Arvostelu

Ei tuo lajityyppiinsä mitään uutta.

John McTiernan ohjasi 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa muutamia loistavia toimintapläjäyksiä, kuten Die Hardin, Predatorin ja hieman aliarvostetun Last Action Heron. Mutta 1990-luvun lopulla McTiernanin ura kääntyi laskuun. Vuonna 1999 hän ohjasi elokuvan 13. Soturi. Samana vuonna McTiernanilta tuli vielä elokuva The Thomas Crown Affair, joka on uusintaversio Norman Jewisonin elokuvasta. Kolmea vuotta myöhemmin McTiernan filmasi uudelleen toisenkin Jewinsonin elokuvan Rollerballin, mutta ei muistella tuota hirveää uusintaversiota.

Thomas Crown (Brosnan) on menestyvä liikemies. Miehellä on kaikkea, mutta elämä on tylsää, ja hän kaipaa hieman jännitystä. Crown päättääkin varastaa taidenäyttelystä Monet'n taulun. Keikka onnistuu, mutta Crown saa peräänsä vakuutusyhtiön periksi antamattoman tutkijan, Catherine Banningin (Russo).

The Thomas Crown Affairin juoni on samanlainen kuin vuonna 1968 valmistuneen alkuperäisversionkin. Tarinaa on vain modernisoitu. Pieniä muutoksia on tehty, mutta paljon samankaltaisuuttakin on. Mukaan on saatu alkuperäisessä elokuvassa näytellyt Faye Dunaway, joka tällä kertaa on Crownin psykiatrin roolissa.

The Thomas Crown Affair ei ole parhaimpia remakeja, mutta ei sentään ihan surkeimpiakaan. Mutta McTiernanin parhaimmistoon ei tätä elokuvaa voi laskea. Kaukana ovat ne ajat, jolloin mies ohjasi kunnon toimintaelokuvia. Tämä elokuva pyrkii sen sijaan olemaan romanttinen herrasmiesvaraselokuva. Mutta ongelmaksi tämän elokuvan kohdalla koituu paitsi sen remake-status, niin myös se, että elokuvan aihe on jo kulutettu lähes puhki. Juoni on nähty useaan kertaan kaikkine romanttisine sivujuonteineen. Elokuvan onnistuu myös olemaan ennalta-arvattava.

Romanttinen puoli on varsin vaisusti toteutettua, eikä katsojaa oikein jaksa seurata, kuinka Banning ujuttautuu lähemmäksi Crownia. Mutta sentään toiminnallisemmat jaksot, varsinkin kohtaukset museossa, pitävät mielenkiintoa hyvin ylhäällä. Ja dialogi on saatu ihan nasevan kuuloiseksi.

Elokuva on selkeästi tehty Pierce "007" Brosnanin ympärille. Käsitystä vielä vahvistaa se, että elokuva on miehen itsensä tuottama. Mutta tekee Brosnan sentään ihan kivaa työtä herrasmiesvarkaan roolissa. Rene Russosta ei voi oikein sanoa samaa. Hän ei pääse ärsyttämään, muttei oikein vakuutakaan. Hänen hahmonsa on muutenkin paljon mielenkiinnottomampi kuin Brosnanin hahmo.

The Thomas Crown Affairs ei tuo lajityyppiinsä mitään uutta. Kyllähän tätä katsoo vaikka paremman puutteessa, mutta McTiernan on kyllä nähnyt parempiakin aikoja.

nimimerkki: Ville

Pisteet: rating 60,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 31.05.2007
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Peli on menetetty
Peli on menetetty arvosana 4,02
Peli on menetetty
Vertigo - Punainen kyynel
Vertigo - Punainen kyynel arvosana 4,28
Vertigo - Punainen kyynel
Trainspotting
Trainspotting arvosana 4,02
Trainspotting
Komisario Palmun erehdys
Komisario Palmun erehdys arvosana 4,22
Komisario Palmun erehdys

Elokuvan tiedot

Seikkailija Thomas Crown
Seikkailija Thomas Crown arvosana 2,75

Seikkailija Thomas Crown (1999)

Alkuperäinen nimi: The Thomas Crown Affair

Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
1999
Pituus:
109 min
Ohjaajat:
John McTiernan
Käsikirjoittajat:
Kurt Wimmer, Leslie Dixon
Pääosanäyttelijät:
Denis Leary, Faye Dunaway, Pierce Brosnan, Rene Russo
Maat:
USA
Kielet:
englanti