Arvostelu

Loppu pistää ihan koskettavuudessaan itkemään ja se on hyvin kaunis.

Mitä tulee mieleen sanasta Saksikäsi Edward? Itselleni tulee ainakin sellainen teinikauhuleffojen massamurhaaja, joka heiluu saksiensa kanssa niinkuin Freddy konsanaan. Mutta ei, se on juuri päinvastoin.

On se Tim Burton vaan mahtava mies. Herra vielä edes kunnolla aikuinen kun jo on takana monia monia hienoja ja enemmän tai vähemmän hyviä elokuvia, joille suurimmalle osalle yhteistä on Burtonin luoma käsite "Burtonmainen gothiikka". Yhtään huonoa elokuvaa ei maestron tilillä ole, sen koommin kuin floppejakaan (antakaamme anteeksi Apinoiden Planeetan hienoisen ja HUOM! Täysin aiheettoman flopin). Nyt kuitenkin tämän leffan pariin.

Saksikäsi Edward (Johnny Depp) asustelee yksin ihailtavan goottilaisessa linnassa lahellä Burtonin järjellä hauskan yliammututtua ihanne-ameriikkalaislähiötä. Hänen keksijänsä (Burtonin idoli Vincent Price) ehti kuolla ennenkuin sai hänet valmiiksi, joten hänen käsiesä tilalla on sangen mielenkiintoisen upeat sakset.

Päivänvaloon hänet raahaa kosmetiikkamyyjä Peggs, jonka luo Edward muuttaa asumaan. Kanssaihmiset alkavat tottakai aluksi mielistellä poikkeuksellista ja salaperäistä Edwardia tämän lahjakkuuden takia. Mutta Edward onkin niinkuin hetkellinen muoti: lakkaa pian olemasta.

Tämä poikkeava yksilö saa nähdä yhteiskunnan päätösvallan ja suvaitsemattomuuden, kun täysin harmiton ja hyväsydämminen Edward alkaa tarinan edetessä pikkuhiljaa tulla syrijityksi. Todelliseksi koplikaatioksi muuttuu Edwardin avuttomasti tuhoon tuomittu rakkaus Peggsin tytärtä, Kimiä (Winona Ryder) kohtaan.

Elokuvan koskettavuuden salaisuus on Edwardiin samaistuminen. Kaikkihan me olemme vähän poikkeavia. Se, mitä Edwardille tapahtuu voisi tapahtua minullekkin.

Näytteliöiden suoritukset ovat hätkähdyttäviä. Deppin lähes ilmeetön, mutta kuitenkin niin moni-ilmeinen Edward saa katsojien sympatiat puolelleen heti. Winona Ryder tekee mielestäni parhaan roolisuorituksensa ja saa tanssia sen klassisen ihanan jäätanssin. Kaikki roolithan ne ansaitsisivat maninnan, mutta tyydyn nyt kiittämään pääparin lisäksi vanhaa kauhulegendaa, Burtonin idolia Vincent Pricea, jonka viimeinen elokuva tästä sitten tuli. Levätköön rauhassa.

Elokuvan ilmapiiri muuttuu elokuvan aikana paljon, aina alun täysin tyynestä tunnelmasta hitaasti, puolenvälin jälkeen vauhdikkaamminkin kiristyviin tunnelmiin. Loppu pistää ihan koskettavuudessaan itkemään ja se on hyvin kaunis. En voi sanoin kuvata sitä.

Burton on ovelasti pystynyt sekoittamaan surullista, inhottavaa ja koskettavaa satiiria tähän viehkeään aikuisten satuun. Burton iski kultasuoneen älytessään kaivaa muistoistaan esiin tämän Saksimiehen. Idea oli mehustunut hänen mahtavan viisaassa päässään jo niin kertakaikkisen makeaksi, että sen oli jo korkea aika nähdä päivänvalo.

Voi vain ihmetellä, miten Burton on voinut saada tarinalleen niin monia erillaisia tunnelmia. Se on rauhallinen, mukava (jopa hauskakin) kiivas, hirveä, jännittävä (ehkä pelottavakin), koskettava, tosi kaunis ja romanttinen, kaikki sekoitettuna kahteen Burtonin päätyyliin, pastellinkirkkauteen ja synkkään goottisuuteen.

Burtonin ohjaus on ilmiömäisen mestarillista. Tämä visuaalisuuden ihmelapsi on osannut loihtia loistavan, perinteisen, mutta toimivan dialogin, upeat kamera ajot, maisemat ja ennenkaikkea eräitä kauneimmista kohtauksista koko elokuvataiteen historiassa! Sykähdyttäviin ja hiottuihin taidekohtauksiin hän ikäänkuin maalaa kaikki kuvat yksitellen, niin että niistä jokainen näyttäisi pysähdyskuvana ihan taideteokselta, joita ne ovatkin.

Ja kaikkea tietenkin sävyttää Burtonin hovisäveltäjän, Danny Elfmanin mestarillinen ja täynä tunnelmia oleva musiikki. Yhdessä nämä muodostavat rikkoutumattoman taideteoksen, jollaista ei voi kuvailla, se täytyy kokea.

Kyseessä on siis tyylipuhtain Burton -teos, ja ehdottomasti Burtonin paras elokuva, josta ei yksinkertaisesti voi olla pitämättä, varsinkaan jos satiirit tai sadut ovat lähellä sydäntä. Eivätkä Synkkyydestä pitävätkään jää ilman. Elokuva on niin uskomattoman monisävyinen, että siitä pitävät kaikki. Burton -fanit eivät pety idoliinsa tälläkään kertaa. Tämä mestariteos kuuluu minunkin lempileffojeni viidenparhaan joukkoon.

nimimerkki: Burton jr.

Pisteet: rating 100,000


Vieras Arvosteltu: 31.03.2005
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Alaston satama
Alaston satama arvosana 4,05
Alaston satama
Murskattuja kukkia
Murskattuja kukkia arvosana 4,15
Murskattuja kukkia
The Plague Dogs
The Plague Dogs arvosana 4,13
The Plague Dogs
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota arvosana 4,30
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota

Elokuvan tiedot

Saksikäsi Edward
Saksikäsi Edward arvosana 4,26

Saksikäsi Edward (1990)

Alkuperäinen nimi: Edward Scissorhands

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1990
Pituus:
100 min
Ohjaajat:
Tim Burton
Käsikirjoittajat:
Caroline Thompson
Pääosanäyttelijät:
Dianne Wiest, Johnny Depp, Kathy Baker, Robert Olivieri, Vincent Price, Winona Ryder
Maat:
USA
Kielet:
englanti