Arvostelu

Juutalaisten ahdinkoa kuvataan realistisesti. Erittäin hieno leffa.

Päätin sitten pitkän ja perusteellisen harkinnan jälkeen hankkia itselleni Steven Spielbergin mestariteoksen Schindlerin listan. Ja hyvä ostos se kieltämättä oli.

Oskar Schindler (Liam Neeson) on saksalainen liikemies ja natsipuolueen jäsen juutalaisvainojen aikaisessa Puolassa. Schindler huomaa juutalaisten ahdingosta olevan paljon kaupallista etua ja hän päättää hyötyä tilanteesta ottamalla juutalaisia työskentelemään tehtaassaan käytännössä ilmaiseksi ja pitää itse kaikki voitot. Mutta vainojen jatkuessa Schindler vasta huomaa juutalaisten todellisen ahdingon kun SS:n miehet harrastavat mm. summittaisia teloituksia ja eloonjääneet passitetaan Natsiupseeri Amon Goethin (Ralph Fiennes) johtamalle työleirille, jossa juutalaisten olot eivät ole yhtään paremmat. Osa taas passitetaan sitten niille varsinaisille tuhoamisleireille joista Auschwitz kaasukammioinneen ja polttouuneineen hyvänä esimerkkinä. Järkyttyneenä Schindler päättää ruveta auttamaan juutalaisia ostamalla heitä turvaan tehtaaseensa. Sodan aikana Schindler pelasti yhteensä yli tuhannen juutalaisen hengen.

Leffa oli tosiaankin vaikuttava. Juutalaisten ahdinkoa kuvataan erittäin realistisesti, jos vaikka ajatellaan Goethin alkuunpanemaa juutalais-gheton täydellistä tuhoamista. Cuomenpojan mieleen jäi myös erityisesti kohtaus jossa Schindler ulos tullessaan luulee että sataa lunta vaikka "lumi" onkin todellisuudessa piipusta nousevaa polttettujen juutalaisten tuhkaa. Leffa sisältää myös hienoja roolitöitä. Neeson tekee pääosassa Schindlerina hienon suorituksen mutta erityismaininnan ansaitsee julmaa Natsikomendantti Goethia esittävä Ralph Fiennes jonka suoritus on vähintäänkin Oscarin arvoinen. Myös Ben Kingsley tekee hienon roolin Schindlerin juutalaisena sihteerinä ja apulaisena. Lisämainintana vielä Spielbergin vakiosäveltäjän John Williamsin hieno ja surullinen musiikki.

Erittäin hieno leffa, vaikkakin DVD-julkaisu on joissain suhteissa aika onneton. Levyjä saa kiskoa oikein urakalla boksista ulos ja kaiken kukkuraksi elokuva on jaettu kahdelle levylle. Mutta kun ottaa huomioon leffan laadun niin nuo seikat tuntuvat kylläkin aika mitättömiltä. Osta!

nimimerkki: Cuomi

Pisteet: rating 90,000

Cuomi
Tähtääjä, 71 arvostelua
Arvosteltu: 23.05.2004
Katsottu: DVD

Ylittämätön.

 

Jurpo 06.03.2011

rating 100,000
rating 20,000

Saman kategorian TOP-leffoja

American Beauty
American Beauty arvosana 4,09
American Beauty
Alaston satama
Alaston satama arvosana 4,05
Alaston satama
Mulholland Drive
Mulholland Drive arvosana 4,03
Mulholland Drive
Taivas ja helvetti
Taivas ja helvetti arvosana 4,30
Taivas ja helvetti

Elokuvan tiedot

Schindlerin lista
Schindlerin lista arvosana 4,36

Schindlerin lista (1993)

Alkuperäinen nimi: Schindler's List

Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
1993
Pituus:
197 min
K16
Ohjaajat:
Steven Spielberg
Käsikirjoittajat:
Steven Zaillian
Pääosanäyttelijät:
Ben Kingsley, Caroline Goodall, Embeth Davidtz, Jonathan Sagall, Liam Neeson, Ralph Fiennes
Maat:
USA
Kielet:
englanti, heprea, saksa, puola