Arvostelu

Liian vähälle huomille jäänyt sotadraama.

Poikkeuksellista rohkeutta on Ted Kotcheffin ohjaama turhan vähälle huomille jäänyt sotaleffa, joka ottaa vahvasti kantaa siihen että sotavangeiksi jääneet amerikkalaiset pitäisi hakea kotiin sillä leffan tekoaikoihin ei kaikkia vankeja oltu haettu kotiin. Samaasta aiheesta tehtiin aikoinaan muitakin elokuvia aina Rambo 2:sta Missing In Acioniin. Poikkeuksellista rohkeutta osaa kuitenkin erottua joukosta omalla tavallaan.

Entinen eversti Jack Rhodes (Gene Hackman) odottaa että hänen Vietnamissa palvellut poikansa haettaisiin kotia vankileiriltä. Mutta turhaan. Jack pyytää myös apua valtiolta mutta he eivät tee asialle mitään joten hän päättää puuttua itse asiaan kokoamalla entisistä sotatovereistaan pienen iskujoukon hakemaan vankeja kotiin. Joukossa on mm. karhumainen Sailor (Randall Cobb), ahtaan paikan kammosta kärsivä Wilkes (Fred Ward), räjähde-ekspertti Blaster (Reb Brown) ja vailla taistelukokemusta oleva Kevin (Patrick Swayze), jonka isä kuoli Vietnamin sodassa.

Vaikka leffan juoni saattaakin kuulostaa Reaganin aikakaudelle tyypillisenä pullistelulle niin siltii Poikkeuksellista rohkeutta ei kumartele tähtilippua. Kaikki tehtävään osallistuvat miehet eivät ole mitään ylivoimaisia Ramboja vaan taistelijoita joilla on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Myös taistelut ovat realistisia ja voimakkaita vaikka eivät mitään Saving Private Ryan-tyylistä kameranheiluttelua olekaan.

Näyttelijät tekevät varmaa työtä. Gene Hackman onnistuu vakuuttamaan roolissaan ja on jälkikäteen sanottuna hyvä valina rooliinsa. Myös aliarvostettu Fred Ward tekee varmaa työtä hiiviskeltytaitoihin erikoistuneena sotilaana joka kärsii sodan traumoista. Myös takavuosien (ja nykyään unohdettu) teini-idoli Patrick Swayze onnistuu tekemään siedettävän roolityön.

Olen edelleen sitä mieltä että Poikkeuksellista rohkeutta on liian vähälle huomille jäänyt sotadraama. Ajanhammas ei ole päässyt nakertelemaan filmin tehoa yhtään vaikka leffalla onkin yli kymmenen vuotta ikää. Pieniä trimmausvirheitä on mukaan eksynyt ja ne pakottavatkin "jättämään" pistemäärän neljään pallukkaan. Silti kyseessä on kova tapaus joka kestää monta katselukertaa.

nimimerkki: Mask

Pisteet: rating 80,000

Mask
Käyttäjä, 174 arvostelua
Arvosteltu: 02.04.2005
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

Umberto D. - elämän vanki
Umberto D. - elämän vanki arvosana 4,16
Umberto D. - elämän vanki
Taksikuski
Taksikuski arvosana 4,10
Taksikuski
Ikiru - tuomittu
Ikiru - tuomittu arvosana 4,34
Ikiru - tuomittu
Kunnian polut
Kunnian polut arvosana 4,03
Kunnian polut

Elokuvan tiedot

Poikkeuksellista rohkeutta
Poikkeuksellista rohkeutta arvosana 3,42

Poikkeuksellista rohkeutta (1982)

Alkuperäinen nimi: Uncommon Valor

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1982
Pituus:
105 min
Ohjaajat:
Ted Kotcheff
Pääosanäyttelijät:
Fred Ward, Gene Hackman, Randall 'Tex' Cobb, Robert Stack
Maat:
USA