Arvostelu

Sodan ja kotirintaman kauheudet ovat niin kliseisiä että ei edes jaksa kiinnostaa.

Kun listaan leffavuoden isoimmat pettymykset, tämä raina kuuluu top 10 -listalle. Mikä on uskomaton suoritus, sillä alkuodotukset eivät olleet edes mitään kovin korkeaa luokkaa. Sodan kauheus, vaikeasti saavutettava rakkaus ja sankarin matka rakastetun luokse lähes ylittämättömistä esteistä huolimatta. Alkuasetelma on kliseinen, mutta osaavalla porukalla tästäkin luulisi saavan irti jotain tavallista hömppä-leffaa parempaa. Vaan kun ei, niin ei.

Jotenkin jää sellainen ajatus, että Anthony Minghella luulee Englantilaisen Potilaan maineen kantavan niin hyvin, ettei tähän tarvitse niin kovasti panostaa. Kässäri on loppujen lopuksi hutaisten tehty eikä ohjauskaan ole hääviä. Muutama kiva kuva ja Renée Z:n rooli. Siinä plussat. Miinuspuolella on sitten jo paljon pidempi lista. Nicole K. ja Jude L. ovat vaisu lemmenpari, kumpaankaan rooliin eivät näyttelijät itse eikä ohjaaja saa mitään virtaa, ei mitään syvyyttä.

Sodan ja kotirintaman kauheudet ovat niin kliseisiä että ei edes jaksa kiinnostaa. Anthony M. on mennyt helpomman kautta, ja panostanut niin varmoihin juttuihin, että katsojan on pakko huomata, miten jotkut ovat sodassa tunteettomia ja kauheita. Raakuus puolustuskyvyttömiä naisia, lapsia ja jälkeenjääneitä aikuisia kohtaan ovat seikkoja, jotka eivät millään tavoin ole välttämättömiä tässä tarinassa. Ne ovat seikkoja, joita leffassa tulisi käyttää vain jos niihin on ehdoton peruste! Tässä tapauksessa ne eivät ole perusteltuja, vaan ne on pykätty elokuvaan muistuttamaan siitä sodan hirvittävyydestä. Täysin irrallisia kohtauksia, ei mitään lisäarvoa leffalle! Sarjassamme törkeää katsojan aliarviointia.

Tarinakin on aika huono. Jude L:n matka rintamalta kotiin Cold Mountainille sisältää likimain kaikki vaikeudet, mitä on keksitty. Vain maahiset ja jättiläiset puuttuvat. Samalla leffaa on pidennetty reilusti yli kahden tunnin. Tunti vähempi olisi tätä rainaa riittänyt.

Loppukin on onnistuttu pilaamaan. En sitä tässä paljasta, mutta totean vain, että kliseisyys sai meikäläisen kiehumaan raivosta. Ja jos tästä haukkumisesta saa sen käsityksen, että mies siinä vain haukkuu hienoja rakkaustarinoita tekevää ohjaajaa, niin vikaan menee. Leffan kanssani katselleet naiskatsojat - jotka molemmat rakastivat Engl. Potilasta - vihasivat tätä rainaa. Mutta hei, pari plussaa vielä: Miehille - Nicole Kidmanin peppu näkyy. Naisille - Jude Lawin peppu näkyy.

nimimerkki: Ylermi

Pisteet: rating 30,000


Vieras Arvosteltu: 18.12.2004
Katsottu: DVD

Muita lähipäivinä telkusta tulevia leffoja

Kilroy sen teki
Kilroy sen teki arvosana 2,20
Kilroy sen teki
Äiti
Äiti arvosana 1,88
Äiti
Polttarittaret
Polttarittaret arvosana 2,15
Polttarittaret
Suuri puhallus
Suuri puhallus arvosana 3,17
Suuri puhallus

Elokuvan tiedot

Päämääränä Cold Mountain
Päämääränä Cold Mountain arvosana 3,39