Arvostelu

Welcome to the caribbean, love.

Myönnän, lähdin katsomaan tätä elokuvaa puhtaasti näyttelijävalintojen perusteella. Olin innoissani kuullessani Johnny Deppin ja Orlando Bloomin tähdittävän samaa leffaa! Mielipiteeni oli selvä -leffasta viis, kunhan vain näki Johnnyn näyttelevän ja Orlandon ulkonäön. Merirosvoleffa ei sinänsä voinut vähempää kiinnostaa, minkäänlaisista toimintapläjäyksistä en ole koskaan ollut kiinnostunut.

Leffa lähtee käyntiin kuvernöörin tyttären Elizabethin (Keira Knightley) kosinnasta. Tuolla tärkeällä hetkellä neidon korsetin tiukkuus (eletään 1700-lukua) aiheuttaa hänen pyörtymisensä, ja hän tippuu korkealta tasanteelta mereen. Sotilaat vain katselevat ja ihmettelevät, mutta onneksi laivanryöstöaikeissa ollut merirosvokapteeni Jack Sparrow (Depp) pelastaa tilanteen sukeltamalla Elizabethin turvaan. Samalla hän huomaa naisen kaulassa olevan kallisarvoisen korun: atsteekkien kultaa. Merirosvoista ei kuitenkaan välitetä Port Royalissa, ja hyvästä teostaan huolimatta Sparrow joutuu pakenemaan jättäen pahan maun Port Royalilaisten suuhun.

Myöhemmin saadaan tietää, että Sparrow oli pahamaineisen Black Pearl- laivan kapteeni, laivan, jonka kerrotaan olevan kirottu. Elizabeth joutuu vangiksi tälle laivalle, ja hänen rakastajansa Will Turner (Bloom) liittoutuu Sparrow'n kanssa saadakseen hänet takaisin - Sparrow'n mielessä ollessa laivan takaisinvalloitus. Ongelmana on, että kirous tosiaankin pitää paikkansa, Black Pearlin merirosvot ovat kirottuja. He muuttuvat kuunvalossa luurangoiksi, eikä heitä tavallisin keinoin voi tappaa. Merirosvot havittelevat Elizabethin korua ja Turnerin verta, ja paljon vaiheita koetaan ennenkuin tavoite saavutetaan...

Yllätyin elokuvasta todella positiivisesti. Hymyni syttyi heti leffan alussa, kun kapteeni Jack Sparrow lipui ruuhellaan Port Royalin laituriin, ja se kesti sammumatta koko leffan ajan. Huumori ja repliikit ovat aivan hulvattomia, teatteri kaikui kun räkätin penkilläni.

Johnny Depp on onnistunut varmasti luomaan leffahistorian ikimuistettavimman merirosvon. Karismallaan ja näyttelijänlahjoillaan hän onnistuu sulattamaan ainakin teatterin kaikkien naiskatsojien sydämet (miksei miestenkin), vaikka ulkomuodoltaan erehtyttävästi muistuttaakin kotimaarenttuamme Andy McCoyta. Myös kaksi muuta päätähteä (Bloom ja Knightley) onnistuvat rooleissaan kiitettävästi, eivätkä jää vain koristeiksi. Näyttelijävalinnat ovat siis osuneet nappiin.

Kerronta oli sujuvaa, toimintakohtaukset aavistuksen verran pitkiä, mutta eivät onneksi liian pitkästyttäviä. Leffakliseitä löytyi kyllä joukosta runsaasti, mutta ne eivät ainakaan minua haitanneet. Musiikki upeaa, soundtrackin voisi aivan hyvin ostaa koristamaan cd-hyllyä.

Jos et siis ole vielä nähnyt elokuvaa, mene ihmeessä katsomaan, jos ei muun niin Johnny Deppin ihmeellisen roolisuorituksen takia (häntä ei voi hehkuttaa liikaa...). Pitää minunkin katsoa kalenteristani, milloin ehtisin käydä katsomassa leffan toisenkin kerran...

pirate: Say goodbye!
Will Turner: Goodbye!

nimimerkki: Black Rider

Pisteet: rating 100,000


Vieras Arvosteltu: 18.09.2003
Katsottu: Teatterissa

rating 80,000

Loistava merirosvoelokuva, jonka katsoo aina vain uudestaan.

Loistava merirosvoelokuva, jonka jaksaa katsoa aina vain uudestaan.

vomppa_98 12.02.2008

rating 100,000
rating 80,000
rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

The Lighthouse
The Lighthouse arvosana 4,11
The Lighthouse
Yön ritari
Yön ritari arvosana 4,25
Yön ritari
Toy Story 3
Toy Story 3 arvosana 4,07
Toy Story 3
Leijonakuningas
Leijonakuningas arvosana 4,24
Leijonakuningas

Elokuvan tiedot

Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous
Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous arvosana 4,19

Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous (2003)

Alkuperäinen nimi: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2003
Pituus:
143 min
K11
Ohjaajat:
Gore Verbinski
Käsikirjoittajat:
Ted Elliott, Terry Rossio
Pääosanäyttelijät:
Geoffrey Rush, Johnny Depp, Jonathan Pryce, Keira Knightley, Kevin McNally, Lee Arenberg, MacKenzie Crook, Orlando Bloom
Maat:
USA
Kielet:
englanti