Arvostelu

Robocop on hieno elokuva mustan huumorin sävyisenä älykkäänä satiirina

Jossain synkän (onko muita) tulevaisuuden Detroitissa poliisin työ on äärimmäisen vaarallista. Alex Murphy (Weller) saa siirron uuteen piiriin ja saa jo ensimmäisen työpäivänä osoituksen työn vaarallisuudesta poliisipäällikön hakiessa kuolleen työtoverin kaapin nimilapun pois.

Murphy menehtyy virantoimituksessa äärimmäisen julmalla tavalla, mutta poliisivoimat omaava yhtiö, OCP rakentaa hänestä supertehokkaan koneen, jonka omatuntona on lakikirja ja ohjeena nollatoleranssi. Valitettavasti ihminen alkaa tunkea esiin.

Robocop on hieno elokuva. Sen kuva tulevaisuudesta on kaikessa yliampuvuudessaan hieno ja Verhoevenin suorasukainen tyyli istuu loistavasti elokuvaan. Veri lentää valtavina määrinä ja ei ollenkaan huvittavasti. Kuvaus yhdistää steriilit käytävät ja saastaiset kadut tehokkaaksi urbaanin epätoivon montaasiksi. Tarinaa rytmittävät uutisotokset ja mainokset luovat kuvaa vielä laajemmasta kaaoksesta ja ovat samalla äärimmäisen huvittavia.

Näyttelijöiden suoritukset ovat hyvät. Erityisesti äärimäisen raskaasti meikattu Weller tekee hahmostaan traagisen ihmisen, joka huomaa menettäneensä ihmisyytensä ja saaneensa tilalle konemaisuuden. Nancy Allenin esittämä Murphyn työpari Lewis on vähemmän syvällinen hahmo, mutta enemmänkin peili päähahmolle.

Elokuvan roiston roolia vetää Kurtwood Smith ilkeällä tyylillä. Clarence Boddicker on sadistinen rikollinen, joka nauttii häikäilemättä suhteistaan Isoon Bisnekseen, jota edustaa Ronny Coxin esittämä Dick Jones.

Dick Jones on häikäilemätön roisto, jota kiinnostaa vain voitto ja oma erityisesti voitto. Se, kuinka vaarallinen tuote on ostajalle tai kuinka likaista peliä tarvitaan kilpailun poistamiseksi ei merkitse mitään.

Massiivisen, urbaanin epätoivon tradegian säestyksenä toimii loistava musiikki ja ennen kaikkea Rob Bottinin kuvottava meikkaus. Robocop itsessään on pelottava metallihirviö ja myöskään muut meikkaustyöt eivät ole huonoja. Kappaleiksi repeytyvät kädet, myrkkyjätteessä uineet ihmiset, jotka repeytyvät kappaleiksi ja muut inhottavat silpoutumiset näkyvät inhottavalla tarkkuudella. Onneksi myös elokuvan roistot katoavat yhtä verisesti kuin Murphy kuolee.

Robocop on hieno elokuva mustan huumorin sävyisenä älykkäänä satiirina ja silkkana aivottomana action-mäiskeenä. Älyä löytyy, mutta onneksi se ei ole välttämätöntä tästä elokuvasta nauttiakseen.

nimimerkki: Jurpo

Pisteet: rating 100,000

Jurpo
Tähtääjä, 1395 arvostelua
Arvosteltu: 11.09.2004
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

Rocky
Rocky arvosana 4,17
Rocky
Alien - kahdeksas matkustaja
Alien - kahdeksas matkustaja arvosana 4,13
Alien - kahdeksas matkustaja
Reservoir Dogs
Reservoir Dogs arvosana 4,25
Reservoir Dogs
Uhrilampaat
Uhrilampaat arvosana 4,22
Uhrilampaat

Elokuvan tiedot

Robocop
Robocop arvosana 4,10

Robocop (1987)

Alkuperäinen nimi: RoboCop

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1987
Pituus:
103 min
Tunnetaan myös nimillä:
RoboCop (vhs)
Ohjaajat:
Paul Verhoeven
Käsikirjoittajat:
Edward Neumeier, Michael Miner
Pääosanäyttelijät:
Dan O'Herlihy, Kurtwood Smith, Miguel Ferrer, Nancy Allen, Peter Weller, Ronny Cox
Maat:
USA
Kielet:
englanti