Arvostelu

Pätevää seikkailuviihdettä.

Kylläpä Bruckheimerin Jerry keksi jälleen kerran oivan tienauskeinon. Mitäpä jos emme tuottaisi turhia maailmanpelastuspätkiä lukuisine kliseineen sekä rahanhimoisine näyttelijöineen valkokankaille, vaan keksisimme jotain uutta? Uuttapa hyvinkin. Bruckeimer oivalsi aukaista lompakkoaan ohjaaja Gore Verbinskille ja käsikirjoittajanelikolle jotka väänsivät tarinan merirosvoista. Kyllä vain, emme olekkaan nähneet piraatteja valkokankailla sitten Errol Flynnin vuosien. Ja niistäkin taitaa olla jo 70 vuotta aikaa. Tämä ennalta paljon kohuttu merirosvopätkä kantaa ylvästä nimeä Pirates Of The Caribbean: Mustan Helmen kirous.

Nuori, Englannin kuvernöörin tytär Elizabeth Swann (Keira Knightley) purjehtii Englannista Karibialle. Matkan aikana heidän laivueensa löytää haaksirikkoutuneen laivan ja nuoren pojan Willam Turnerin (Orlando Bloom). Elizabeth huomaa kultaisen merirosvoriipuksen Williamin kaulassa ja ottaa sen itselleen. Kymmenisen vuotta myöhemmin kirotun laivan Mustan Helmen kapteeni Barbossa (Geoffrey Rush) ja hänen kirottu miehistönsä tulevat hakemaan riipusta itselleen. Ryöstön seurauksena Elizabeth kidnapataan. Seppänä työskentelevä William päättää lähteä pelastamaan Elizabethia. Apua hän saa omituiselta ja karismaattiselta merirosvolta Jack Sparrowilta (Johnny Depp), jolla on omat kaunansa Kapteeni Barbossaa vastaan.

Bruckheimer tietää miten tuohta kääritään. Pirates of The Caribbean tuotti yhteensä 653 miljoonaa dollaria ja on saanut paljon kehuja. Lisäksi se on vielä IMDb:n top250 parhaat elokuvat listalla. Eli todella hyvin elokuva siis menestyi ja kaksi jatko-osaakin on tehty. Nyt on vuorossa siis tämän ensimmäisen osan arvionti.

POTC on tungettu täyteen hyvin mielenkiintoisia näyttelijöitä mm. Geoffrey Rush ja Johnny Depp. Tämä kaksikko tekeekin vallan erinomaista työtä. Rush on todella pätevä kirotun kapteeni Barbossan roolissa, mutta Johnny Depp... mies joka on tehnyt kaikki roolisuoritukset toimintasankarista sarjamurhaajaparturiin asti on vielä pätevämpi. Deppin ansiosta Jack Sparrow on varmaan yksi tunnettuimmista elokuvamaailman hahmoista. Sparrow herättää todella vahvaa sympatiaa ja löytää tiensä katsojan sydämiin.
Kaikki näyttelijät eivät kuitenkaan onnistu toivotulla tavalla. Orlando Bloom on liian yksipuolinen ja liikaa yrittävä. Keira Knightley taas ei oikein luonnistu omaan rooliinsa. Kaksi harmittavan huonoa näyttelijävalintaa.

Gore Verbinski on tuntematon mies, josta ei ainakaan allekirjoittanut ole paljon kuullut. Mies tekee työnsä yllättävän hyvin. POTC on vahva jokaisella osa-alueella ja heikkouksia ei paljon löydy. Seikkailua ja toimintaa löytyy paljon, näyttelijäpuoli pelaa, huumoria ja hyviä heittoja löytyy ja kestäähän tämä vielä monta katselukertaakin. Yhdessä asiassa POTC on kuitenkin omaa luokkaansa. Nimittäin visuaalisuudessa. Tietokone-efektejä käytetään pätevästi hyödyksi. Luurankoituneet merirosvot näytetään henkeäsalpaavan aidontuntuisesti. Efektit pelaavat erinomaisesti varsinkin lopun miekkailukohtauksessa. Erikoistehosteetkin ovat löytäneet tiensä joukon mukaan ja niitä POTC onkin pullollaan.

Kokonaisuutena pätevää seikkailuviihdettä, joka kestää monta katselukertaa. Visuaalisuus erinomaista, eikä heikkouksiakaan löydy. Ja Johnny Depp tekee yhden elämänsä parhaimmista roolisuorituksista...

Pisteet: rating 90,000

Muumipappa
Käyttäjä, 66 arvostelua
Arvosteltu: 13.07.2008
Katsottu: Kotona

rating 80,000

Loistava merirosvoelokuva, jonka katsoo aina vain uudestaan.

Loistava merirosvoelokuva, jonka jaksaa katsoa aina vain uudestaan.

vomppa_98 12.02.2008

rating 100,000
rating 80,000
rating 90,000
rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Suuri pakoretki
Suuri pakoretki arvosana 4,25
Suuri pakoretki
Hyvät, pahat ja rumat
Hyvät, pahat ja rumat arvosana 4,56
Hyvät, pahat ja rumat
Kadonneen aarteen metsästäjät
Kadonneen aarteen metsästäjät arvosana 4,20
Kadonneen aarteen metsästäjät
Paluu tulevaisuuteen
Paluu tulevaisuuteen arvosana 4,25
Paluu tulevaisuuteen

Elokuvan tiedot

Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous
Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous arvosana 4,19

Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous (2003)

Alkuperäinen nimi: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2003
Pituus:
143 min
K11
Ohjaajat:
Gore Verbinski
Käsikirjoittajat:
Ted Elliott, Terry Rossio
Pääosanäyttelijät:
Geoffrey Rush, Johnny Depp, Jonathan Pryce, Keira Knightley, Kevin McNally, Lee Arenberg, MacKenzie Crook, Orlando Bloom
Maat:
USA
Kielet:
englanti