Arvostelu

Toteutus on äärimmäisen realistinen ja kaunistelematon.

Wolfgang Petersen ei ole Hollywood-aikanaan saanut mitään järjellistä elokuvaa aikaiseksi. Ne ovat olleet tasoa Air Force One, Troija ja Meren raivo jne. Onneksi ohjaajataiturilla ei ole pelkkää kuraa tehnyt, vaan löytyy Peterseniltä hyvä, miltei jopa loistava Das Boot. Se kertoo täyteläisen tarinan Saksan ylpeydestä, U-sukellusveneestä ja sen sankarillisesta miehistöstä, joka upottaa sikaria purevan Churchillin veneitä Atlantilla. Miehistön matka on pitkä, mutta määränpää epävarma. Saksalaisten näkökulma tuo kaivattua vaihtelua Amerikka-painotteiseen sotaleffatarjontaan. Tietenkin asiaa helpotti se, että leffa on kokonaan saksalaista tuotantoa.

Sukellusvene on ahdas paikka, johon ohjaaja voi luoda painostavan ja epätoivoisen tunnelman. Kun syvyyspommit ravistelevat keskellä valtamerta, niin täytyy miehistön hermojen kestää yhtä hyvin kuin itse paatti. Veneen kapteeni on äijien äijä, joka ottaa riskejä sukellusveneen ja miesten hermojen kestävyyden kustannuksella. Vaikka vene narisee ja paukkuu, ei viholliselle antauduta.

Elokuva keskittyy lähes kokonaan sukellusveneen sisälle. Ei Das Boot ole läheskään niin tylsä, miltä se saattaa kuulostaa. Siinä keskitytään enimmäkseen henkilöihin kuin itse sotaan. Toteutus on äärimmäisen realistinen ja kaunistelematon. Musiikki, etenkin elokuvan teema, on haikea, ja se kuvaa sitä epätoivoa, jota miehistön keskuudessa esiintyy. Petersenillä on Das Bootin aikana kaikki hyvin hanskassa, ja tämä on ja luultavasti tulee aina olemaan hänen ikimuistettavin elokuvansa. Tarina tämän miehistön matkasta on vaan niin hyvä ja vaiherikas, että jokaisen kannattaa joskus se kokea.

DVD:tä ei ole leffan kestosta huolimatta jaettu kahdelle levylle. Lisäksi levylle on ängetty vielä muutamia extrojakin. Äänipuolelta löytyy pahin valittamisen aihe: DD 5.1 on vain ranskaksi ja englanniksi, mutta alkuperäinen saksankielinen raita on vain 2.0.

nimimerkki: Viisas

Pisteet: rating 80,000

Viisas
Käyttäjä, 111 arvostelua
Arvosteltu: 01.07.2004
Katsottu: DVD

rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Jäniksen vuosi
Jäniksen vuosi arvosana 3,94
Jäniksen vuosi
Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story
Tiikerikissa
Tiikerikissa arvosana 4,11
Tiikerikissa
The Holy Mountain
The Holy Mountain arvosana 4,07
The Holy Mountain

Elokuvan tiedot

Sukellusvene U-96
Sukellusvene U-96 arvosana 4,36