Arvostelu

John Wayne osaa näytellä. Hän on täydellinen rooliin ja on todellakin uskottava.

Punainen virta on ehdottomasti hieno western ja erittäin hawksmainen. Se ei ole yhtä "puhdas" kuin monet muut westernit, mutta se on upea teos. Ehkä sillä ei ole Fordin maisemia, mutta se on väkevä.

Matkalla länteen, Tom Dunson (John Wayne) jättää ystävänsä Grootin (Walter Brennan) kanssa vankkurikaravaanin ja rakkaansa, mutta pian hänelle selviää, että intiaanit hyökkäsivät vankkurien kimppuun. Kun hän palaa paikalle, ei ole muita eloonjääneitä kuin pieni poika, Matt Garth vasikan kanssa. Kuluu vuosia ja Tom on perustanut suuren karjatilan, jota hoitaa Grootin ja ottopoikansa Mattin (Montgomery Clift) kanssa. Pohjoisessa tarvitaan pihvikarjaa ja he lähtevät ajamaan laumaa sinne. Kumminkin matkalla Tom turvautuu koviin otteisiin ja erimielisyydet kasvavat hänen ja Mattin välillä. Matt nousee Tomia vastaan ja ottaa tältä karjan, jota lähtee itse kuljettamaan. Kumminkaan Tom ei suostu jättämään asiaa siihen ja lähtee Mattin perään palkkaamiensa kovien miehien kanssa. Matkalla määränpäähän Matt tapaa naisen nimeltä Tess (Joanne Dru) ja senhän tietää mitä siitä seuraa. Lopussa tulee olemaan välien selvittely Tomin ja Mattin välillä.

John Wayne esitti aina (tai ainakin melkein aina) suoraselkäisiä, rehellisiä miehiä, mutta tässä Tomin oikeudentunto hämärtyy. Se tuo lisää draaman merkkejä tähän westerniin. Kerrotaan, että Punaisen virran nähtyään John Ford on todennut: "En tiennytkään, että hän osaa näytellä". Ja John Wayne osaa näytellä. Hän on täydellinen rooliin ja on todellakin uskottava. Muutkaan näyttelijät eivät jää pahemmin varjoon, sillä Montgomery Clift ja Walter Brennan ovat erinomaisia, mutta John Wayne on mahtava. Elokuva sisältää Hawksille tunnettuja piirteitä kuten vahvan naisen, jota esittää Joanne Dru. Punainen virta on hieno western, joka on ansainnut klassikon tittelin. Olihan tämäkin ehdolla kahdelle Oscarille, käsikirjoituksesta ja editoinnista, mutta ei voittanut. Jos pitää westerneistä tai John Waynesta niin tämä täytyy nähdä.

nimimerkki: LeffaPopcorn

Pisteet: rating 90,000

LeffaPopcorn
Käyttäjä, 57 arvostelua
Arvosteltu: 01.09.2005
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Hud - lännen kapinallinen
Hud - lännen kapinallinen arvosana 4,01
Hud - lännen kapinallinen
Kultaa El Pasoon
Kultaa El Pasoon arvosana 3,59
Kultaa El Pasoon
Ammattitappaja
Ammattitappaja arvosana 3,87
Ammattitappaja
Nimeni on Trinity - paholaisen oikea käsi
Nimeni on Trinity - paholaisen oikea käsi arvosana 3,92
Nimeni on Trinity - paholaisen oikea käsi

Elokuvan tiedot

Punainen virta
Punainen virta arvosana 3,86

Punainen virta (1948)

Alkuperäinen nimi: Red River

Genret:
Western
Valmistusvuosi:
1948
Pituus:
133 min
Ohjaajat:
Arthur Rosson, Howard Hawks
Käsikirjoittajat:
Borden Chase, Charles Schnee
Pääosanäyttelijät:
Harry Carey Jr., Harry Carey Sr, Joanne Dru, John Wayne, Montgomery Clift, Walter Brennan
Maat:
USA
Kielet:
englanti, espanja