Arvostelu

Juoni on kerrassaan loistava, ja kaikki on niin henkeäsalpaavan kauniisti piirretty.

On vaikea pidättää ihastustaan, kun animen mestari Miyazaki päästää luovuutensa valloilleen Prinsessa Mononoke-leffan myötä.

Leffa sijoittuu kaukaiseen aikaan, jolloin ihmiset elävät sovussa jumalolentojen kanssa. On kuitenkin tulossa muutos, jonka saa ensiksi kokea syrjäisen klaanin nuori prinssi Ashitaka (Billy Crudup), joka suojellessaan kyläänsä demonikarjulta saa haavan ja joutuu siten kirouksen tartuttamaksi. Prinssi jättää kylänsä matkatakseen Uskollisen Yakul-peuransa kanssa kauas pois avun toivossa. Matkallaan hän osallistuu taisteluun ja tapaa Jiro-nimisen (Billy Bob Thornton) iloisen munkin. Hänen tiellensä sattuvat myös Moro-nimisen (Gillian Anderson) susijumalan johtama susijoukko sekä salaperäinen, susien kasvattava tyttö, Sani (Claire Danes), myös prinsessa Mononokeksi kutsuttu muinaisen metsän suojelija. Tutuksi tulevat myös heidän vihollisensa, Rautakaupungin asukkaat, joiden joukossa kaakattava työläistyttö Toki (Jada Pinkett-Smith) sekä heidän ylväs johtajattarensa Lady Eboshi (Minnie Driver), jolla on tähtäimessään tehdä maastaan rautateollisuutensa avulla maailman rikkaimman. Kohta Ashitaka huomaa joutuneensa ikävään välikäteen; rautakaupunkilaisten sekä metsän jumalolentojen väliseen sotaan. Prinssin kirouksen kasvaessa kohtalokkaasti hänen on valittava ihmisten ja metsän jumalien väliltä. Heräävät tunteet uhmakasta Sania kohtaan, sekä ihmisten kavalat juonet jumalien tuhoamisesta aiheuttavat kuitenkin ongelmia. Kaiken ratkaisuna on mystinen metsänjumala, joka voisi tarjota parannusta niin Ashitakalle kuin riivatuille jumalillekin...

Hayao Miyazakia voidaan sanoa animen isäksi. Prinsessa Mononoke on yksi anime-kategorian arvostetuimmista leffoista, eikä suotta! Se on kaunis sekoitus rakkautta, rohkeutta, kauniita maisemia ja upeita jumalolentoja, joita kaikkia värittävät erinäiset luonteenpiirteet. Kirkaat värit valtaavat kuvaruudun ja elävät niin ihmisissä, jumalolennoissa kuin maisemissakin - kaikki on niin henkeäsalpaavan kauniisti piirretty. Juoni on kerrassaan loistava ja tarina äärimmäisen eeppinen. Leffa on puhuttu yllättävän hyvin englanniksi ja niin Billy Crudup, Claire Danes, Gillian Anderson kuin Billy Bob Thorntonkin sopivat erinomaisesti rooleihinsa ja osaavat eläytyä niihin loistavasti. Silti japanilainen alkuperäisversio on ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Prinsessa Mononokella on oma moraalinsa ja sanomansa, mihin se leffan aikana pyrkii. Kaunis musiikki sävyttää jo ennestään upeata leffaa (varsinkin japanilainen tunnuslaulu on kuulemisen arvoinen). Omasta mielestäni Prinsessa Mononoke on kaikkien aikojen paras anime-elokuva. Jos pitää Henkien kätkemästä, joka muuten sekin on Miyazakin loistava mestariteos, kannattaa ihmeessä katsoa Prinsessa Mononoke, joka saattaa tarjota vielä enemmän kuin Henkien kätkemä. Animen ystäville Mononoke on ehdoton klassikko, joka ei kulu katsomiskertojen yhteydessä. Prinsessa Mononoke on kuitenkin välillä yllättävän väkivaltainen ja raaka, joten se ei sovi ihan nuorille lapsille. Muuten siitä voivat nauttia niin nuoret kuin vanhat, joten eikun vaan leffa pyörimään ja nauttimaan!

nimimerkki: Mizzy

Pisteet: rating 100,000


Vieras Arvosteltu: 31.05.2004
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Andalusialainen koira
Andalusialainen koira arvosana 3,82
Andalusialainen koira
Naapurini Totoro
Naapurini Totoro arvosana 4,20
Naapurini Totoro
Tuulen laakson Nausicaä
Tuulen laakson Nausicaä arvosana 3,90
Tuulen laakson Nausicaä
Lupin III: Cagliostron linna
Lupin III: Cagliostron linna arvosana 3,81
Lupin III: Cagliostron linna

Elokuvan tiedot

Prinsessa Mononoke
Prinsessa Mononoke arvosana 4,22

Prinsessa Mononoke (1997)

Alkuperäinen nimi: もののけ姫

Genret:
Fantasia,
Valmistusvuosi:
1997
Pituus:
120 min
Tunnetaan myös nimillä:
Mononoke-hime, Princess Mononoke
Ohjaajat:
Hayao Miyazaki
Käsikirjoittajat:
Hayao Miyazaki
Pääosanäyttelijät:
Yôji Matsuda, Yûko Tanaka, Yuriko Ishida
Maat:
Japani
Kielet:
japani