Arvostelu

Onnistunut päätösosa luusereiden klubin ystävyyskertomukselle ja sopivan vinksahtanut kauhudraama.

You know what they say about Derry. No one who dies here ever really dies.

For 27 years, I dreamt of you. I craved you... I've missed you!

Sisältää juonipaljastuksia ensimmäisestä Se elokuvasta.

Stephen Kingin maineikkaan uran kenties tunnetuin kauhuromaani Se oli lopulta niin massiivinen että se julkaistiin joissain päin kahdessa osassa. Ensimmäisen kerran Stephen Kingin pellepelottelu päätyi tv-elokuvaksi 1990 Tommy Lee Wallacen ohjaamana ja Tim Curryn tähdittämänä jolle vuosien saatossa kasvoi pienimuotoinen kulttimaine. Vuonna 2012 alettiin ensimmäisen kerran suunnitella kokonaan uutta elokuvaversiota Stephen Kingin Se kauhuromaanin pohjalta tuolloin Cary Joji Fukunagan toimesta. Lopulta ohjaushommat sai hoidettavakseen viihdyttävän tunnemallisesta kauhudraama (Mama) tunnettu Andrés "Andy" Muschietti Gary Daubermanin käsikirjoitus muokkauksen pohjalta ja ensimmäinen puolisko Se sai ensi-iltansa syksyllä 2017.

Se on keskitasoa parempi kauhuseikkailu ja viihdyttävän toimiva ystävyys/kasvukertomus, mutta tarina tuppasi harhailemaan välillä turhankin moneen suuntaan ja varsinainen pääpaha jäi välillä hieman muiden taakse, mutta sopivan tyly tunnelma kulki toimivasti taustalla mukana. Melkein heti Se ensi-illan jälkeen Andy Muschietti ilmoitti että hän ohjaa myös tarinan toisen puoliskon 27 vuotta ensimmäisen Sen tapahtumien jälkeen sijoittuvan kauhudraama Se: Toinen Luku. Ensimmäisen Se tarinan lapsinäyttelijöiden hahmoja tulkitsee James McAvoyn, Jessica Chastainin ja Bill Haderin kaltaiset konkarit ja jokainen lapsinäyttelijä ensimmäisestä Se elokuvasta palaa myös tarinaan. Se: Toinen Luku sai kuluvana vuonna hieman ennakkoon Ari Asterin (Midsommar) ja Jennifer Kentin (The Nightingale) ohjaamien kauhuelokuvien ohella pienen kohun aikaiseksi elokuvassa esiintyvästä muutamasta brutaalista kauhukohtauksesta.

27 Vuotta on kulunut kun pienessä Derryn kaupungissa ryhmä lapsia näki kuinka ilkeä koulukiusaaja Henry (Nicholas Hamilton) ja ennen kaikkea suurta pahuutta lasten keskuudessa levittänyt klovnipelle Pennywise (Bill Skarsgård) putosivat hylätyn kaivoksen pohjalle. Derryyn asumaan jäänyt Mike Hanlon (Isaiah Mustafa) on alkanut epäillä erään julman rikoksen ohella jotain outoa olevan tekeillä. Pikkuveljensä kuolemasta vieläkin traumoja saava Bill Denbrough (James McAvoy) ja muutkin joille Se jätti syvät haavat Beverly (Jessica Chastain), Richie (Bill Hader), Ben (Jay Ryan) ja Eddie (James Ransone) kokoontuvat Derryyn pitämänsä lupauksen pohjalta. Jälleen näkemisen riemu jää lyhyeksi kun heidän lapsuuden pelot tuntuvat heräävän eloon ja punaisia ilmapalloja alkaa jälleen leijua pahaenteisesti ympäri kaupunkia.

Se: Toinen Luku on onnistunut päätösosa luusereiden klubin ystävyyskertomukselle ja sopivan vinksahtanut kauhudraama joka pitää muutamista koomisista notkahteluista ja turhista takaumista huolimatta mukavasti pitkästä kestostaan toimivasti otteessaan ja pysyy tarinan asioiden kanssa tasaisessa tasapainossa, mutta tulee varmasti ensimmäisen Sen tavoin jakamaan mielipiteet kahtia. Andy Muschietti kuljettaa tarinaa toimivalla tavalla eteenpäin yhdistäen välillä lapsinäyttelijöiden ja aikuisten näyttelijöiden hahmot uskomattoman hienolla tavalla keskenään. 27 Vuoden aika näkyy tarinan hahmoissa varsin mainiolla tavalla. Toiset ovat melkein unohtaneet kaiken ja joillain hahmoilla ne syvät traumat ja salaisuudet lapsuudestaan edelleen pyörii mielessä ja ennen kaikkea miten jokainen hahmo on käsitellyt vuosien saatossa ne lapsena kokemansa hirveydet.

Ensimmäisen Se käsikirjoittanut Gary Daubermanin kynäilemä jatko-osa kasvattaa tunnelmaa hiljalleen tarinan ympärillä antaen tarinan hahmoille erinomaisesti aikaa ja tunnetta, mutta homma alkaa taustalla kohoamaan melkoiseksi kauhukeitokseksi. Ensimmäisestä Se tuttua kieroa huumoria on tällä kertaa viety vieläkin kaksi astetta kierommaksi. Andy Muschietti päästää käsistään muutaman visuaalisesti tyylikkään rajoja rikkovan kauhuvision joissa tarinan paha Pennywise pääsee esittelemään taitojaan oikein kunnolla ja muutenkin sopivan armoton asenne ei päästä ketään helpolla. Ajatuksista täysin karkaavassa finaalissa pistetään kauhukierrokset pyörimään melkoisilla kierroksilla. Kuvaaja Checco Varese herättää Derryn pikkukaupungin rappeutuvia viemäriverkostoja myöten hienosti tarinaan mukaan.

Jos ensimmäisessä Se elokuvassa oman elokuvansa varjoon hieman jäänyt Bill Skarsgårdin Pennywise niin tällä kertaa Andy Muschietti päästää pääarkkitehtinsä laukomaan kuivaa läppää, repimään ja raatelemaan oikein urakalla joka on kuin saatanasta ja Freddy Kruegerista kloonattu pahuuden ruumiillistuma. Andy Muschietti ja Stephen King halusivat myös hieman valoittaa tämän paholaispellen historiaa tarinan keskellä muutamalla uudella kohtauksella.

Varsin monipuolinen James McAvoy on erinomainen pikkuveljensä kuolemaa edelleen harteillaan kantavana Bill Denbroughina. Jessica Chastain on vahvan mainio herkän Beverly Marshin roolissa jolle on varattu yksi elokuvan tunnelmallisimmista hetkistä. Bill Hader ja James Ransone nousevat myös mainiosti esiin hilpeillä dialogijaksoillaan. Jay Ryan ja Isaiah Mustafa antavat hyvää tukea heidän rinnallaan lapsuuden ystävinä. Teach Grant piipahtaa kuvissa aikuisena kiusaaja Henry Bowersina ja ohjaaja/käsikirjoittaja Xavier Dolan melkein koko jupakan alulle pistävänä kovia kokevana Adrian Mellonina. Kauhuelokuvien vakiokasvo Javier Botet lainaa liikkeensä muutamalle painajaiskuvastolle.

Kokonaisuutena Se: Toinen Luku nousee kauhuelokuvien jatko/päätösosien ja Stephen King filmatisointien kanssa onnistuneemmalle tasolle.

Pisteet: rating 70,000

andy
Tähtääjä, 448 arvostelua
Arvosteltu: 06.09.2019
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Possession
Possession arvosana 3,86
Possession
Seitsemän
Seitsemän arvosana 4,19
Seitsemän
Epäillyt
Epäillyt arvosana 4,13
Epäillyt
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia arvosana 4,28
Tohtori Outolempi eli kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia

Elokuvan tiedot

Se: Toinen luku
Se: Toinen luku arvosana 3,13

Se: Toinen luku (2019)

Alkuperäinen nimi: It: Chapter Two

Genret:
Kauhu,
Valmistusvuosi:
2019
Pituus:
165 min
Ohjaajat:
Andrés Muschietti
Käsikirjoittajat:
Gary Dauberman, Stephen King
Pääosanäyttelijät:
Andy Bean, Bill Hader, Bill Skarsgård, Isaiah Mustafa, James McAvoy, James Ransone, Jay Ryan, Jessica Chastain
Maat:
USA
Kielet:
englanti