Arvostelu

Juoni kulkee joutuisasti, on perinteisyydestään huolimatta kohtalaisen yllättävä ja kiinnostava.

Viime syksyn megauutuus ei osoittautunut pettymykseksi. Kuten kaikki kriitikot tai sen tapaiset ovat muistaneet mainita, elokuvan lähtökohdat olivat suorastaan karmaisevat. Otetaan Disneyworldin suosittu merirosvokiertoajelu, päätetään väsätä siitä elokuva ja palkataan tuottajaksi remuisilla toimintaseikkailuilla suosiota ja dollareita kahminut Jerry Bruckhaimer. Mutta onneksi ohjaajaksi palkattiin viimeksi omaperäisen pelottavassa The Ringissä taitoaan väläytellyt Gore Verbinski, käsikirjoituksen tekoon nokkelia ammattilaisia ja tärkeään rooliin lahjakkuutensa jo useaan kertaan todistanut Johnny Depp - ja apropoo, kasaan saatiin riemukas, romanttinen, omaperäinen, toimiva ja äärimmäisen viihdyttävä leffa!

Tarinan päähenkilö on nuori ja salskea Will Turner (Sormusten herran myötä teinityttöjen kuolaamisen kohteeksi kohonnut Orlando Bloom), jonka ihastus ja -kuinka omaperäistä- lapsuustoveri, kuvernöörin tytär Elisabeth (uusi kasvo Keira Knightsley) kaapataan pahamaineiseen, elävien kuolleiden luotsaamaan merirosvolaivaan Mustaan helmeen. Voidakseen auttaa rakastettuaan piraatteja ritarillisesti inhoava Will joutuu turvautumaan yhteistyöhön velmun ja omalaatuisen merirosvo - oups, siis kapteeni - Jack Sparrowin kanssa (loistava, loistava, LOISTAVA Johnny Depp), jolla puolestaan on papukaija kynittävänä Mustan helmen kapteenin Barbarossan (Geoffrey Rush) kanssa. Vähitellen myös Willin menneisyydestä paljastuu asioita, jotka liittävät hänet erottamattomasti Mustaan helmeen ja sen miehistöön.

Juoni kulkee joutuisasti, on perinteisyydestään huolimatta kohtalaisen yllättävä ja sen myötä kiinnostava, eikä melkoinen pituuskaan suuremmin haittaa. Mitään erityistä sanomaa tai syvempää merkitystä elokuvassa ei ole, eikä se sellaista teeskentelekään. Käsikirjoitus on pahimpia ylilyöntejä lukuun ottamatta toimiva, ja dialogi raikasta ja hauskaa. Taistelukohtauksissa ei ole moittimista eikä niitä ole ylen määrin. Ohjaajan melkein Tim Burtonin tasoinen tyylitaju paistaa läpi koko elokuvasta ja yltyy parhaimmillaan lumoavan hienoiksi kohtauksiksi, joista erityisesti jäi mieleen Sparrowin ja Barbarossan lopullinen kamppailu aarreluolassa, kummankin näkyessä luurankomaisena elävänä kuolleena aina kuun valokeilaan osuessaan.

Ja sitten näyttelijät. Johnny Depp perinteisen merirosvomaisena, railakkaan androgyyninä, elohopeamaisesti puolta vaihtavana, juoppona ("Mutta poltit rommin!") ja naistenmiehenä Jack Sparrowna on käsittämättömän hyvä, jotakin sellaista mihin harva näyttelijä kykenee. Hän kannattaa koko elokuvaa pelkällä läsnäolollaan ja varastaa shown jokaisessa kohtauksessaan. Entinen haltiapoika Orlando Bloom sen sijaan oli lievä pettymys; hänen Willinsä on auttamatta liian jalo ja puhtoinen, valitettavan särmätön ilmestys. Toisaalta tässä elokuvassa Deppin varjoon jäisi moni parempikin näyttelijä. Keira Knightsley ei ole huono reippaana sankarittarena, mutta ei myöskään loista kyvyillään. Geoffrey Rush hoitaa oman, häijyn osansa erinomaisesti kotiin. Apina on hykerryttävän inhottava ja pelottava, kyseistä osaa näytelleen elukan nimeä en tiedä.

Ja vielä elokuvan paras repliikki. Jack Sparrow on vapautettu ja lähdössä pois ystäviensä luota. Juuri ennen häipymistään hän sanoo "Will" ja katsoja odottaa jotain sen tapaista kuin: "Isäsi olisi todella ylpeä sinusta" tai jotakin muuta yhtä herkkää ja mieltäylentävää. Kapteeni toteaa: "Nice hat."

nimimerkki: Mogwai

Pisteet: rating 90,000


Vieras Arvosteltu: 22.04.2004
Katsottu: DVD

rating 80,000

Loistava merirosvoelokuva, jonka katsoo aina vain uudestaan.

Loistava merirosvoelokuva, jonka jaksaa katsoa aina vain uudestaan.

vomppa_98 12.02.2008

rating 100,000
rating 80,000
rating 90,000
rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Seitsemäs sinetti
Seitsemäs sinetti arvosana 3,95
Seitsemäs sinetti
Pelon palkka
Pelon palkka arvosana 4,19
Pelon palkka
Taistelija
Taistelija arvosana 4,22
Taistelija
Lupin III: Cagliostron linna
Lupin III: Cagliostron linna arvosana 3,80
Lupin III: Cagliostron linna

Elokuvan tiedot

Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous
Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous arvosana 4,19

Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous (2003)

Alkuperäinen nimi: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2003
Pituus:
143 min
K11
Ohjaajat:
Gore Verbinski
Käsikirjoittajat:
Ted Elliott, Terry Rossio
Pääosanäyttelijät:
Geoffrey Rush, Johnny Depp, Jonathan Pryce, Keira Knightley, Kevin McNally, Lee Arenberg, MacKenzie Crook, Orlando Bloom
Maat:
USA
Kielet:
englanti