Arvostelu

Jännitystä ja huumoria yhdistelevä loistelias rikoselokuva.

Toivo Teräsvuori (Hannes Häyrinen) on radiotoimittaja, joka saa päähänsä omituisen idean tehdä radioreportaasi rikollisesta. Teräsvuori tekeytyy rikolliseksi suorittamalla lavastetun murron taidemuseoon. Poliisit eivät tiedä tästä lavastuksesta mitään. Sattumalta museossa tapahtuu samoihin aikoihin oikea ryöstö ja rikolliset pääsevät pakenemaan. Teräsvuori jää tahallisesti kiinni ja luulee pääsevänsä helpolla, kunhan asiaan tulee selvyys. Poliisit kuitenkin epäilevät häntä oikeasti varkaaksi, joten Teräsvuori päättää ottaa lain omiin käsiinsä ja napata todelliset varkaat kiinni.

Matti Kassilan rikoselokuva Radio tekee murron on yhä viihdyttävä jännitysfarssi sekä tapahtumarikas rikoselokuva. Leffa on hyvin toiminnallinen ja nopeatempoinen. Kaiken huvittavan takaa-ajon alla Hannes Häyrinen saa hyvin tulkittua roolihahmoaan. Hän on sekä neuvokas herrasmies että humoristinen veijari. Hauskahkojen letkautusten yhdistäminen jännittävään ilmapiiriin toimii erinomaisesti. Samalla tunnelma säilyy tasapainossa ja Hannes Häyrinen pääsee todistamaan näyttelijänkykynsä.

Elokuvan käsikirjoitus on sekin kiitosten arvoinen. Kässäri sisältää varsinkin muihin 1950-luvun leffoihin nähden paljon toiminnallisia kohtauksia ja ilmapiiri pysyy loppuun asti kireänä. Välillä pysähdytään syventämään hahmoja ja keskitytään enemmän tarinaan. Itse juoni ei pääse näin pahemmin karkaamaan käsistä, vaan taitava ohjaaja hallitsee tapahtumia. Huimimmissakaan kohtauksissa ei liioitella ja osasyy tähän saattaa olla vastapainona toimiva huumori, mikä lieventää nerokkaasti kohtausta kuin kohtausta.

Radio tekee murron on huumorinkäytöstään huolimatta enemmän rikoselokuva kuin komedia. Onhan pääteemoina sentään mm. varkaus ja syyllisten löytäminen. Elokuva on Matti Kassilan varhaisimpia, eikä kovin usein niin muistettu tekele kuin hänen myöhemmät tuotoksensa. Siitä huolimatta tämä jonkin sortin viihde-elokuvan ja rikostarinan toisiinsa kietova leffa on yhä upea. Sen taidokas kuvaustyyli on omaperäisten kuvakulmien käytön ansiota. Ohjaaja on saamistaan vaikutteista huolimatta onnistunut luomaan omanlaisensa leffan.

Radio tekee murron on kestonsa puolesta hieman liian lyhyt. Mukana saisi olla enemmän syventymistä eri henkilöihin. Se toisi mukaan enemmän tunnelmaa ja kiinnostavuutta. Toisaalta toimiihan elokuva tällaisenaankin, sillä se ei suhtaudu itseensä liian vakavasti. Kyseessä on mainio trilleri värikkäällä dialogilla ja iskevällä taustamusiikilla sävytettynä.

Elokuvana tämä on harmillisen unohdettu, sillä sen dialogi on yhä terävää ja viihdearvo on pysynyt korkealla. Mukana on ripaus yhteiskuntakritiikkiä ja hahmojen välisten suhteiden kehittyminen tuo mukaan tietynlaista realismia. Monipuolinen kokonaisuus tarjoaa kuvakulmia ja musiikkia mukavasti yhdistäen muhkean kuvauksen aikansa ilmapiiristä.

Pisteet: rating 90,000

James_Bond
Käyttäjä, 70 arvostelua
Arvosteltu: 04.01.2012
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Takaikkuna
Takaikkuna arvosana 4,23
Takaikkuna
Sukellusvene U-96
Sukellusvene U-96 arvosana 4,36
Sukellusvene U-96
Lilja 4-ever
Lilja 4-ever arvosana 4,22
Lilja 4-ever
Diktaattori
Diktaattori arvosana 4,15
Diktaattori

Elokuvan tiedot

Radio tekee murron
Radio tekee murron arvosana 3,57
Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1951
Pituus:
91 min
K15
Ohjaajat:
Matti Kassila
Käsikirjoittajat:
Aarne Tarkas, Matti Kassila
Pääosanäyttelijät:
Hannes Häyrinen, Kauko Käyhkö, Kullervo Kalske, Kunto Karapää, Riva Arvelo, Uljas Kandolin
Maat:
Suomi
Kielet:
suomi