Super Size Me (2004)
- Pituus:
- 100 min
- Morgan Spurlock
- Morgan Spurlock
- Alexandra Jamieson, Bridget Bennett, Dr. Daryl Isaacs, Dr. Lisa Ganjhu, Morgan Spurlock
- englanti
Arvostelut
Irvokas, puhutteleva ja extrarasvainen dokkari Pikaruokaloiden ihmemaasta.
En tiedä olinko ainoa, joka Super size me –dokun lopputekstien valuessa alas päätti skipata myöhäisen iltapalan kokonaan ja painua unten maille tyhjällä masulla. Jotenkin veikkaisin kuitenkin, että kanssatovereita löytyy. Sen verran irvokkaalla tavalla puhuttelu onnistui.
Super size me on Morgan Spurlockin kohudokumentti roskaruoan vaikutuksesta ihmiskehoon, ja lopulta ihan suuren McRoskaruokapaikan mahtiakin horjuttanut, tai ainakin töytäissyt, teos. Spurlock, kuvaushetkellä 34 v., oli ainakin CV:nsä perusteella kokematon dokumentaristi, mutta sattui upottamaan sormensa oikeaan rasvasaaviin. Sen ihraisen loiskahduksen kuulivat monet.
Matkallaan kohuvastaanottoa ja julkisuusarvoa tuonutta Oscar-ehdokkuutta kohden Spurlock tuli myös luoneeksi kokonaan uuden lajityypin. Dokun perusajatuksena toimiva "duunataan jotakin 30 päivää ja katsotaan mitä tapahtuu" on kasvanut sittemmin ihan omiksi sarjoiksi asti. Tällä kertaa nähtävä itsetuhoinen mässäily on muuntunut niissä ties miksi nappejen napoisteluiksi ja elämäntapakokeiluiksi, joka ei lopulta ole kaukana lööppien lailla huutavista ns. ("neliulotteisista") feikkidokkareista.
Vaan takaisin aiheeseen. Elämäntapakokeiluhan Super size me:kin on. Sangen julma ja teräväsanainen sellainen vieläpä. Alussa hyväkuntoinen ja normipainoinen mies alkaa mässäilemään kolme kertaa päivässä Mäkkärin aterioilla, ja siitähän ei hyvää seuraa. sen jokainen tietää jo ennakkoon. Silti tuloksissa on jotakin kauhistuttavaa. Niin typerän yksipuolinen kuin Morganin kuukauden mittainen mussuttelu onkin, niin reilut yksitoista kiloa lisäpainoa ja maksan rappeutuminen lähes alkoholistien tuloksia vastaavaan tilaan ovat tylyä katsottavaa. Ja kuinka monet kuitenkin elävät moisella tavalla? "Kymmenet tuhannet" taitaa olla aliarviointia…
Irvokas on tärkeä sana, jonka jo mainitsin aiemmin. Se kuvaa menoa oivasti. Vaikka Spurlock alentuukin välillä ohi aiheen paasaukseen kuin eräs partasuinen Michael-herra pahimmillaan, niin kamera taltioi katsojille paljon puhuvia kuvia. Todisteita tiivistyneestä tyhmyydestä. Sairaalassa sijaitsevasta Mäkkäristä hypähdetään sujuvasti pohtimaan vajaan parin litran limsakerta-annosten järkevyyttä. Ja siitä kaduille kuulemaan tavisten roskaruokaan turtuneita, jopa pikaruokaa ylistäviä kommentteja sekä tutkailemaan kouluruokaloiden sokerisia nykytyylejä. Jollakin tapaa se on pelottavaa. Ja inhottavan rasvaista. Ähky vaanii katsojaa.
Kuten dokumenteissa yleensäkin moni haastateltava onnistuu esittämään itsensä totaalisen huonossa valossa. Herra ohjaaja nauraa huolettomasti ja ystävällisesti vierellä ja kuitenkin lopulta filmillä nähtävä lopputulos on pöyristyttävää nähtävää. Ironiaa kauneimmillaan. Muutenkaan huumoria ei unohdeta, vaan toinen toistaan hämärämmät burgeri-laulut raikavat väliosissa ja mm. kuukauden aikana lähes kolmesataa BigMacia popsinut laihahko (!) kaveri päästetään ääneen.
Oman jännitteensä antilaihutuskuuriin tuo päätähden vegaani tyttöystävä, jota jo ajatus liharuoasta puistattaa. Pahimmillaan pariskunnan osiot tosin puistattavat katsojaakin, niin alleviivatusti kasvisten ja roskaruoan erot tuodaan esille. Liioitellusti.
Kaiken tämän jälkeen suuri kysymys kuitenkin kuuluu: onko Super size me sittenkään liioiteltu? Vai vaatiiko nykyihminen tosiaan rakkaaseen televisioruutuunsa kuvia parisataakiloisista kymmeniä litroja virvoitusjuomia ja kilotolkulla paskaa, jos tämä ilmaus sallitaan, itseensä ahtavista ihmisistä? Tai kenties kuvapätkiä vatsalaukunpienennysleikkauksesta? Onko kaikki nähty alleviivailu vain se oikea tapa julistaa tärkeä asia, kakaista ulos sanottavansa? Eikö ilman kohua ja provokaatiota tapahdu mitään?
Vastaus on jokaisen itsensä päätettävissä, ovathan vastakohtien ääripäät usein yllättävän lähellä toisiaan. Jollekin selvää sanomaa kertova doku on vain lässynlässyn-propagandaa, mutta monelle se on itsetutkiskelun paikka. Ja hieman kliseisesti jokaisen itsetutkiskelun paikan voi sanoa olevan osavoitto tiimille. Osavoittoja ovat myös tyhjiä sanoja suoltavien virkamiesten huvittavat lipsahdukset filmillä, sekä Mäkkärin dokumentin julkistamisen jälkeen tekemä päätös Super size –annosten poistamisesta. Eihän moinen jättibisnes yhden dokumentin nälväisyyn kaadu, mutta kuitenkin idea on tärkein.
Super size me jättää siis juuri sopivan ähkyisen olon. Toivottavasti kukaan ei yrittänyt ryystää limonaadia naamaansa siinä kohdassa kun lääkäri kertoo Spurlockin kuukauden annosten sisältäneen sokeria 13.5 kiloa. Rasvasta ja muusta paskasta, jos ilmaisu jälleen sallittaneen, puhumattakaan. Kaikki hyvä ei ole terveellistä, näin se on nähtävä. Myös Super size me kannattaa pistää sinne Nähtävä!-osaston teokseksi.
Arsi T. Elokolikko
Ylläpitäjä, 813 arvostelua
Arvosteltu: 31.05.2007
Katsottu: Kotona
Viihdyttää ja valaisee, kauhistuttaa ja naurattaa.
Morgan Spurlock sai idean tähän dokumenttiin kuullessaan kahden teinitytön haastaneen McDonald'sin oikeuteen, koska ketju oli heidän mukaansa vastuussa heidän ylipainostaan. Siitä Morgan alkoi pohtia mihin loppuvat ihmisen oman järjen rajat ja milloin mainonta on vastuussa?
McDonald'sin lakimiehet väittävät kanteita perusteettomiksi. Heidän mukaansa ruuan vaarat ovat yleisessä tiedossa eivätkä, lapset voi todistaa vaivojensa johtuvan ainoastaan ravintolan ruoasta. Tuomari totesi: jos teinien lakimiehet voivat osoittaa, että McDonald'sin ruoka on tarkoitettu syötäväksi joka aterialla, ja että sen tekeminen olisi kohtuuttoman vaarallista, he voivat onnistua
Morgan päätti tehdä laittaa kroppansa likoon ja aloittaa kuukauden McDonald's kuurin syömällä jokaisella pääaterialla vain mäkkärin roskaruokaa. "Jättiateria, kiitos!". Kuurin jälkeen tulokset ovat selviä: Morgan lihoi 11 kiloa 30 päivässä! Tämä vastaa noin yhtä kolmasosa kiloa päivässä.
Super size me on yksi vuoden kohukkaimpia jenkki-dokkareita heti Michael Mooren kohukkaan Fahrenheit 9/11 jälkeen. Mutta toisin kuin Fahrenheit, tähän asiaan voi tosiaan vaikuttaa.
Elokuvassa valaistaan mäkkärin "ruuan" epäterveellisyyttä, esimerkiksi pelkästään normaalikokoisessa hampurilaisessa on jo 200 kaloria.
Kovin veto, joka saa oikeasti huolestumaan, on lasten kuvaaminen mäkkärin ympäristössä. Lapsiin kodistuva mainostaminen on vain tehokkain markkinointitapa.
Tehokas dokkari viihdyttää ja valaisee, kauhistuttaa ja naurattaa. Tämän jälkeen välttää mäkkäriä ja yrittää parantaa elämän tapojaan. Tämä dokumentti muuttaa sinua, joten annan vain yhden neuvon: Katso tämä!
nimimerkki: Sano mitä sanot
Dekabristi
Tähtääjä, 172 arvostelua
Arvosteltu: 27.11.2004
Katsottu: Teatterissa
Michael Mooren ansiosta dokumentit ovat suosituimpia kuin koskaan ja yhä useampi pääsee tekemään omanlaatuisia, hauskoja ja informaatiota olevia dokumentteja. Morgan Spurlockin debyyttidokumentti, Super Size Me, on Mooren tavoin hauska, informatiivinen ja omalaatuinen.
Spurlock ottaa dokumentissaan kantaan Amerikkalaisten fast food –elämäntapaan, jonka johdosta Amerikka on maailman lihavin kansa ja lihavuus yleisempiä kuolemanjohtavista tapauksista. Amerikassa kaikki on isoa ja samoin on pikaruuan ranskalaiset juomineen. Enää ei riitä tavalliset pienet annokset, kuten vuosia takaperin oli tarjottu, vaan kaikki ovat superkokoa. Spurlock pistää itsensä peliin näyttääkseen, mitä pikaruoka saa aikaan. Hän aikoo syödä pelkästään McDonaldsin pikaruokia kuukauden verran kolmen aterian päivävauhdin verrran. Kuten voi arvata, tulokset näkyvät jo muutamissa päivissä ja kahden viikon jälkeen lääkärit eivät voi uskoa silmiään. Tulokset ovat menneet niin huonoiksi, että suosittelevat kokeilun lopettamista saman tien, mutta Spurlock aikoo viedä kokeilun loppuun asti.
Spurlock ei pelkästään keskity kuvaamaan syömistään, vaan täydentää dokumenttinsa erilaisilla haastatteluilla ja informaatiopätkillä. Myös Spurlockin huumorintaju on paikallaan ja tämä tekee dokumentista vieläkin kiinnostavamman. Spurlock ei tietenkään ole Moore, mutta hyvä dokumentaristi hän on ja hänestä tullaan vielä kuulemaan.
Super Size Me on sekä hauska että loistava tietoisku roskaruuasta. Olen itsekin pitkään ollut koskematta hampurilaisiin tai ranskalaisiin ja tämän dokumentin jälkeen haluan yhä pitää tämän linjan.
Filmer
napalmikuolema
Kivilärvi
Kookosbanaani
Arvostelut
Irvokas, puhutteleva ja extrarasvainen dokkari Pikaruokaloiden ihmemaasta.
Arsi T. Elokolikko 31.05.2007 23:53
Viihdyttää ja valaisee, kauhistuttaa ja naurattaa.
Sano mitä sanot 27.11.2004 13:34
Filmer 21.08.2004 12:44

lakku
10.09.10 klo 20:56
Eipä tehnyt dokkarin jälkeen ainaskaan viikkoon pikaruokaa. Asiallista katsottavaa.
napalmikuolema
19.04.10 klo 17:05
Onhan tämä kiinnostava idea, mutta leffa käy kyllä melko tylsäksi tietyissä kohdissa

Kivilärvi
27.01.10 klo 01:49
Super Size Me:ta on sanottu viihdedokumentiksi, jonka ensisijainen tarkoitus on viihdyttää katsojaa, ei niinkään saada ajattelemaan niin kuin "oikeat" dokumentit. Pöh, kyllähän tämä viihdyttää, mutta roskaruoka on aina tärkeä aihe. Lisäksi dokumentti on hyvin jäsennelty ja rytmitetty. Se toimii yllättävän samalla tavalla kuin Michael Mooren Bowling For Columbine: kummatkin naurattava mutta pelottavat.
Kookosbanaani
30.07.09 klo 19:19
Huumoria tihkuva dokumenttielokuva. Ei ole pikaruoan ajatteleminen ollut enää entisensä tämän jälkeen.
Rambätmän
07.03.09 klo 23:15
Hyvin onnistunut dokumentti. Paikoittain todella epämiellyttävää katsottavaa, mutta se onkin tarkoitus. Tämän jälkeen ei voisi tehdä vähempää mieli pikaruokaa ja se jos mikä on positiivista kaikille.
Kuulintu
31.01.09 klo 03:57
Kyseessä on dokumentti, joka todella räväyttää silmät auki. Tämän jälkeen tekee mieli karttaa kaikkia hampurilaisketjuja ja pikaruokaloita. Kaikkea paskaa meille syötetäänkin. Ei ole ihme että lihavuus on täällä suomessakin jo vakava kansantauti! Suosittelen kaikille napostelijoille tätä!

malaya
09.11.08 klo 15:06
On kyllä tosi hyvä dokkari, 2 kertaa oon kattonu nyt. Ihmetytti kyllä, kuinka vähän ne lääkärit oletti sillä kuurilla olevan vaikutusta
Mut spurlockille hatun nosto !
Outo täti
05.10.08 klo 13:51
En taida mennä mäkkiin ainakaan tässä kuussa.
Tosi hyvä dokkari!
banaanipalmu
20.09.08 klo 19:48
Ehkä paikoin vähän provosoiva mutta painavaa asiaa elokuvalla silti on. Kannattaa katsoa.
leffaBb
27.07.08 klo 18:51
kannattaa kattoo
Paskis
06.07.08 klo 03:54
Hyvä idea ja sitäkin parempi toteutus. Hyviä faktoja ollaan tuotu esille, ja oikeita henkilöitä ollaan haastateltu. Hyvin kantaaottava elokuva. Ensimmäisen katselukerran jälkeen tuntui siltä, etten enää koskaan mene mäkkäriin, seuraavalla katselukerralla taas teki hirveästi mieli roskaruokaa
Spurlockilta hatunnoston arvoinen huippusuoritus.
Rocky
24.06.08 klo 19:48
Ihan okei koska jokainen varmasti tietää pika ruuan liiallisesta syömisestä koituvat seuraukset.
jolly
22.08.07 klo 16:20
Elokvan idea on erittäin mainio eikä elokuvan toteutksessakaan ole pahemmin ongelmia. Se jokin siitä kuitenkin puuttui,mutta ihan katottava pätkä.
Söpö
02.06.07 klo 04:34
Mainosmaisuudessaan parhaimmillaan iskevä. Spurlockille täysi kymppi asialleen omistautumisesta. Itse dokkari ei täysiä pisteitä saa, sillä aihe tuntuisi vaativan vielä jonkin verran monipuolisempaa käsittelyä. Nyt jauhetaan samoja purilaisia useampaan kertaan.
"Go ahead punk, make my day"
01.06.07 klo 18:08
Mahtava, paljon faktaa ja aiheellisia infopläjäyksiä. Suosittelen kaikille yli 90-kiloisille huumorilla.
Itämaan Tietäjä
10.03.07 klo 18:28
Kyllä siinnä jengille läskiräpylät sun muut mäkkärin suuret herkut jää tulevaisuudessa hotkimatta kun tämän ovat nähneet!Sen verran säälittävään kuntoon Morgan Spurlock itsensä ahtaa!Itse en ainakaan ole tämän jälkeen Mc Donaldsin lounaisiin tahi aterioihin enää kajonnut!Kyllä tämä sen verran voimakasta matskuu tarjoilee kyseisten "herkkujen" tappavasta vaikutuksesta!Tämäkin taas paljastaa sen ainaisen totuuden,että kunhan pulju tekee pätäkkää pomolle,joka vielä kehtaa saastuttaa kalliilla kyrvn jatkeellaan,niin kaikki on silloin sallittua.Kattokaas kun raha on se maailman tärkein asia,ei terveys,eikä maapallon tahi ihmisen kunto!
Vampire
30.08.06 klo 18:07
Hauska ja täyttä asiaa. En yleensä tällaisia katsele mutta tämä oli positiivinen poikkeus
tykkääleffoista
03.12.05 klo 13:46
Hyvä dokumentti ja täyttä asiaa,jaksaa kerran katsoa.
tietäjä
18.11.05 klo 14:23
ihan katottava dokumentti mutta pituutta saisi olla vähän vähemmän jotta kaikki jaksaisi katsoa tämän ja ei luulisi enää niin monen vievän heti lapsiaan pikaruokaloihin...
Ei kriitikko/Ei amatööri
17.09.05 klo 00:16
Puheenvuoro McDonaldsia vastaan, ja onnistunut sellainen. Jos tämä näytettäisiin kaikille ihmisille maailmassa niin veikkaisin keskimääräisen painon tippuvan aika roimasti. Taidanpa itsekin jättää mäkki ruuat vähemmälle. No tämän piti olla elokuva eikä ruoka-arvostelu. Joka tapauksessa, hyvä ja kantaa ottava dokumentti roskaruokaa vastaan.
Gabriel
24.04.05 klo 00:51
Täyttä asiaa. Eihän se mäkkärin ruoka oo ees hyvää...
antifa
02.04.05 klo 01:49
hyvä dokumentti joka kannattaa katso..
tämä tosiaan pitäisi laitaa televisiion janopiata niin ei tuu suomen nuorista pahempaa pyllymysli sukupolvea.
Grass
29.03.05 klo 01:50
Loistava dokkari kyseisestä aiheesta. Jää kyllä pikaruokailut vielä nykyisestäkin vähemmälle.
Light-Cola on hyvää
24.02.05 klo 22:33
Tämä pitäisi esittää tv:ssä parhaaseen katseluaikaan ja pian! Täyttä asiaa joka sekunti. Erittäin hyvä ja asiallinen puheenvuoro. Tällaisia todellisia "asialeffoja" tarvitaan.
anthoun
07.02.05 klo 22:37
Kaiken kaikkiaan Super Size Me oli hyvä dokumentti. Morgan Spurlockin omintakeinen ja hauska tyyli kertoa asioita ja johdattaa "diettiä" eteenpäin tekee dokumentista ainutlaatuisen. Todella paljon tuli sellaista faktaa, josta ei ennen tiennytkään, ja missään vaiheessa dokumentti ei käynyt pitkäksi. Sairas se oli kyllä. Eikä tee mieli vähään aikaan käydä mäkkärissä.
Jusa
02.01.05 klo 20:53
Tietääpä ainakin mistä liikakilot tulee helposti. Roskaruoka on todellakin nimensämukaisesti roskaruokaa. Ihan asiajuttu, mutta samalla perin jenkkiläiseen tyyliin rakennettu homma.
BOB
22.12.04 klo 14:22
Dokumentti, joka sisältää paljon asiaa. En liiemmin pidä dokumenteista, sillä ne ovat tylsiä ja ylipitkiä, mutta tämä oli varsin mielenkiintoinen loppuun asti ja myöskin opettavainen, sillä minulla ei tee tämän jälkeen enää mieli roskaruokaa.
Siperia Jones
28.11.04 klo 23:03
Morgan Spurlock aloittaa järjettömän kokeilunsa syödä 30 päivän ajan pelkästään mcDonaldsin herkkuja ja aina tarjottaessa massiivisia "super size" annoksia. Spurlock pistää itsensä täysillä likoon näyttääkseen itsestäselvän asian: roskaruuan epäterveellisyyden. Jokainenhna tietää roskaruuan olevan epäterveellistä ja Spurlockin "dietin" äärimmäisen liioiteltua? mutta onkoa asia sitttenkään näin yksinkertainen. Roskaruoka vaikuttaa terveyteen pahemmin kuin osaisi kuvitellakkaan. Katsojan on helppo samaistua Spurlockin tuskaan kun tämä syö hikihatussa viimeisiä hampurilaisiaan ja yrittää vielä samalla viihdyttää katsojaa heittämällä huulta. Dokumenttia ei kannata siivuttaa vaikka luulisi tietävän roskaruuan epäterveellisyyden, sen verran mielenkiintoista asiaa Spurlock tuo ruutuun.
Keimo
28.11.04 klo 18:59
Kyllä kait kalakeitosta saataisiin samanlainen dokumentti ja sama tulos, jos sitä söisi joka päivä käsittämättömän määrän (kuten heppu elokuvassa syö mäkissä). Itse ainakin tajuan että joka päivä ei ole tarvis syödä mäkissä, mutta jos siellä syön kerran parissa viikossa, se ei vaikuta mitenkään mihinkään. Tämä dokumentti on erittäin mustavalkoinen näkemys asiasta, joka kylläkin on joillekin ongelma. Oli tässä jotain oikeatakin asiaa, mutta pääosin tuollaista kärjistettyä.
Hymni
27.09.04 klo 21:26
Kieroutunut ja samaan aikaan pirullisen hauska dokumentti. Aion ostaa heti DVD:n kunhan tulee. Valistakoon tämä amerikkalaisia ja muitakin ihmisiä roskaruoan vaarasta.