Arvostelu

Valkokangasmasokistin märkä unelma?

”Hyvää ideaa kannattaa jalostaa”, taisi Andrei Tarkovski todeta mielessään, kun lähti filmatisoimaan Arkadi ja Boris Stugatskin scifiromaania. Samalla lailla taidettiin todeta jälleen 2000-luvulla, kun aloitettiin vääntämään muottia tietokonepelille samasta kirjasta.

Toisin kuin pelisarja, Tarkovskin Stalker eroaa esikuvastaan jonkin verran. Katastrofi on jättänyt jälkeensä mystisen Vyöhykkeenä tunnetun alueen, josta löytyy vieläkin mystisempi huone, jossa vierailevien toiveet huhutaan toteutuvan. Uhkarohkea lainvastainen kurjalainen, Stalker, on linkki Vyöhykkeen ja sinne haluavien ihmisten välillä. Tällä kertaa hän on kuljettamassa sinne Professorin ja Kirjoittajan.

Stalker on kaikessa yksinkertaisuudessaan ällistyttävä elokuva – kyllä, ällistyttävä. Se on kolmetuntinen eeppos tuskaisen pitkiä kohtauksia, matelevaa kamera-ajoa ja vuolaan filosofista dialogia. Mutta mitä vielä, itse katsoin tämän masokistin unelmaksi määriteltävän piinallisuuden yhdeltä istumalta ja olen rakastanut sitä siitä lähtien!

Kaikessa ristiriitaisuudessaan Stalker on hämmentävän intensiivinen elokuva. Vaikka pakarat puutuvat, pitää elokuva katsojansa (tai ainakin minut piti) melkoisen kireässä otteessa. Dialogi on äärimmäisen tarkkaan hienottua ja filosofisen kaunista – toisinaan jopa hyvinkin humoristista. Värimaailma - ja ylipäänsä mustavalkoisen ja värifilmin vaihtelun käyttäminen - on vain yksi niistä lukuisista kikoista, jotka tekevät Stalkerista Stalkerin. Se on persoonallinen, omankaltainen ja hyvinkin uniikki; valkokankaan Mona Lisa.

Kyseessä on hyvin tahmea yllätys, josta ei pääse eroon helpolla. Vieläkään en oikein ymmärrä, miten tämä elokuva voi olla niin lumoava ja hypnoottinen teos. Suosittelen vahvasti tutustumaan.

Pisteet: rating 100,000

haureutus
Käyttäjä, 1 arvostelu
Arvosteltu: 12.09.2011
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Tahraton mieli
Tahraton mieli arvosana 4,05
Tahraton mieli
Terminator 2 - Tuomion päivä
Terminator 2 - Tuomion päivä arvosana 4,44
Terminator 2 - Tuomion päivä
Matrix
Matrix arvosana 4,14
Matrix
Bad Taste
Bad Taste arvosana 3,89
Bad Taste

Elokuvan tiedot

Stalker
Stalker arvosana 4,13

Stalker (1979)

Alkuperäinen nimi: Сталкер

Genret:
Sci-fi
Valmistusvuosi:
1979
Pituus:
163 min
Ohjaajat:
Andrei Tarkovski
Käsikirjoittajat:
Andrei Tarkovski, Arkadi Strugatski, Boris Strugatski
Pääosanäyttelijät:
Aleksandr Kadjanovski, Alisa Frejndlih, Anatoli Solonitsyn, Nataša Abramova, Nikolai Grinko
Maat:
Neuvostoliitto
Kielet:
venäjä