Arvostelu

Matka ei omassa genressään tarjoa mitään erityisen hätkähdyttävää tai uutta.

Luc Jacquetin dokumenttielokuva La Marche de l'empereur on kaikessa yksinkertaisuudessaan kaunis tekele.

Siitä huolimatta Pingviinien matka ei omassa genressään tarjoa mitään erityisen hätkähdyttävää tai uutta. Nykyiset Avarat luonnotkin alkavat olla kuvauksellisesti sellaista tasoa, että niin sanotut 'kovemman budjetin' dokkarit alkavat olla kovan paikan edessä. Kokemattomampikin luonto-ohjelmien katselija on saattanut nähdä kuvia, jotka ovat huipputeknologian avulla tuotu epätarkan ihmissilmän nähtäväksi. Kevään mittaan heräilevää luontoa ei tarvitse enää ihmetellä ulkosalla; luontodokumentista tuon kehityksen näkee pikakelausversiona. Kylmä ja routainen maa puskee heikot versonsa kohti keväisen auringon ensimmäisiä säteitä ja vain muutamia sekunteja myöhemmin tilalla on kesätuulessa iloisesti huojuva kukkanen.

Siispä Jacquet yhdessä elokuvan toisen käsikirjoittajan Michael Fessierin kanssa päätyi omalaatuiseen, luovaan ratkaisuun: "Laitetaan pingut puhumaan!" Tällä tavoin herttaisesti pakkasessa vaappuvat olennot saivat järjen ja äänen. Nämä eläimethän ovat vieläpä tosi romanttisia! Ja sopiihan se, koska pingviinit ovat sitoutuvaista tyyppiä: kunnes kuolema heidät erottaa. Silti ainakin omalla kohdallani vierähti tovi jos toinenkin ennen kuin totuin tyttöpingviinin herkän kaipaaviin sanoihin. "Lupaan palata pian, rakkaani! Pidä munamme lämpimänä!"
Pingviinien puhe oli tehokeinona hyvä, eikä Jacquet alistunut käyttämään sitä liiallisissa määrin. Sitä paitsi ranskan kieli istui pulun nokalla varsin mukavasti.

Odotettavasti La Marche de l'empereur tarjosi myös hyvin kattavasti ja ilmavasti tietoa pingviinistä itsestään. Niin ja oli niitä kauniita kuviakin oikein monen helmen edestä. Yllättävää leffassa oli, että se onnistui ajoittain koskettamaankin. Mikä mukamas on surullisempaa kuin murtuneen iskäpingviinin seuraaminen, kun tämä ymmärtää kuukausia varjelemansa munan haljenneen hyisessä pakkasessa?

Suosittelen Pingviinien matkaa kaikille teille Avaran luonnon ystäville ja siinä sivussa vähän muillekin. Ei tämä pätkä mitään toimintaleffan kaltaista viihdettä tarjonnut, mutta kyllä se silmiä hemmottelee. Eivätkä ensi talven pakkasetkaan tunnu yhtään pahalta - Antarktiksella niillä on vielä kylmempi!

Pisteet: rating 80,000

Qarora
Käyttäjä, 2 arvostelua
Arvosteltu: 07.05.2008
Katsottu: Kotona

Lähes virheetön.

 

Jurpo 15.07.2012

rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Juna saapuu asemalle
Juna saapuu asemalle arvosana 3,71
Juna saapuu asemalle
Bully
Bully arvosana 3,66
Bully
Super Size Me
Super Size Me arvosana 3,75
Super Size Me
Led Zeppelin - laulu jää pystyyn
Led Zeppelin - laulu jää pystyyn arvosana 3,67
Led Zeppelin - laulu jää pystyyn

Elokuvan tiedot

Pingviinien matka
Pingviinien matka arvosana 3,18

Pingviinien matka (2005)

Alkuperäinen nimi: La Marche de l'empereur

Genret:
Dokumentti
Valmistusvuosi:
2005
Pituus:
85 min
Ohjaajat:
Luc Jacquet
Käsikirjoittajat:
Luc Jacquet, Michel Fessler
Pääosanäyttelijät:
Amitabh Bachchan, Charles Berling, Jules Sitruk, Romane Bohringer
Maat:
Ranska
Kielet:
ranska, englanti