Arvostelu

Välistä toivoo, että Sir Guinness ilmestyisi kuolleista jorisemaan viisaita, kuten Tähtien sodassa.

Miten tuhotaan 19 miljoonaa dollaria? Tapojahan löytyy useita, mutta yksi mukava kulutuskohde on historiallinen spektaakkeli. Rooman valtakunnasta aiheita saatiin muinoin useampaankin elokuvaan. Koska kyseessä on spektaakkeli, kaikki on tietenkin toteutettu valtavissa puitteissa. On jättimäisiä pylvässaleja ja kullanhohtoa sekä lukuisia joukkokohtauksia, joissa avustajia vilisee niin paljon, ettei menossa tunnu enää olevan mitään järkeä. Mielenkiintoa ”ylläpitää” tarina, johon ehtii juuri massiivisten joukkotappeluiden vuoksi pitkästyä jo ensimmäisen tunnin aikana. Kaiken pauhun keskellä on silti ”ihan okei” historiallinen ydin.

Marcus Aurelius (Guinness) on Rooman valtakunnan viimeinen jämäkkä keisari. Ennen kuin hän heittää veivinsä, hän lupaa valtansa kenraali Liviukselle (Boyd), joka on rakastunut hänen tyttäreensä (Loren). Tästäkös tytön veli, Commodus (Plummer), närkästyy. Kuumapäinen Commodus anastaa vallan Liviukselta, joka ei sitä olisi edes halunnut. Rooman valtakunta vetelee viimeisiään. Se on suuruudessaan hankala hallita ja kokematon Commodus töppäilee kunnolla. Väkeä kaatuu kuin viljaa. Liviuksen uusi keisari lähettää imperiuminsa rajamaille pitämään yllä lakia ja järjestystä ja kauniin sisarensa hän pakottaa riutumaan luonaan. Välistä toivoo, että Sir Guinness ilmestyisi kuolleista jorisemaan viisaita, kuten Tähtien sodassa. Turha toivo. Leffan huippuhetket koetaan oikeastaan vasta loppuminuuteilla, kun turruttavat joukkotappelut taukoavat ja väkijoukon keskellä taistelee enää vain kaksi miestä. Toinen henkensä puolesta, toinen vallan tähden.

Guinness on hyvä, kuten yleensäkin, samaten James Mason vakuuttaa filosofoivana kreikkalaisena. Varsinaisessa pääroolissa on kuitenkin Stephen Boyd, sinisilmäinen sankari, jonka nimestä ei koskaan tullut niin isoa, että sitä olisi edes tämän elokuvan DVD-julkaisun kanteen näkyvästi painettu. Sinänsä sääli, sillä heebossa ei ole mitään kummempaa vikaa. Sophia Lorenin keisarin tyttären kaipuuta ymmärtää siis varsin hyvin.

Pisteet: rating 50,000

Söpö
Ylläpitäjä, 783 arvostelua
Arvosteltu: 14.07.2003
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,47
Unelmien sielunmessu
The Artist
The Artist arvosana 3,83
The Artist
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession
Leon
Leon arvosana 4,33
Leon

Elokuvan tiedot

Rooman valtakunnan tuho
Rooman valtakunnan tuho arvosana 3,79

Rooman valtakunnan tuho (1964)

Alkuperäinen nimi: The Fall of the Roman Empire

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1964
Pituus:
188 min
Ohjaajat:
Anthony Mann
Käsikirjoittajat:
Basilio Franchina, Ben Barzman, Philip Yordan
Pääosanäyttelijät:
Alec Guinness, Christopher Plummer, James Mason, Mel Ferrer, Omar Sharif, Sophia Loren, Stephen Boyd
Maat:
USA
Kielet:
englanti