi pomppivia risupalloja tai hiekan pöllyämistä. Leffan ilmapiiri on muutenkin karu, väkivalta on rujoa ja kaunistelematonta ja iloisia hetkiä leffasta on vaikea löytää (jos niitä nyt onkaan). Myös leffan loppu on harvinaisen synkkä (mutta hieno).

Leonen hovisäveltäjä ja spaguwesternien vakionimi Ennio Morricone on loihtinut käsittämättömän hienot musiikit ja tunnari jää soimaan päähän. Kyllä se Maestro vaan osasi.

Trintignant ja Kinski ovat mainioita pääosissa. Silencen hahmon mykkyydestä johtuen Trintignantin ilmeet ja kehonkieli kertovat paljon ja mies selviytyy roolistaan kunnialla. Herzogin vakiotähti Kinski on myös ylihyvä Tigreron roolissa ja vetää ehkä jopa vastapeluriansa pidemmän korren.

Kokonaisuutena kyseessä on pirun hieno leffa ja kuuluu etenkin jokaisen westerndiggarin yleissivistykseen.

Extroina lätyllä on vain traileri, webbilinkki ja vaihtoehtoinen loppuratkaisu. Kuvanlaatu on ihan ok mutta parantamisen varaakin olisi. Luulisi tämän tason leffan saavan arvoisensa dvd-julkaisun. Mutta hyvä näinkin.

nimimerkki: Cuomi

Pisteet: rating 100,000

Cuomi
Tähtääjä, 71 arvostelua
Arvosteltu: 09.08.2005
Katsottu: DVD

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

The Hateful Eight
The Hateful Eight arvosana 3,81
The Hateful Eight
Hurja joukko
Hurja joukko arvosana 4,15
Hurja joukko
Seitsemän rohkeata miestä
Seitsemän rohkeata miestä arvosana 3,75
Seitsemän rohkeata miestä
Sierra Madren aarre
Sierra Madren aarre arvosana 4,24
Sierra Madren aarre

Elokuvan tiedot

Suuri hiljaisuus
Suuri hiljaisuus arvosana 4,20

Suuri hiljaisuus (1968)

Alkuperäinen nimi: Il grande Silenzio

Genret:
Western
Valmistusvuosi:
1968
Pituus:
101 min
Tunnetaan myös nimillä:
Suuri hiljainen, The Great Silence
Ohjaajat:
Sergio Corbucci
Käsikirjoittajat:
Bruno Corbucci, Mario Amendola, Sergio Corbucci
Pääosanäyttelijät:
Frank Wolff, Jean-Louis Trintignant, Klaus Kinski, Luigi Pistilli, Vonetta McGee
Maat:
Italia, Ranska
Kielet:
italia