Arvostelu

Intensiivinen draama kahden ihmisen kilpailusta toisiaan vastaan.

Rush on formulaurheilun maailmaan sijoittuva tositarina kahdesta legendaarisesta F1-kuskista: itävaltalaisesta Niki Laudasta ja brittiläisestä James Huntista. Miehillä oli kova kilpailu toisiaan vastaan niin radalla kuin sen ulkopuolellakin ja tästä kaksintaistelusta Ron Howard on saanut luotua erittäin toimivan draaman.

Brittiläinen formulakuski James Hunt (Hemsworth) lähtee nousemaan pikkuhiljaa alemmista kilpasarjoista kohti F1-sarjaa tavoitteenaan maailmanmestaruus 1970-luvulla. Samaan aikaan hän saa vastaansa myös Niki Laudan (Brühl), laskelmoivan ammattilaisen Itävallasta. Miehet ovat aivan eri maailmoista ja heidän välilleen syntyy välittömästi voimakas jännite. Hunt on komea naistenmies, joka nauttii suosiosta ja kovasta juhlimisesta. Lauda taas on ruma ja erakkomainen, joka keskittyy hillittyyn elämään ja autojen huoltoon. Elokuva seuraa näiden miesten elämää ylä- ja alamäkineen alkusarjoista aina maailmanmestaruuksiin asti.

Ron Howard on luonut intensiivisen draaman kahden ihmisen kilpailusta toisiaan vastaan. Katsoja viedään niin lähelle kisoja, että tuntuu kuin itse olisi vieressä katsomassa. Moottorien jylinä ja renkaiden ulvonta välittyvät suoraan katsojan iholle asti. Kovien kisojen välillä seurataan myös loistavaa henkilödraamaa, jossa näyttelintyö pääsee oikeuksiinsa. Viime aikoina lähinnä supersankarielokuvissa nähty Chris Hemsworth on yllättävän hyvä karismaattisena James Huntina. Daniel Bruhl tekee kuitenkin elokuvan loistavimman roolin Niki Laudana. Hahmo on ärsyttävä sekä surullinen kuin myös hauska ja kiehtova. Todella syvällinen hahmo ja mielestäni jopa Oscarin arvoinen suoritus.

Tarina onnistuu olemaan sekä jännittävä, koskettava kuin hauskakin. Ennen kaikkea se tuntuu aidolta, eikä yritä olla mitään muuta kuin mitä se on. Formulakisoja ei myöskään esitetä vain tyylikkäinä vauhtiajoina, vaan oikeasti vaarallisina kilpailuina, joissa kuolemanvaara on alati läsnä.

Yksi vuoden yllättäjistä, joka puree varmasti formulafaneihin, mutta myös hyvän elokuvan ystäville. Elokuvan hienous onkin, että sen parissa viihtyy, vaikka formulat ei muuten kiinnostaisi yhtään.

Pisteet: rating 80,000

Taukki
Käyttäjä, 42 arvostelua
Arvosteltu: 15.09.2013
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Harakiri
Harakiri arvosana 4,38
Harakiri
Kummisetä osa II
Kummisetä osa II arvosana 4,29
Kummisetä osa II
Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,39
Vihreä maili
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota arvosana 4,31
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota

Elokuvan tiedot

Rush
Rush arvosana 3,94
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
2013
Pituus:
122 min
Ohjaajat:
Ron Howard
Käsikirjoittajat:
Peter Morgan
Pääosanäyttelijät:
Alessandro De Marco, Alexandra Maria Lara, Chris Hemsworth, Christian McKay, Daniel Brühl, Natalie Dormer, Olivia Wilde, Pierfrancesco Favino, Vanessa Zachos
Maat:
USA, Saksa, Iso-Britannia
Kielet:
englanti, saksa