Pistejakauma

9%

26%

26%

13%

13%

4%

4%

0%

4%

0%

Pisteytykset

rating 30,000

korkkinado
Käyttäjä

rating 30,000

Ö-luokan fantasiaelokuva, jolle kertakatselukin tuntuu olevan liikaa.

Söpö
Ylläpitäjä

rating 30,000

Susan Cooperin kirjasarja tempasi teini-ikäisen minut mukaansa tiiviisti: jokainen osa oli luettava yhdeltä istumalta. Tämä leffa puolestaan vaikuttaa täysin toisin: se työntää luotaan, sillä siinä ei todellakaan ole mitään mielenkiintoista.

Seitsemännen pojan seitsemäs poika täyttää 14 ja saa kuulla olevansa yksi valon puolella taistelevista ikiaikaisista. Kuten rainan otsikko väittää, hänen pitää alkaa taistelu pimeyttä vastaan, sillä pimeä nousee. Sitä on tämän leffan kohdalla vaikea uskoa: pimeyden häijyläistä nimittäin esittää velmun höövelisti virnuileva Christopher Eccleston. Pimeys on noussut vain sen vinttiin, joka kuvittelee Ecclestonen pelottavan ketään noilla maneereilla. Roolitus on muutenkin pielessä kuin tienpientareelle simahtanut pappamopo.

Hahmonkehittely on tehty väkisin kuin hallituksen budjetti: 14-vuotias sankari Will on ainut hahmo, jota yritetään pohjustaa perusteellisesti, mutta siitä kehkeytyy lähinnä vain lasten- ja nuortenlelokuvien tyyppikliseiden väsynyt kabaree. Williä kiusataan, Willillä on paha mieli, Will vähän ihastuu, Will ei usko itseensä, Will kohtaa suuren vastuun aikuisuuden kynnystä lähestyessään, Will yrittää keskustella isänsä kanssa, Will yrittää keskustella toisen isähahmonsa kanssa, Williä ei kuunnella, Williä kiukuttaa jne. Iso kansainvälinen käsimerkki tekijöille mielikuvituksettomasta toteutuksesta ja päin honkia menneestä roolituksesta. Ainut ilonaihe koko leffassa Ian McShane, joka juuri ja juuri sopii luimisteluineen maagisen Merrimanin osaan, mutta olisi ollut vielä osuvampi valinta pimeän puolelle. Eccleston olisi puolestaan voinut olla sitäkin parempi Merriman. Merriman (tai *varo, kirjat spoilaavaa tietoa* Merlin) ei kumminkaan ole loppupeleissä mikään pönäkähkö setämies vaan eksentrinen velho.

1,5 pojoa annan ihan hyvää hyvyyttäni, koska Pimeä nousee on mitä parhain esimerkki tuleville fantasiaelokuvamaakareille huonosta fantasiaelokuvasta.

Uytp7
Tähtääjä

rating 30,000

Seuraa masentava sekä tarpeeton selostus Pimeä nousee fantasiakli...siis elokuvan puutteista.

Omaperättömyydestä välittömästi räpsäisen miinus viisi tähteä. MacGuffineina toimivat salaperäiset... itse asiassa unohdin jo, siis ihan oikeasti en muista miksi niitä kutsuttiin, jutut. Noh, kuusi niitä kumminkin oli ja ennen tarinan konnaa ne täytyisi saada omaan tassuun. Muuten pimeys voittaa valon. Jestas mitä pasuunaa. Matkan aikana osa hahmoista yrittää auttaa saagan teinikipuilevaa sankaria matkallaan ja osa yrittää estää häntä. Skip, mikään tästä ei kiinnosta yhtään ketään.

Voisi luulla, että mielenkiinto kohoaisi edes millin verran, kun selviää juttujen sijaitsevan piilotettuina eri aikakausiin. Ja höpönlöpön, juoni päättää milloin lokaatioihin hypätään ja kussakin viivytään vain minuutti tahi kaksi. Väleissä on sitä mainittua jaarittelua, juonen halkipoikkipinoon selittämistä sekä äärimmäisen epäomaperäistä kasvutarinaa. Näyttelijöistä Christopher Eccleston köhisee antagonistin alikirjoitetun roolin läpi kunnialla, vanhemman kaartin Ian McShane puolestaan hölisee sankarin mentorina ne kuluneimmat motivaatiolauseet.

Kun soppa on sakeampaa kuin superbetoni puurokattilassa ei voi olettaa lopputuloksen maistuvan. Kaiken muun päälle filmi kiirehtii lätinästä toiseen leikaten välillä jopa keskusteluissa epäloogisen ripeästi kuvakulmasta toiseen. Teosta katsoessa tulee jo katsojallekin hätä puseroon. Kahden sanan sivuhahmoja en vaivaudu mainitsemaan. Eikun hitto. Oli miten oli, Pimeä nousee jää harvinaisen kädettömälle tasolle, mistä saa oivan juomapelin yrittämällä arvata, mitä seuraavaksi tapahtuu. 24-päkki riittänee varustukseksi. Loppuun yksi positiivinenkin seikka leffasta: sen tehosteet eivät olleet erityisen kämäisiä.

andy
Tähtääjä

rating 30,000

Hetos
Käyttäjä

rating 30,000

Jaaha
Käyttäjä

rating 30,000

Elokuvan tiedot

Pimeä nousee
Pimeä nousee arvosana 1,76

Pimeä nousee (2007)

Alkuperäinen nimi: The Seeker: The Dark Is Rising

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
2007
Pituus:
94 min
K11
Ohjaajat:
David L. Cunningham
Käsikirjoittajat:
John Hodge, Susan Cooper
Pääosanäyttelijät:
Alexander Ludwig, Amelia Warner, Christopher Eccleston, Frances Conroy, Gregory Smith, Ian McShane, James Cosmo, Wendy Crewson
Maat:
USA
Kielet:
englanti