Arvostelu

Sibelius, sauna, sisu ja muut suomalaisuuden myytit saavat kyytiä tässä huimavauhtisessa komediassa.

Entinen levyraatimies Jukka "virtasjukka" Virtanen kuului Speden ja Aarre Elon ohella suomalaisen viihteen uranuurtajiin jo 60-luvulla. Hän sai ohjattavakseen tämän itsenäisyytemme "virallisen" 50-vuotis juhlaelokuvan Pähkähullu Suomi, joka oli myös kyseisen juhlavuoden (1967) katsotuin elokuva Suomessa.

Kuten kaksi vuotta myöhemmin ilmestyneessä Pohjantähteissä, niin myös tässäkin filkassa kerrotaan elokuvan tekemisestä elokuvan sisällä. Juonena on se, että Suomen 50-vuotispäivän kunniaksi pitäisi tehdä mahdollisimman kattava juhlaelokuva. Suomen olemusta ja nähtävyyksiä lähdetään sitten tarkastelemaan Amerikkalaisen hiusöljymiljonääri William Njurmen (Pasanen) silmin. Njurmi on mitä ilmeisemminkin sukua suurjuoksija Paavo Nurmelle. Aluksi tarkastetaan Helsinki, jonka jälkeen lähdetään maaseutukierrokselle. Sibelius, sauna, sisu ja muut suomalaisuuden myytit saavat kyytiä tässä huimavauhtisessa komediassa. Ja jos välillä tuntuu, että olet tippunut kärryiltä niin ei hätää, sillä Simo Salminenkin tunnustaa kesken elokuvan, ettei ole itsekään enää 15 minuuttiin ymmärtänyt mitään elokuvan tapahtumista.

Elokuva on hemmetin hauskaa löyhäjuonista sketsiparodiaa. Toisinaan verbaaliakrobatia muistuttaa Uutisvuodon parhaita jaksoja. Kielelliset nokkeluudet seuraavat toinen toisiaan ja kirvoittavat vienon hymyn ainakin meikäläisen lärville. Nostaisin Pähkähullun Suomen Spede tuotannoista ehkä jopa kaikkein korkeimmalle paikalle. Näyttelijätyöskentely tukee elokuvan "farssimaista" luonnetta eli välillä repliikit särähtävät korvaan kuin Tervasaaren Kesäteatterin harjoituksista.

Elokuva on tutustumisen arvoinen jo senkin takia, että se tarjoilee runsaasti suomalaista kultuuria ja ajankuvaa 60-luvulta. Elokuvassa on lukuisia cameo-rooleja, joten katselussa voi myös paneutua tuon aikakauden julkkisten bongailuun.

nimimerkki: mauge

Pisteet: rating 100,000

mauge
Tähtääjä, 145 arvostelua
Arvosteltu: 14.01.2005
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

Sademies
Sademies arvosana 4,06
Sademies
Puuta, heinää ja muutama vesiperä
Puuta, heinää ja muutama vesiperä arvosana 4,10
Puuta, heinää ja muutama vesiperä
Aivokuollut
Aivokuollut arvosana 4,01
Aivokuollut
Kaupungin valot
Kaupungin valot arvosana 4,11
Kaupungin valot

Elokuvan tiedot

Pähkähullu Suomi
Pähkähullu Suomi arvosana 3,67
Genret:
Komedia
Valmistusvuosi:
1967
Pituus:
84 min
Ohjaajat:
Jukka Virtanen
Pääosanäyttelijät:
Ere Kokkonen, Jukka Virtanen, Leo Jokela, Simo Salminen, Spede Pasanen, Toivo Mäkelä
Maat:
Suomi