Arvostelu

Pitkä mutta vetoava kasvutarina.

Kuten samuraielokuviakin, myös sairaaloihin ja sairaanhoitoon liittyviä leffoja löytyy Akira Kurosawan filmografiasta enemmän kuin yksi. Punaparta kuuluu jälkimmäisten joukkoon. Se ei ole hauskinta ja toiminnallisinta Kurosawaa, muttei missään nimessä ohjaajan tuotannon tylsintäkään päätä.

Nuori, vasta opintonsa päättänyt tohtori Yasumoto (Kayama) päätyy vasten tahtoaan tohtori Niiden alias Punaparran(Mifune) sairaalaan töihin. Yasumoto tahtoisi hyödyntää hienoja oppejaan rahakkaammissa puitteissa, mutta vanha tohtori Niide katsoo pojalle paremmaksi paiskia hommia köyhälistön kanssa. Yasumoto panee hanttiin ja kapinoi yrmyä Punapartaa vastaan, kunnes ympäristö ja sen ihmiset tuovat uutta sisältöä nuoren höyrypään elämään.

Punaparta ei mustavalkoisena ja pituutensakin vuoksi ole erikoisen viihdyttävä elokuva – ei ainakaan siinä tapauksessa, jos siltä odottaa ryskyviä mittelöitä ja taukoamatonta sanailun ilotulitusta. Silti sitä ei voi myöskään pitää elokuvana, jonka äärestä olisi helppo poistua noutamaan apetta milloin vain, taukonappia painamatta. Tarina imee sisäänsä. Elokuvassa on niin monta mutkaa, ettei sen seuraaminen kerta kaikkiaan onnistu puolitehoisesti. Tässä on samalla sen suurin ongelma; jos ohjaaja haluaisi saada jonkin tärkeän viestin välitettyä yleisölleen, eikö hänen pitäisi silloin sanoa sanottavansa selkeästi ja lyhyesti?

Vaikka leffa on opettavainen, Kurosawa ei suuremmin äidy tällä kertaa saarnaamaan. Mielenkiintoa pitää tietysti lisäksi yllä (taas) roolissaan loistava Toshiro Mifune. Hänen Punaparrassaan on everstimäistä ärjyä lempeyttä, joka huumaa katsojan tuossa tuokiossa puolelleen. Mifunen rakastettavan hahmon varjosta puskee päätään esiin Yuzo Kayama, joka on oikeastaan melkein yhtä hyvä, muttei heikomman roolinsa vuoksi pysty keräämään samanlaista sympatiapisteiden määrää kuin Mifune. Koko kestonsa aikana Punaparta tarjoaa niin iloa kuin suruakin, kuten kunnon draaman pitääkin. Jos leffa ei miltään tuntuisi, se olisi täysi turhake.

Pisteet: rating 80,000

Söpö
Ylläpitäjä, 780 arvostelua
Arvosteltu: 22.05.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Alaston satama
Alaston satama arvosana 4,05
Alaston satama
Trainspotting
Trainspotting arvosana 4,03
Trainspotting
Tule ja katso
Tule ja katso arvosana 4,29
Tule ja katso
Kurjet lentävät
Kurjet lentävät arvosana 4,18
Kurjet lentävät

Elokuvan tiedot

Punaparta
Punaparta arvosana 4,51

Punaparta (1965)

Alkuperäinen nimi: 赤ひげ

Genret:
Draama
Valmistusvuosi:
1965
Pituus:
179 min
Tunnetaan myös nimillä:
Akahige, Red Beard
Ohjaajat:
Akira Kurosawa
Käsikirjoittajat:
Akira Kurosawa, Hideo Oguni, Masato Ide, Ryûzô Kikushima, Shugoro Yamamoto
Pääosanäyttelijät:
Toshirô Mifune, Yoshio Tsuchiya, Yuzo Kayama
Maat:
Japani
Kielet:
japani