Arvostelu

Musiikki jää mieleen ja tunnelma liikuttaa, ilostuttaa ja hämmästyttää.

Nyt vihdoin minäkin näin tämän kulttielokuvan: The Shawshank Redemption. Leffa on Internet Movie Databasen kaikkien aikojen elokuvat –listalla tukevasti toisella sijalla, ja sitä hehkuttaa myös äskeittäin ostamani dvd:n takakansi. Frank Darabontin ohjaustöistä aiemmin olin nähnyt vain Vihreän mailin (joka sekin pohjautuu Stephen Kingin romaaniin), josta pidin todella paljon. Vihreä maili on viiden tähden kamaa, kuten melkein myös Shawshank. Niin, onhan tämä todella hyvä elokuva, mutta ettäkö kaikkien aikojen toiseksi paras? Ei nyt kuitenkaan…

Ennen kaikkea Shawshank kertoo toveruudesta ja toivosta. Lisäksi teemana on kärsivällinen taistelu vääryyttää vastaan. Lopputuloksena on huikea ja varsin ikimuistoinen elokuva, jonka näyttelijäsuoritukset hakevat vertaistaan. Tim Robbins on hyvä ja Morgan Freeman kerrassaan loistava.

Shawshank ei ole mikään kliseinen pakofilkka, vaikka elokuvan kömpelö suomennos niin antaa ehkä olettaa. Tarina sitoutuu vahvasti vankilan maailmaan pyöritellen myös asioita, joita välttämättä muissa vankilaleffoissa ei ole tullut esille.

Paikoin The Shawshank Redemption on ehkä hieman liian siirappinen, mutta kauneutensa se kylläkin säilyttää. Musiikki jää mieleen ja tunnelma liikuttaa, ilostuttaa ja hämmästyttää. Mutta parasta elokuvassa on sen huipennus, joka nostattaa pakostakin kylmiä väreitä selkäytimeen. Oi mahtavuutta!

The Shawshank Redemption on todella hyvä elokuva. Moni varmasti vertailee sitä Vihreään mailiin, sillä onhan ohjaaja sama ja molemmat tarinat saivat alkunsa Stephen Kingin kynästä. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Vihreä maili on hieman parempi kokonaisuutena.

Muuten, on tällä elokuvalla kyllä vaikea nimi. Monta kertaa arvostelua kirjoittaessani kirjoitin nimen "Shawshank" väärin, ja jouduin korjaamaan. Ja kun suomennoskin on kehno, niin huhhuh. Tosin ei nimi leffaa pahenna!

Pisteet: rating 90,000

michelangelo
Käyttäjä, 80 arvostelua
Arvosteltu: 26.03.2008
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita arvosana 4,34
Seitsemän samuraita
The Shining - Hohto
The Shining - Hohto arvosana 4,15
The Shining - Hohto
Jeanne d'Arcin kärsimys
Jeanne d'Arcin kärsimys arvosana 4,27
Jeanne d'Arcin kärsimys
Ikiru - tuomittu
Ikiru - tuomittu arvosana 4,34
Ikiru - tuomittu

Elokuvan tiedot

Rita Hayworth - avain pakoon
Rita Hayworth - avain pakoon arvosana 4,54

Rita Hayworth - avain pakoon (1994)

Alkuperäinen nimi: The Shawshank Redemption

Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
1994
Pituus:
137 min
Tunnetaan myös nimillä:
The Shawshank Redemption - Avain pakoon
Ohjaajat:
Frank Darabont
Käsikirjoittajat:
Frank Darabont, Stephen King
Pääosanäyttelijät:
Bob Gunton, Clancy Brown, Gil Bellows, Mark Rolston, Morgan Freeman, Tim Robbins, William Sadler
Maat:
USA
Kielet:
englanti