Arvostelu

Viihdyttävä toimintapakkaus, joka ei pääse tylsistyttämään katsojaa.

Psykopaattinen pommimies (Dennis Hopper) on asentanut erään pilvenpiirtäjän hissiin pommin. Pian pommimiehen suunnitelmat hajoavat kuin seinään kun kaksi poliisia Jack (Keanu Reeves) ja Harry (Jeff Daniels) tulevat paikan päälle purkamaan pommia. Pian alkaa takaa-ajo, jonka seurauksena pommimies pääsee pakoon. Myöhemmin Jack saa puhelinsoiton samalta kajahtaneelta pommimiehelta, joka vaatii kostoa pilalle menneestä elämäntyöstään ja kostona Jackille hän on asentanut ison pommin erään täpötäyden bussin pohjaan ja Jackin tulisi pelastaa nämä ihmiset bussissa ja purkaa pommi. Kaiken lisäksi jos bussin vauhti tippuu alle 50 km/h niin sitten posahtaa ja lujaa.

Tuossa on asetelmat tälle toimintajännärille, joka saattaa kuulostaa aika kliseiseltä, mutta pääsee jännittämään katsojaansa siitäkin huolimatta. Elokuva ei jää junnaamaan paikoillaan missään vaiheessa vaan kulkee lujasti eteenpäin pitäen katsojan kärryillä mukana. Toki elokuva sortuu hieman turhan tavanomaisiin ratkaisuihin etenkin loppupuolella, mutta muuten homma pelaa aika nätisti.

Keanu Reeves ei edelleenkään osaa näytellä kovinkaan kummoisesti, mutta ei ärsytä vielä tässä elokuvassa yhtä paljon kuin nykyisissä tuotoksissaan. Sandra Bullock ei myöskään tee mitään Oscar-tason suoritusta vaan näyttelee keskitason ylä- ja alapuolella. Dennis Hopper sensijaan on loistava psykopaattisena pommimiehenä, varastaen lopulta koko show'n. Hopper osaa olla todella kiero roolissaan ja niinpä katsojan on helppo luoda vihasuhde Hopperin roolihahmoa vastaan.

Kokonaisuutena Speed on viihdyttävä toimintapakkaus, joka ei pääse tylsistyttämään katsojaa vaan kestää juuri sopivan ajan. Kuvaajana erinomainen Jan De Bont ei ehkä ole paras valinta tämän elokuvan ohjaajaksi mutta hoitaa kuin hoitaakin ohjaajan pestinsä tyydyttävästi. Verellä ja väkivallalla Speed ei pääse mässäilemään mikä on tämän tyylisissä elokuvissa pelkästään hyvä asia. Jatko-osakin putkahti tälle elokuvalle myöhemmin ja se kannattaakin kiertää kaukaa vaikka pitääkin ensimmäisestä elokuvasta.

nimimerkki: Mask

Pisteet: rating 80,000

Mask
Käyttäjä, 174 arvostelua
Arvosteltu: 26.12.2004
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 arvosana 3,92
Blade Runner 2049
Seittien linna
Seittien linna arvosana 4,10
Seittien linna
Epäillyt
Epäillyt arvosana 4,13
Epäillyt
Fight Club
Fight Club arvosana 4,21
Fight Club

Elokuvan tiedot

Speed - kuoleman kyydissä
Speed - kuoleman kyydissä arvosana 3,63

Speed - kuoleman kyydissä (1994)

Alkuperäinen nimi: Speed

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1994
Pituus:
112 min
Ohjaajat:
Jan de Bont
Käsikirjoittajat:
Graham Yost
Pääosanäyttelijät:
Alan Ruck, Carlos Carrasco, Dennis Hopper, Jeff Daniels, Keanu Reeves, Sandra Bullock
Maat:
USA
Kielet:
englanti