Arvostelu

Adrenaliinipitoista ajantappovihdettä puhtaimmillaan.

Speed on ihka-aito muinaisjäänne ajalta, jolloin toimintaelokuvat vielä olivat Toimintaelokuvia isolla T:llä. CGI-tehosteista ei ole tietoakaan, kun epätasaisesta urastaan tunnettu ohjaaja Jan DeBont vyöryttää katsojan ihmeteltäväksi vauhtia ja vaarallisia tilanteita koko rahan edestä.

Juoni pähkinänkuoressa: kajahtanut räjähde-ekspertti asentaa elämää suuremman pommin täpötäyteen bussiin, bussi ja kaikki sen matkustajat ovat muisto vain, jos onnikan vauhti tippuu alle 50mph. Kovaa on siis ajettava, mikäli haluaa hengissä pysyä. Ja tämä asetelmahan tarjoaa herkulliset ainekset näyttäviin

Pääosassa patsastelee Keanu Reeves, joka jälleen kerran osoittaa omaavansa olemattomat näyttelijänlahjat. Riuskaotteisen poliisin fyysisessä roolissa hän kuitenkin onnistuu luovimaan läpi elokuvan suht uskottavasti. Ja kun elokuvan naisenergiaa edustava Bullock on oma pökkelö itsensä, voidaan katseet huoletta kääntää leffan todelliseen tähteen, eli Dennis Hopperiin, joka vakuuttaa maanisena psykopaattina.

Kokonaisuudessaan Speed on adrenaliinipitoista ajantappovihdettä puhtaimmillaan. Turha etsiä mitään punaista lankaa, yhteiskunnallista sanomaa tai syväluotaavia aforismeja. Speed ei peittele omaa aivottomuuttaan ja hyvä näin. Vastoin yleistä käsitystä Speed ei todellakaan kuulu 90-luvun toimintaklassikoihin, mutta ainakin se on rehellinen ja vieläpä melko sujuvakin.

nimimerkki: esimies

Pisteet: rating 60,000

esimies
Käyttäjä, 49 arvostelua
Arvosteltu: 03.09.2003
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta arvosana 4,43
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Mulholland Drive
Mulholland Drive arvosana 4,03
Mulholland Drive
Leon
Leon arvosana 4,33
Leon
Yön ritari
Yön ritari arvosana 4,25
Yön ritari

Elokuvan tiedot

Speed - kuoleman kyydissä
Speed - kuoleman kyydissä arvosana 3,63

Speed - kuoleman kyydissä (1994)

Alkuperäinen nimi: Speed

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1994
Pituus:
112 min
Ohjaajat:
Jan de Bont
Käsikirjoittajat:
Graham Yost
Pääosanäyttelijät:
Alan Ruck, Carlos Carrasco, Dennis Hopper, Jeff Daniels, Keanu Reeves, Sandra Bullock
Maat:
USA
Kielet:
englanti