Arvostelu

Klisettä kliseen perään ja mausteeksi vielä muka-älykkäitä arvoituksia.

Australialainen James Wan on tuore nimi Hollywoodissa - ohjaajan filmografiassa Saw on järjestyksessä vasta toinen elokuva. Luotettava taho nimeltä internet movie database (imdb) kertoo, että elokuva on saanut käyttäjien arvosteluissa pistekeskiarvokseen 7,5 - todella kovan luokan arvosana. Saw on jopa poikinut jatko-osan: Saw 2 ilmestynee vielä tämän vuoden puolella. Elokuvalta on siis lähes pilottistatuksestaan huolimattaan lupa odottaa jotakin.

Alkuasetelma on piinaava: pimeässä huoneessa on äänistä päätellen kaksi ihmistä, joista toinen todella peloissaan. Kahleet raapivat sementtilattiaa. Jostain löytyy valokatkaisin ja katsoja näkee kaksi miestä kahlehdittuna seinään jonkinlaisessa kellarihuoneistossa. Kumpikaan ei muista, miten siihen ovat joutuneet - saati että ymmärtäisivät, miksi. Tästähän voi kehkeytyä vielä jotakin mielenkiintoista, ajattelen.

Todellinen piina on kuitenkin vasta tulossa: Elokuvan katsominen muuttuu todella tuskalliseksi kokemukseksi - sillä väärällä tavalla. Tulee klisettä kliseen perään ja mausteeksi vielä muka-älykkäitä arvoituksia kunnianarvoisen Hollywood-staramme Rennyn tyyliin. Kun kaikki on lopulta koettu ja katsoja on ikäänkuin irroittanut kätensä ratista, sulkenut silmänsä ja vain antanut mennä, haluaa Wan vielä kerran järkyttää ja kunnolla. Niin, mitäpä kauhutrilleri olisikaan ilman dramaattista loppua?

James Wan on varmasti tyytyväinen kättensä työhön. Mitään uutta ei Wanin Saw kuitenkaan tarjoa. Tarantino, Fincher ja muut trillerigenren kärkinimet saavat lukemattomia perässähiihtäjiä, joista Wan valitettavasti edustaa sitä heikompaa kastia.

nimimerkki: g-sport

Pisteet: rating 30,000


Vieras Arvosteltu: 02.03.2005
Katsottu: DVD

rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Vertigo - Punainen kyynel
Vertigo - Punainen kyynel arvosana 4,28
Vertigo - Punainen kyynel
Yojimbo - onnensoturi
Yojimbo - onnensoturi arvosana 4,36
Yojimbo - onnensoturi
Memento
Memento arvosana 4,19
Memento
Mississippi palaa
Mississippi palaa arvosana 3,93
Mississippi palaa

Elokuvan tiedot

Saw
Saw arvosana 4,09
Genret:
Trilleri,
Valmistusvuosi:
2004
Pituus:
100 min
Ohjaajat:
James Wan
Käsikirjoittajat:
James Wan, Leigh Whannell
Pääosanäyttelijät:
Cary Elwes, Danny Glover, Leigh Whannell, Monica Potter, Tobin Bell
Maat:
USA, Australia
Kielet:
englanti