Arvostelu

Uskomattoman viihdyttävä leffa.

"Armaggedonin ja Pearl Harborin tuottajalta." Eäh, molemmat olivat niin yltiöpatrioottista jenkkihuttua, että voinko koskea enää mihinkään missä on Jerry Bruckheimerin nimi. Heppu ei ainakaan suosi taideleffoja vaan tahtoo yksinkertaisesti parantaa maailmaa tekemällä jokaiselle jotakin. Takana on uskomaton ansiolista box office - hiteistä ja TV-sarjoista, jotka saavat meidät pitämään amerikkalaisia tyhminä. Mutta eihän nyt merirosvoista voi saada mitään amerikkalaista? Onko maailmassa ollut edes yhtään amerikkalaista merirosvoa? Tuskinpa.

Kerran Karibialla oli laiva. The Black Pearl ja siitä liikkui tarinoita, miehistö, kirous ja blaa, blaa. Eräänä kauniina päivänä kuvernöörin tytär löytää pojan ajelehtimassa meressä ja tämän kaulassa on mysteerinen medaljonki. Sitten hypätään kahdeksan vuotta eteenpäin ja tyttö on nainen ja poika mies. Horisontista ilmestyy merirosvo Jack Sparrow(Johnny Depp). Hänellä on aikomus saada Black Pearl takaisin keinolla millä hyvänsä. Sattumalta Black Pearlin uusi komentaja Barbossa(Goeffrey Rush) etsii erästä tiettyä medaljonkia ja kidnappaa kuvernöörin tyttären, Elizabethin(Keira Knightley) ja tätä rakastava mies, Will Turner(Orlando Bloom) tekee diilin Sparrow`n kanssa Elizabethista. Samalla pitäisi voittaa laivallinen kirottuja merirosvoja.

So, there is a curse? That's interesting.

Kaikkihan tätä ovat kehuneet. Kerrankin Bruckheimer osaa tuottaa jotain todella hyvää. Ei voi moittia. Kaikki skulaa niin kuin pitääkin. Tehosteet, näyttelijät ja ohjaus. Ei voi todellakaan moittia. Todella viihdyttävä pläjäys. Ja voitteko uskoa, että tämä on saatu toimimaan niinkin pitkällä aikavälillä kuin kaksi ja puoli tuntia? Vähempäänkiin kyllästyy, kun puhutaan jostain muusta elokuvasta. Tämä tarjoaa napakoita toimintakohtauksia huumorilla aina muutaman minuutin välein. Stuntmiehet saavat kyytiä, jos milläkin tavalla.

Näyttelijöiden työ toimii todella hyvin. Johnny Depp heiluttelee käsiään, hymyilee hävyttömän ilkukurisesti ja laukoo mahtavia one-linereita. Heppu on coolein koko leffassa heti alusta loppuun. Hän jopa jättää uppoavan laivan tyylillä. Wicked, wicked man! Miten on mahdollista, että hän on jo 40? Kaipa paksu meikki silmien alla nuorentaa. Jos minulta kysytään niin huuhkajaa se muistuttaa. Silti, ei häntä voi moittia. Good job, Johnny! Orlando Bloom jää kyllä aika armottomasti Deppin jalkojen alle. Komea heppu hän onkin, sillä 100 miljoonaa teinityttöä ei voi olla väärässä. Bloom on ehkä vain liian nuori, eikä hänessä ole sellaista karismaa kuin Deppissä. Äänikin on jotenkin mahtipontinen ja yliampuva tietyissä kohdissa.

Geoffrey Rush on vähintäänkin vakuuttava Barbossana. Heppu tuskailee turtuuttaan koko elokuvan halki ja alkaahan hän jo säälittää yhdessä kohti. Siis, viimeisessä kohdassa. Keira Knightley tuo vuoden 1985 malliset lihansa markkinoille. Leidillä taitaa olla kysyntää tämän jälkeen ja saavatpahan nokilleen kaikki ne lähes kolmekymppiset wannabe-teinit. Ms. Knightley on mukava uusi tuulahdus englantilaista näyttelytaitoa ja pieksää kaikki Anna Nicole Smith-kloonit, joilla olisi ollut helppo houkutella teinipojat leffasaliin. Viimeisenä maininnan arvoisena tulevat kaksi merirosvoa joiden ilmeinen tarkoitus on ollut lisätä huumoria. Nimet eivät tartu korvaan, mutta toinen muistuttaa uskomattoman paljon Billy Bob Thorntonia ja toiselta puuttuu silmä.

Gore Verbinski on haeskellut viime vuodet tyyliään Hiirijahdilla, The Mexicanilla ja Ringulla. Viimeisestä hän on saanut kiitostakin jonkun verran, mutta ilmeisesti tällaiset megasuuret toimintakomediat ovat hänen luokkaansa. Michael Bay yleensä ohjailee tällaisia, mutta täältä tulee hänelle uusi haastaja. Verbinski ei suosi ketään elokuvassa vaan hän antaa kaikille suht. koht. yhtä paljon kamera-aikaa ja antaa näyttelijöiden hoitaa loput. Massiiviset taistelukohtaukset hoituvat sekavalla yleiskuvalla, jotka aiheutuvat nopeista leikkauksista. Sitten tulevat vielä luurankoefektit, joista komein on kävelykohtaus ja se rehellisesti sanoen räjäyttää tajunnaan. Hitonmoinen armeija skeletoreita kävelee hitaasti vakuuttavan musiikin soidessa taustalla. Siihen pystyy vain ILM. Kaiken tämän keskellä on jopa pieni moraalinen opetus miksi merirosvous ei todellakaan ollut oikein.

Niin, moraalinen opetus ja kaikki elämää syvempi asia, joka pitäisi löytyä jokaisesta leffasta. Tästä ei löydy sellaista mistään muualta kuin itkevän lapsen poskilta. Muuten tästä saa jotenkin sellaisen kuvan, että oli hyviä merirosvoja ja huonoja merirosvoja. Huonot teurastavat kaikki ja hyvät tyytyvät vain mätkintään. Tämä härnää minua. Toinen härnäävä asia on se, että miksi kaikki muut puhuvat todella vahvalla englantilaisella aksentilla paitsi Bloom. Bloomkin on englantilainen, mutta tosienglantilaisen tunnistaa siitä, että hän sanoo "bloody" jotain ja jotain. tai sitten se on vain stereotyyppi.

Pirates of the Caribean: Curse of the Black Pearl on uskomattoman viihdyttävä leffa ja jos et diggaa merirosvoista niin onhan se hyvä nähdä pystytäänkö tietokoneilla parempaan kuin viime vuonna.

Pisteet: rating 90,000


Vieras Arvosteltu: 21.11.2003
Katsottu: Teatterissa

rating 80,000

Loistava merirosvoelokuva, jonka katsoo aina vain uudestaan.

Loistava merirosvoelokuva, jonka jaksaa katsoa aina vain uudestaan.

vomppa_98 12.02.2008

rating 100,000
rating 80,000
rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Aladdin
Aladdin arvosana 4,01
Aladdin
Rocky
Rocky arvosana 4,17
Rocky
Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita arvosana 4,34
Seitsemän samuraita
True Romance
True Romance arvosana 4,17
True Romance

Elokuvan tiedot

Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous
Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous arvosana 4,20

Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous (2003)

Alkuperäinen nimi: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2003
Pituus:
143 min
K11
Ohjaajat:
Gore Verbinski
Käsikirjoittajat:
Ted Elliott, Terry Rossio
Pääosanäyttelijät:
Geoffrey Rush, Johnny Depp, Jonathan Pryce, Keira Knightley, Kevin McNally, Lee Arenberg, MacKenzie Crook, Orlando Bloom
Maat:
USA
Kielet:
englanti