Arvostelu

Kyseessä on lähes kaikki osa-alueet hallitseva loistelias viihdepaukku.

2000-luvun alussa kultasormituottaja Jerry Bruckheimer oli uransa huipulla. Takana olivat mm. menestysleffat Bad Boys, The Rock – paluu helvettiin, Pearl Harbor ja Armageddon sekä hittiformaatit CSI, CSI Miami ja Amazing Race. Aivan kuin haistatellakseen itse kohtalolle, mies päätti tuottaa seuraavaksi jo tuhoon tuomitulta kuulostavaankin haasteeseen: elokuva Karibianmeren merirosvoista. Kaiken lisäksi pohjaksi otettiin Disneylandin vuoristorata! Merirosvoleffojen kultakauden loputtua auttamattomasti jo 1950-luvulle, pystyi etukäteen vain odottamaan, että PotC seuraisi viimeisimpiä Karibianmeren suurrymistelyjä, kuten Renny Harlinin Kurkunleikkaajien saarta, suoraan meren pohjaan.

Mutta toisin kävi, sillä merirosvosaagat päivitettiin 2000-luvulle, eikä tämä viittaa pelkästään huimiin efekteihin, vaan perinteisen piraattileffojen fanit karkottavaan kiroukseen ja aavelaivaan, sillä mukana vilisee kuolemattomia käveleviä luurankoja. Ja kun niitä ei näy, Johnny Depp varastaa koko show’n mennen tullen sittemmin kirottua alustaan takaisin hamuavana ”kapteeni” Jack Sparrow’na. Vastapuolella häärii lähes Deppin tasolle yltävä Geoffrey Rush. Orlando Bloom ja Keira Knightley on mukana houkutellakseen vastaisen sukupuolen edustajia leffan ääreen.

Jos juoni on enemmän tai vähemmän hötöllä pohjalla, niin tarinankuljetus se vasta lyö yli ja reippaasti. Tarinassa nimittäin sattuu ja tapahtuu niin paljon, että alkaa hirvittää, ainakin jos miettii jokaisen tapahtuman välttämättömyyttä. Kyseessä on kuitenkin todella loistelias viihdepaukku, joka hallitsee lähes kaikki osa-alueet: hallussa ovat niin toiminta, taitava seikkailutunnelma, huumori ovelan dialogin ansiosta ja musiikkikin (kuunnelkaa ehdottomasti Klaus Badeltin koko sävellys lopputekstien aikana), puhumattakaan edellä mainituista näyttelijäntöistä ja efekteistä. Parasta leffassa on kuitenkin se, että pätkä viihdyttää vielä lukuistenkin katsomiskertojen jälkeen, toisin kuin enemmän tai vähemmän tylsistyttävät jatko-osat.

Ja jos joku väitti Bruckheimerin olleen uransa huipulla viisi vuotta sitten, niin hän saa luvan miettiä uudestaan: PotC on saanut kaksi jatko-osaa, Bad Boys kakkososan (ja kolmonen tuotannossa) sekä vielä mukaan mahtuu National Treasure jatko-osineen ja CSI New York. Ja suositun Prince of Persia-pelin leffaversioonkin mies on kuulemma aikeissa sotkeutua. Huh-huh mikä mies.

Pisteet: rating 90,000

X-tyyppi
Tykittäjä, 138 arvostelua
Arvosteltu: 10.02.2008
Katsottu: Kotona

rating 80,000

Loistava merirosvoelokuva, jonka katsoo aina vain uudestaan.

Loistava merirosvoelokuva, jonka jaksaa katsoa aina vain uudestaan.

vomppa_98 12.02.2008

rating 100,000
rating 80,000
rating 90,000
rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Seitsemäs sinetti
Seitsemäs sinetti arvosana 3,97
Seitsemäs sinetti
Imperiumin vastaisku
Imperiumin vastaisku arvosana 4,25
Imperiumin vastaisku
Leon
Leon arvosana 4,34
Leon
Kenraali
Kenraali arvosana 4,11
Kenraali

Elokuvan tiedot

Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous
Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous arvosana 4,20

Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous (2003)

Alkuperäinen nimi: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2003
Pituus:
143 min
K11
Ohjaajat:
Gore Verbinski
Käsikirjoittajat:
Ted Elliott, Terry Rossio
Pääosanäyttelijät:
Geoffrey Rush, Johnny Depp, Jonathan Pryce, Keira Knightley, Kevin McNally, Lee Arenberg, MacKenzie Crook, Orlando Bloom
Maat:
USA
Kielet:
englanti