Arvostelu

Raja Tuntemattomaan on mielikuvitusta erinomaisesti hyväksi käyttävä kauhutrilleri ja yksi Joel Schumacherin parhaimmista elokuvista.

"Today is a good day to die"

Elämän ja kuoleman välinen rajatila on ollut yksi kiehtovimmista aiheista erilaisille kauhuelokuville ja tuosta aiheesta ollaankin tehty lukuisia elokuvia. Yksi tälläiseen seikkaan perustuva elokuva on Joel Schumacherin ohjaama Flatliners-Raja Tuntemattomaan (1990), joka kertoo pohdiskelevan ja mielenkiintoisen tarinan ryhmästä lääketieteen opiskelijoita, jotka vuorotellen pysäyttävät sydämmensä hetkeksi ja käyvät katsomassa onko kuoleman jälkeen mitään meininkiä. Schumacherin elokuvaa tähdittää yllättävän nimekäs näyttelijäkaarti, joista useat näyttelijät olivat tuolloin vasta noususuunnalla kohti huippua, tosin Kiefer Sutherland ja Schumacher olivat tehneet entuudestaan Lost Boysin.

Tarina kertoo Nelson (Sutherland) nimisestä miehestä, joka kerää itselleen pienen ryhmän lääketieteen opiskelijoita suorittamaan vaarallisen sydämmenpysäytys kokeen. Rachel (Roberts) ja David (Bacon) suhtautuvat aluksi kovin varovaisesti tähän projektiin, mutta Joe (Baldwin) ja Randy (Platt) ovat puolestaan innoissaan tästä kokeesta. Pian suurin-osa on kokeillut tätä koetta ja kaikki on onnistunut yllättävän hyvin, kunnes jokainen tajuaa tuoneensa rajan takaa jotain ikävää mukanaan.

Raja Tuntemattomaan on hieno ja hyvin tunnelmallinen kauhutrilleri, joka ei satsaa säikyttelyyn, eikä verellä roiskimiseen, vaan aidosti kiehtovaan ja pohdiskelevaan kertomukseen, että onko kuoleman jälkeen elämää, vai ei mitään. Schumacher saa tarinaansa alusta alkaen loistavaa tehokkuutta, joka ei pysähdy hetkeksikään tarinan edetessä kohti hienoa lopetusta. Schumacher maalaa ajoittain upeita kauhukuvia syksyisestä kaupungista, sekä näiden ihmisten käynnistä rajan takana, joista ei mielikuvitusta puuttunut, vaikka joillekin käynti kuoleman rajan takana herättääkin vain ikäviä ja surullisia muistoja.

Käsikirjoittaja Peter Filardi on saanut kynäiltyä tarinasta
erinomaisesti toimivan kertomuksen, johon elokuvan henkilöhahmot sopivat mainiosti mukaan ja hienosti Raja Tuntemattomaan vältää lajityypin pahitmmat kliseetkin altaan pois. Kuvaaja Jan de Bont (tunnetaan myös Speed-elokuvien ohjaajana) onnistuu tehtävässään loistavasti, sillä kuvaukset näiden ihmisten käynneistä rajan takana jäävät pyörimään silmiin hetkeksi aikaa, sillä kuoleman jälkeinen paikka ei vältämättä ollutkaan aivan sitä mitä porukka siltä oli odottanut. Samalla mitalla toimii myös James Newton Howardin säveltämät musiikit, jotka luovat upeaa ja tiivistunnelmaista tunnelmaa tarinan ympärille.

Kiefer Sutherland tekee pääroolissa hyvää työtä, joka saa hahmostaan mukavan äkkipikaisen, mutta tarkan tutkijan, joka haluaa käydä katsomassa mitä kuoleman jälkeen on. Kevin Bacon onnistuu myös hyvin ajatuksia kuuntelevana ja muita aluksi varoittavana miehenä. Julia Roberts ja William Baldwin suoriutuvat rooleistaan myös hyvin, jotka joutuvat myös hieman ikävään tilanteeseen tämän kokeilun vuoksi. Pienemmässä roolissa esiintyvä Oliver Platt tekee myös hyvän roolin, joka joutuu sivusta seuraamaan mitä näille muille on tapahtumassa.

Kokonaisuutena Raja Tuntemattomaan on mielikuvitusta erinomaisesti hyväksi käyttävä kauhutrilleri ja yksi Joel Schumacherin parhaimmista elokuvista. Entäpä se elokuvan tärkein kysymys. Onko kuoleman jälkeen mitään?. Tuo kysymys jää kyllä hetkeksi aikaa pohdintaan elokuvan loputtua.

Pisteet: rating 80,000

andy
Tähtääjä, 457 arvostelua
Arvosteltu: 27.02.2009
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Alaston satama
Alaston satama arvosana 4,05
Alaston satama
Uhrilampaat
Uhrilampaat arvosana 4,22
Uhrilampaat
Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,40
Valamiesten ratkaisu
Psyko
Psyko arvosana 4,21
Psyko

Elokuvan tiedot

Raja Tuntemattomaan
Raja Tuntemattomaan arvosana 3,03

Raja Tuntemattomaan (1990)

Alkuperäinen nimi: Flatliners

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1990
Pituus:
115 min
Ohjaajat:
Joel Schumacher
Käsikirjoittajat:
Peter Filardi
Pääosanäyttelijät:
Hope Davis, Joshua Rudou, Julia Roberts, Kevin Bacon, Kiefer Sutherland, KImberly Scott, Oliver Platt, William Baldwin
Maat:
USA
Kielet:
englanti