Arvostelu

Tosi hyvä scifi/toimintaelokuva, jossa on roppakaupalla toimintaa.

Majuri Alan "Dutch" Schaefer (Arnold Schwarzenegger) on entinen vihreä baretti, joka saa tehtäväkseen pelastaa sissisotilaiden kidnappaamia panttivankeja Etelä-Amerikan viidakosta. Hän saa avukseen erikoiskoulutetun ryhmänsä ja entisen sotatoverinsa George Dillonin (Carl Weathers). He saavat kuitenkin selville, että sissit ovat viattomia ja että vastuussa vangeista on salaperäinen ja vaarallinen olento avaruudesta: Predator (Kevin Peter Hall). Onnistuuko Schaeferin johtama ryhmä ryhmä pysäyttämään tämän saalistajan, vai joutuvatko hekin pedon saaliiksi?

Predator on siitä erityinen, että se on sekä sci-fi- että toimintaelokuva. Monessa elokuvassa tätä on yritetty epäonnistuneesti, mutta Predatorissa molemmat lajityypit ovat täydellisessä tasapainossa. Predatorissa on paljon sci-fiä, mutta toimintaelokuvan tapaisella tyylillä, mikä sopii elokuvan tunnelmaan kuin nyrkki silmään. Predatorista voisi luulla, että se on tyypillinen aivot narikkaan elokuva, mutta ei ole totta. Elokuvassa käsitellään Schaeferin ja Dillonin ystävyyttä, mihin syntyy säröjä elokuvan aikana. Myöskin sotilaiden surun, vihan ja pelon kasvaminen johtuen toistensa kuolemisesta saa elokuvassa huomiota. Sotilaiden tunteiden käsittelyssä onnistuttiin oikein hyvin, mutta Schaeferin ja Dillonin suhde jäi varsin pintapuoliseksi yrityksistä huolimatta. Heidän vihastuminen toisilleen alkoi elokuvassa hyvin, mutta sen jälkeen se heittelehti minne sattui. Ja Dillonin kuollessa Schaefer ei näyttänyt tarpeeksi tunteita. Heidän suhteensa tuntui jäävän taka-alalle.

Musiikista on vastannut Alan Silvestri joka on onnistunut tekemän kohtauksiin sopivaa musiikkia: Surullisen ja jännittävän kuuloista. Näyttelijät ovat loistavia. Kevin Peter Hall on onnistunut luomaan Predatorista oikeasti kiinnostavan ja pelottavan hahmon. Carl Weathers on osannut tuoda hahmonsa hyvin valkokankaalle. Hänen hahmonsa George Dillon osoittautuu petolliseksi ja samaan aikaan epäitsekkääksi hahmoksi. Arnold Schwarzeneggerin hahmo majuri Alan Schaefer ei yllättäen olekaan tunteeton tappaja, vaan myötätuntoinen ja älykäs johtaja, joka oikeasti välittää miehistään, ja silti vaarallinen taistelija. Siitä asiasta yllätyin elokuvan aikana positiivisesti, sillä Schwarzenegger esittää lähes aina pintapuolisia hahmoja.

Pienistä vioistaan huolimatta Predator on tosi hyvä ja jännittävä elokuva. Varsinkin elokuvan lopputaistelu on tunnelmaltaan erittäin intensiivinen. Suosittelen elokuvaa kaikille sci-fi- ja toimintaelokuvien ystäville.

Pisteet: rating 80,000

vapatti@seutuposti.fi
Käyttäjä, 6 arvostelua
Arvosteltu: 27.11.2011
Katsottu: Kotona

Pitää jännityksen, tunnelman ja veren liikkeellä karuun loppuun asti.

Pitää jännityksen, tunnelman ja veren liikkeellä karuun loppuun asti.

jigsawman 16.09.2012

rating 100,000
rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Taistelija
Taistelija arvosana 4,22
Taistelija
Rocky
Rocky arvosana 4,17
Rocky
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli arvosana 4,21
Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit arvosana 4,31
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit

Elokuvan tiedot

Predator - saalistaja
Predator - saalistaja arvosana 4,09

Predator - saalistaja (1987)

Alkuperäinen nimi: Predator

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1987
Pituus:
107 min
Ohjaajat:
John McTiernan
Käsikirjoittajat:
Jim Thomas, John Thomas
Pääosanäyttelijät:
Arnold Schwarzenegger, Bill Duke, Carl Weathers, Elpidia Carrillo, Jesse Ventura, Kevin Peter Hall, Richard Chaves, Shane Black, Sonny Landham
Maat:
USA
Kielet:
englanti